Τι άραγε συμβαίνει πάλι; Η Τουρκία επιθυμεί αλλαγή των όρων της συμφωνίας, ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των αεροσκαφών F-16

FILE PHOTO: An F-16 Fighting Falcon takes off during night operations at Luke Air Force Base, Ariz., May 24, 2023. Photo By Air Force Airman 1st Class Mason Hargrove, VIRIN: 230524-F-RL243-1584A.JPG




Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να “περιορίσει” ένα προγραμματισμένο αμυντικό συμβόλαιο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει μια συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων πολεμικών αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο.

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που υπογράφει ο Selcan Hacaoglu.

Η Άγκυρα προσπαθεί από το 2021 να αγοράσει 40 F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp., 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση τον περασμένο Ιανουάριο, αφού η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Αλλά η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών στο εσωτερικό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η χώρα θέλει η αναπτυσσόμενη στρατιωτική της αεροπορική βιομηχανία να χειριστεί ορισμένες από τις ανάγκες της. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin είπε σε απάντηση σε ερωτήσεις του Bloomberg News ότι η εταιρεία είναι «σίγουρη ότι το πακέτο αναβάθμισης F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κύκλου λειτουργίας και κόστους για την Τουρκία».

Η συμφωνία για την 4η γενιά αεριωθούμενων αεροσκαφών F-16 θα ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της Άγκυρας με παραδόσεις που αναμένονται γύρω στο 2030. Θα περιλαμβάνει αρκετές αναβαθμίσεις, όπως το ραντάρ, η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, το σύστημα επικοινωνιών και ο υπολογιστής αποστολής.

«Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει F-16 εξυπηρέτησε έναν πολιτικό στόχο για την έναρξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Νιχάτ Αλί Οζτζάν, υπεύθυνος στρατηγικής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα. «Έχοντας την υπογραφή της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποσύρει τα γερασμένα τζετ F-4 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16 ως μέτρο αναστολής έως ότου η χώρα είναι σε θέση να αναπτύξει το δικό της πολεμικό αεροπλάνο.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία από το να αγοράσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed, το F-35, ως απάντηση στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η Άγκυρα ήταν ένας αρχικός συνεργάτης των F-35 και το σχέδιό της να αγοράσει περίπου 100 τζετ την έκανε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το μαχητικό αεροπλάνο πέμπτης γενιάς.

Η Άγκυρα θέλει τώρα οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, αλλά αρνήθηκε να διώξει τους S-400 από το έδαφος της. όμως έδειξε ετοιμότητα να εργαστεί για έναν συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν συμβόλαια με 10 τουρκικές εταιρείες που θα κέρδιιζαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από ανταλλακτικά των F-35, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου που παράγεται από την Turkish Aerospace Industries.

ΠΗΓΗ: Bloomberg – Selcan Hacaoglu

Ο Ερντογάν, που απαιτεί τα ελληνικά νησιά, μας έκανε και πλάκα: “Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, και μην σκοντάφτετε πάνω σε λόφους”, μας είχε πει έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: