Το ΑΚΕΛ γιατί συνεχίζει το θέμα των 18χρονων καταδρομέων-“πραξικοπηματιών”; Είχε και δικούς του; Μπορούσαν να πουν όχι στους χουντικούς; Απλά, θα τους εκτελούσαν…

Μνημόσυνο και τιμές στους πεσόντες κατά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Κάθε χρόνο, με πρωταγωνιστή το ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με τους καταδρομείς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και την επίθεση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου.

Δεκαοκτάχρονα και εικοσάχρονα παιδιά φορτώθηκαν στα στρατιωτικά οχήματα και διατάχθηκαν από τους αξιωματικούς τους να επιτεθούν εναντίον του Προεδρικού. Είχαν δύο επιλογές: ή να υπακούσουν στις διαταγές των αξιωματικών τους, ή να εκτελεστούν.

Τί ανέμενε η ηγεσία του ΑΚΕΛ να κάνουν αυτά τα παιδιά εκείνη την στιγμή; Σε μερικά δευτερόλεπτα έπρεπε να αποφασίσουν: ή θα έβαζαν εναντίον του Προεδρικού, ή θα τους εκτελούσαν.

Πενήντα χρόνια μετά, το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να τους φορτώνει το πραξικόπημα, να τους αναθεματίζει και να τους στιγματίζει ως πραξικοπηματίες.

  • Σύμφωνα με τη λογική του ΑΚΕΛ, αυτοί οι δώδεκα καταδρομείς είναι πραξικοπηματίες, είναι ένοχοι, απλώς και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Οι άλλοι στρατιώτες που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα και δεν σκοτώθηκαν δεν είναι πραξικοπηματίες; Μόνο όσοι πέθαναν είναι;

Να μην τιμούνται, λέει το ΑΚΕΛ, το οποίο αντέδρασε ακόμα και όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο τους. Τί ειρωνεία! Το ΑΚΕΛ καλεί όλους να μην «τιμούν» τους δώδεκα δεκαοκτάχρονους και εικοσάχρονους καταδρομείς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος!

Το παραμύθι αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ ότι ένα στέλεχός του, που ήταν 30 χρονών όταν υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, που είχε αποπερατώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, που ήταν πολύ πιο έμπειρος και ψημένος από τη ζωή σε σχέση με τους άπειρους δεκαοκτάχρονους και εικοσάχρονους δώδεκα καταδρομείς, έλαβε μέρος στο πραξικόπημα, έστω και χωρίς τη θέλησή του. Όπως ο ίδιος ανέφερε, επιβιβάστηκε, μαζί με άλλους, σε στρατιωτικό όχημα για να κυνηγήσουν τις νόμιμες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός, δεν είναι πραξικοπηματίας, επειδή δεν σκοτώθηκε! Και το ΑΚΕΛ τον τίμησε εκλέγοντάς τον βουλευτή τρεις φορές.

Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή το ΑΚΕΛ βρέθηκε στην εξουσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε πέντε προεδρικές θητείες, από το 1978 μέχρι το 1988 με το ΔΗΚΟ και τον Σπύρο Κυπριανού, από το 1988 μέχρι το 1993 με τον δικό του υποψήφιο, Γιώργο Βασιλείου, από το 2003 μέχρι το 2008, πάλι με το ΔΗΚΟ και τον Τάσσο Παπαδόπουλο και από το 2008 μέχρι το 2013 με τον ίδιο του τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Χριστόφια. Γιατί δεν έλυσε το πρόβλημα αυτό, να μπει ένα τέλος και να επουλωθούν οι πληγές;

Αυτό δεν έγινε στα 25 χρόνια που ήταν στην εξουσία το ΑΚΕΛ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήθελε και ούτε σήμερα θέλει. Συμφέρει στο ΑΚΕΛ να μένει το θέμα αυτό σε εκκρεμότητα και κάθε φορά που βρίσκεται σε δεινή θέση, να το επαναφέρει στην επιφάνεια.

Ναι, έγινε ένα προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα στον Αττίλα. Μην τα φορτώνετε όμως σε δεκαοκτάχρονους και εικοσάχρονους άπειρους φαντάρους που δεν είχαν επιλογή όταν τους διέταξαν οι αξιωματικοί τους να βάλουν κατά του Προεδρικού Μεγάρου. Ή μάλλον είχαν δύο επιλογές: ή να βάλουν κατά του Προεδρικού, ή, αν αρνηθούν, να τους εκτελέσουν οι αξιωματικοί τους. Όταν λοιπόν το ΑΚΕΛ αναφέρεται στους 12 καταδρομείς ως πραξικοπηματίες, να θυμάται ότι ένας τριαντάχρονος ΑΚΕΛικός, σπουδασμένος στο εξωτερικό και πολύ πιο ψημένος στη ζωή από τους εικοσάχρονους, υπάκουσε στις διαταγές των αξιωματικών του και επιβιβάστηκε στο στρατιωτικό όχημα για να κυνηγήσει, έστω και χωρίς τη θέλησή του, τις νόμιμες δυνάμεις του κράτους. Αν σκοτωνόταν θα ήταν πραξικοπηματίας; Αυτός, όμως, δεν σκοτώθηκε στο πραξικόπημα και το ΑΚΕΛ τον τίμησε βάζοντάς τον στο ψηφοδέλτιό του και εκλέγοντάς τον στη Βουλή για τρεις συνεχόμενες θητείες. Εδώ φαίνεται ότι ισχύει η ρήση «εν της παπαθκιάς τα ξύλα».

Σημ.: Σκοπίμως δεν αναφέρω το όνομα του στελέχους του ΑΚΕΛ, γιατί δεν φταίει ο άνθρωπος. Ούτε κι αυτός είχε επιλογή. Στο ΑΚΕΛ όμως ξέρουν.

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Πολιτικός Επιστήμονας, Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Αλέξανδρος δεν… βγήκε ποτέ από το νοσοκομείο ενώ η Αϊσέ ήλθε και δυστυχώς έμεινε στην Κύπρο: Οι Ειδικές Δυνάμεις, οι δυσκολίες της απόβασης και η μεγάλη προδοσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: