Την παραίτηση του αναμένεται να υποβάλει στις 20 Αυγούστου ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ: Αρνείται όλες τις κατηγορίες, υπέβαλε έφεση στην καταδίκη

epa11475226 US Senator Bob Menendez of New Jersey speaks to the press as he leaves United States federal court after the first day of jury deliberations began for his corruption trial in New York, New York, USA, 12 July 2024. EPA, SARAH YENESEL




Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ θα παραιτηθεί από το πόστο του στις 20 Αυγούστου, δήλωσε σήμερα με ανάρτηση στο Χ ένας δημοσιογράφος της New Jersey Globe επικαλούμενος τρεις πηγές με γνώση των προθέσεων του γερουσιαστή.

Ο κ. Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, γράφοντας έτσι τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε την περασμένη εβδομάδα ένοχο τον γερουσιαστή για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας, στη δίκη του για διαφθορά.,

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε καλέσει τον Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Η παραίτηση δίνει στον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, τη δυνατότητα να διορίσει κάποιον στη Γερουσία για το υπόλοιπο της θητείας του Μενέντεζ, η οποία λήγει στις 3 Ιανουαρίου. Η έδρα θα κριθεί στις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει τον υποψήφιο τον βουλευτή Andy Kim, ο οποίος βρίσκεται σε ισχυρή θέση στην πολιτεία με την τάση των Δημοκρατικών. Θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Curtis Bashaw.

Περιμένοντας μέχρι τον Αύγουστο, ο κ. Menendez θα διασφαλίσει ότι θα λάβει τουλάχιστον έναν ακόμη μισθό του στη Γερουσία και την ασφάλιση υγείας, που είναι κρίσιμα σωσίβια γι’ αυτόν σε μια εποχή που τα οικονομικά του καταρρέουν και η σύζυγός του, Nadine Menendez, υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Η παραίτησή του δεν θα επηρεάσει άμεσα την ομοσπονδιακή του σύνταξη, αλλά ο γερουσιαστής θα μπορούσε να την χάσει βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου κατά της διαφθοράς, εάν επικυρωθεί η καταδίκη του.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του κ. Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον θα αποσπούσε την προσοχή του κόμματος που προσπαθεί τώρα να επικεντρώσει ξανά όλη του την ενέργεια στη διατήρηση του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας.

Αλλά η ανακούφιση για το κόμμα του δεν ήταν πλήρης: Η πιθανότητα ο κ. Menendez να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή ως ανεξάρτητος απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητα των Δημοκρατικών να διατηρήσουν την επί δεκαετίες κατοχή του κόμματός τους στην έδρα της Γερουσίας του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Τάσος Δ. Ζαμπάς, στενός φίλος του κ. Μενέντεζ, ο οποίος παρακολούθησε τμήματα της δίμηνης δίκης, είπε ότι ο άνθρωπος που περιέγραψαν οι εισαγγελείς στο δικαστήριο ήταν αγνώριστος γι’ αυτόν.

«Πράκτορας ξένης κυβέρνησης; Πρέπει να με κοροϊδεύετε», είπε ο κ. Ζαμπάς, ο οποίος μεγάλωσε στο Union City μετά την φυγή του από την Κύπρο ως παιδί το 1975. «Είναι καταπληκτικό άτομο. Δεν είναι αυτός που λένε πως είναι».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει αύριο ο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: