Θετική σε συμφωνία η Χαμάς, θα υπογράψει αναφέρει το μήνυμα από την Ντόχα: Ο διοικητής της Μοσάντ επέστρεψε στο Τελ Αβίβ από το Κατάρ, “τα συζήτησε” με τον Αλ-Θάνι

epa11336695 Chief of Israel’s domestic Shin Bet security agency Ronen Bar (2-R) and Mossad intelligence agency chief David Barnea (R) join other officials at a ceremony marking the national Memorial Day for fallen soldiers of Israel’s wars and victims of attacks at Israel’s Mount Herzl national military cemetery in Jerusalem EPA, GIL COHEN-MAGEN POOL




Επέστρεψε στο Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής από την Ντόχα του Κατάρ ο διοικητής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, αφού ολοκλήρωσε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό του Εμιράτου, Αλ-Θάνι, όσο και με άλλους αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρουν ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές, ο Μπαρνέα πρόκειται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο των επαφών του στο Κατάρ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετέβη σήμερα στον Λίβανο όπου δήλωσε ότι η οργάνωσή του «αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες των Αιγυπτίων και Καταρινών διαμεσολαβητών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας».

Νωρίτερα, λιβανικές πηγές μετέδωσαν ότι μετέβη στον Λίβανο αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Χαλίλ Αλ-Χαγιά, στενό συνεργάτη του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, Γιάχια Σινουάρ.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον ενημέρωσαν ότι η Χαμάς προτίθεται να υπογράψει το πλαίσιο εκεχειρίας που συζητείται.

Δημοσιογραφικές πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι αξιωματούχοι της λιβανικής οργάνωσης φέρονται να απάντησαν ότι «από τη στιγμή που θα ισχύσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η Χεζμπολάχ θα διακόψει άμεσα κάθε ένοπλη επιχείρηση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η οργάνωσή του αναμένει τελικές απαντήσεις εκ μέρους του Ισραήλ μέχρι το Σάββατο το βράδυ.

  • Αναμονή για μια πρώτη απάντηση από το Ισραήλ στις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

H Χαμάς αναμένει μια πρώτη απάντηση από το Ισραήλ μέχρι το Σάββατο στις νέες του «ιδέες» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων..

«Δεν θέλουμε να μιλήσουμε λεπτομερώς για αυτές τις ιδέες. Περιμένουμε μια απάντηση, πιθανότατα σήμερα (Παρασκευή) ή αύριο πρωί (Σάββατο)», τόνισε ο Χαμντάν.

«Αν η απάντηση είναι θετική, θα μιλήσουμε για αυτές τις ιδέες λεπτομερώς, γιατί έπειτα θα μπούμε στη συζήτηση για την εφαρμογή αυτών των ιδεών, η οποία, θεού θέλοντος, δεν θα καθυστερήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χαμντάν, δεν υπάρχουν νέες συγκεκριμένες προτάσεις στο έγγραφο που στάλθηκε αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, αλλά «προτάθηκαν ιδέες για να ξεπεραστούν» οι αντιρρήσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης να είναι σταθερή στο να πιέσει την ισραηλινή πλευρά να αποδεχθεί αυτές τις ιδέες και ως εκ τούτου να τεθεί τέλος στην στρατιωτική επιθετικότητα στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε χθες Πέμπτη τον αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα να μεταβεί στο Κατάρ αφού η Χαμάς ανακοίνωσε νέες «ιδέες» για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.

Ο Χαμντάν τόνισε παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς είναι «καλές» και ότι αυτό της επιτρέπει να «συνεχίσει» τον πόλεμο.

ΚΥΠΕ – Γαβριήλ Χαρίτος
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λωρίδα της Γάζας, Palestine

Η ιστορία και η δράση των Γκρίζων Λύκων: Η ακροδεξιά υπερεθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση της Τουρκίας που μπλέκει τον παντουρκισμό με το Ισλάμ και το νεοφασισμό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: