Τι θέλει να πει η (ποιήτρια) Μαρία Άνχελα με το μήνυμα της μέσα στα άγρια μεσάνυχτα; Συσσωρεύονται μαύρα σύννεφα για την Κύπρο… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τη σπουδή της κ. Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, να δημοσιοποιήσει την ανακοίνωση της, βασικά ως κήρυγμα προς …ανυπάκουους, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν τα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι κλειστά.

Μάλιστα δημιουργήθηκε και θέμα, διότι η ανακοίνωση της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, δημοσιοποιήθηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία και όχι από το Γραφείο του Εκπροσώπου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Οι διαπιστευμένοι ανταποκριτές δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκαν.

Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τη δήλωση της με τη βοήθεια μίας σοβαρής διπλωματικής πηγής, διότι γενικά μιλώντας προκάλεσε εντύπωση η βιασύνη της να εκδώσει μία δηλωση, που αφορά την αποστολή της, η οποία είχε στόχο την επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό, με δεδομένο ότι την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα παραδοθεί η έκθεση της στο Γενικό Γραμματέα.

  • Η αλλαγή παράδοσης της έκθεσης, από τις 12  Ιουλίου στις 10 έγινε επειδή στις 11 του μήνα ο Ειδικός αντιπρόσωπος, ο γνωστός φιλότουρκος Κόλιν Στιούαρτ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, που συνέγραψε ο ίδιος.

Θα επαναλάβουμε ότι οι εκθέσεις του είναι προκατειλημμένες, περιέχουν αναλήθειες και παραποιούνται τα γεγονότα, αυτή τη φορά και για το μεταναστευτικό στη Νεκρή Ζώνη, ένα πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η Ειρηνευτική Δύναμη δεν σταμάτησε τους μετανάστες πριν φτάσουν, από τα κατεχόμενα, στη συγκεκριμένη περιοχή; Μα για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ήταν υποχρέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προστατεύσει τη Νεκρή Ζώνη και δεν το έπραξε.

Η δήλωση της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ είναι περισσότερο ένα λογοτεχνικό κείμενο, παρά διπλωματικό. Μέχρι τα ελαιόδεντρα της πατρίδας της Κολομβίας θυμήθηκε. Εν πάση περιπτώσει… Σημείωσε σχετικά:

“Για μένα η Κύπρος ήταν μια καινούργια και οικεία χώρα ταυτόχρονα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρω τοπία σαν αυτά του σπιτιού μου στην Κολομβία σε αυτό το όμορφο νησί. Ζω σε μια πόλη τρεις ώρες από την Μπογκοτά, σε ένα ημι-έρημο βουνό που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε οποιονδήποτε από τους δρόμους που ταξίδεψα κατά τις επισκέψεις μου. Οι ελιές, που αφθονούν και στα δύο μέρη, είναι σύμβολο ειρήνης και μόνιμης αναγέννησης”.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε ως απορία είναι η έκδοση της ανακοίνωσης αυτής καθ’ αυτής. Ποιος ο λόγος όταν και αυτή θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε κλειστή συνεδρίαση, όπου θα μπορεί εκεί να αναφερθεί και σε απόψεις που δεν καταγράφει στην έκθεση της.

Η διπλωματική πηγή μας εξήγησε τα παρακάτω:

Από το Κυπριακό φαίνεται ότι τελικά δεν θα αποχωρήσει. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται ότι αποφάσισε να παραμείνει. Δεν γνωρίζουμε πως και τι ρόλο θα παίξει, αλλά θα παραμείνει εμπλεκόμενη στις όποιες νέες προσπάθειες αποφασιστεί να γίνουν για να φτάσουμε στην επανέναρξη του διαλόγου.

Η πηγή εικάζει ότι η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ σκέφτεται πως μερικά πράγματα θα γίνουν διαφορετικά, απ’ ότι παλαιότερα. Μπορεί να αλλάξει η μεθοδολογία. Μπορεί να εισηγηθεί ξανά πενταμερή. Αλλά ο φόβος είναι ότι θα προτείνει τετραμερή που είναι λάθος. Πρόκειται για ανάθεμα για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.

Για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά, δεν έχουμε πληροφόρηση και αν και εφόσον αναφερθεί στις θέσεις των πλευρών για την επιθυμητή  λύση του Κυπριακού:

Η Λευκωσία επιμένει στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία, διότι αυτή αποφασίζει, όχι ο κατοχικός ηγέτης, επιμένει στα δύο κράτη.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει αναφορά στη διχοτομική διευθέτηση των “δύο κρατών”, όπως απαιτεί η Τουρκία. Αλλά όπως λέμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, άβυσσος η ψυχή της.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΧΙ, δεν είναι “fake news”: Η Ουγγαρία του αυταρχικού Όρμπαν, εταίρος της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ε.Ε. συνωμοτούσε με τον Ερντογάν για να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: