«Θεμελιώδης αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας» η απόπειρα κατά Τραμπ: Τι γνωρίζουμε για τον 20χρονο που έκανε παρκούρ στις στέγες προτού ανοίξει πυρ [video] 

FILE PHOTO: epa11476882 Former US President Donald Trump is rushed off stage by secret service after an incident during a campaign rally at the Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, USA, 13 July 2024. EPA/DAVID MAXWELL




Πώς ένας ένοπλος, σε κοινή θέα εκατοντάδων θεατών, καταφέρνει να ανοίξει πυρ εναντίον ενός πρώην προέδρου σε μια προεκλογική συγκέντρωση που προστατεύεται από τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου;

Αυτό είναι το επιτακτικό ερώτημα που καλείται να απαντήσουν τώρα οι ΗΠΑ -και οι αξιωματούχοι ασφαλείας- μετά την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέστη τραύμα στο δεξί του αυτί, ενώ μιλούσε στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, σε μια προφανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Το προσωπικό των Μυστικών Υπηρεσιών πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο, που αναγνωρίστηκε ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, αμέσως μόλις άνοιξε πυρ, ανακοίνωσε το FBI. Ένας θεατής σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ποιος τους πυροβόλησε.

Επιστροφή στο 1981 

Η απόπειρα δολοφονίας, κατά την οποία ο Κρουκς έριξε πολλούς πυροβολισμούς κατά της σκηνής από μια οροφή έξω από την περίμετρο ασφαλείας του χώρου, φάνηκε να είναι το αποτέλεσμα ενός σοβαρού λάθους, ίσως του μεγαλύτερου από τότε που ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε έξω από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον το 1981.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι είναι δύσκολο, και ίσως αδύνατο, να εξαλειφθεί κάθε απειλή, ιδίως με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και υπαίθριες εκδηλώσεις. Ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι συνήθεις προφυλάξεις θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τον δράστη από το να ανέβει εξ αρχής στην στέγη.

Ο Στιβ Νότιγχαμ, απόστρατος αξιωματικός της ειδικής μονάδας SWAT (Special Weapons and Tactics) της αμερικανικής αστυνομίας, χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σαν «θεμελιώδη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Έμειναν να ακολουθούν τις εξελίξεις, θα έπρεπε να είχαν καλύψει αυτά τα μέρη από πριν», πρόσθεσε.

Ο Τζιμ Κάβανο, συνταξιούχος ειδικός πράκτορας, δήλωσε ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι ο δράστης ήταν σε θέση να καταλάβει μια υπερυψωμένη θέση εντός της εμβέλειας ενός όπλο. «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να περπατάει σε ταράτσες», τόνισε προθέτοντας ότι ένα όπλο μεγάλης ισχύος, όπως ένα AR-15, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 200 μέτρων.

A supporter of former US President Donald Trump wears socks with his likeness while taking part in a demonstration in his support in Miami, Florida, USA, 13 July 2024. EPA/CJ GUNTHER

Ο Τραμπ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 148 μέτρων από την ταράτσα όπου βρέθηκε νεκρός ο δράστης, διαπίστωσε το NBC News, βάσει ανάλυσης εικόνων του Google Earth.

Ο Έλον Μασκ, ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές και χορηγούς του Τραμπ, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι υπεύθυνοι ασφαλείας θα πρέπει να παραιτηθούν».

Την ίδια στιγμή αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν κατά κόρον περιγραφές αυτοπτών για την, αδιανόητη και απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξαν τα στελέχη των δυνάμεων περιφρούρησης τα οποία είχαν αναπτυχθεί στον χώρο της προεκλογικής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι η φρουρά του Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιηθεί 3-4 λεπτά πριν από την επίθεση, ότι υπάρχει ένας άντρας που κινείται από στέγη σε στέγη, σε κτήρια απέναντι από το βήμα όπου σε λίγο θα ανέβαινε ο Τραμπ.

Ένας πολίτης, συγκεκριμένα, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι φίλοι του, υπέδειξαν ζωηρά και έντονα σε αστυνομικούς το σημείο όπου είχαν δει τον άντρα να έρπει προς το σημείο όπου θα έστηνε τελικά το όπλο του για να σκοπεύσει τον Τραμπ.

Αν και το πιο αξιοπερίεργο, είναι ότι ο δράστης κινήθηκε ψηλά, σε απόσταση αρκετών μέτρων από το έδαφος, χωρίς να ανακατευτεί με το πλήθος.

Είχε φροντίσει να φορά ουδέτερα ρούχα, σαν παραλλαγή προς τις λαμαρίνες στις στέγες των κτηρίων όπου κινήθηκε, έτσι ώστε να ξεχωρίζει όσο το δυνατόν λιγότερο από το περιβάλλον. Έστω και έτσι, όμως, το ότι βρέθηκε στο ιδανικό για εκείνον -και προκαθορισμένο προφανώς- σημείο βολής, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους υπεύθυνους ασφαλείας.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τον δράστη

Η Αμερική παραμένει σοκαρισμένη από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

Φωτογραφία του δράστη σε νεότερη ηλικία Πηγή: CBS news

Σύμφωνα με νέες μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη να μετακινείται από ταράτσα σε ταράτσα, προτού ανοίξει πυρ.

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια

Ο Τόμας Κρουκς δεν είχε μαζί του ταυτότητα, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν DNA για να τον ταυτοποιήσουν, δήλωσε το FBI.

Ήταν από το Μπέθελ Παρκ στην Πενσιλβάνια, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Μπάτλερ, τον τόπο της απόπειρας δολοφονίας, και φαίνεται ότι αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ, επιβεβαίωσε η σχολική περιφέρεια σε ανακοίνωσή της.

Τα πολιτειακά αρχεία ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρεται επίσης ότι έχει δωρίσει 15 δολάρια στη φιλελεύθερη ομάδα ActBlue για την προεκλογική εκστρατεία του το 2021.

Οι αρχές επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον Ντόναλντ Τραμπ αγοράστηκε από τον πατέρα του Κρουκ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η αμερικανική αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα ο οποίος επιχείρησε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Το όχημα που οδηγούσε ο Τόμας Μάθιου Κρουκς ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου.

Η εφημερίδα και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφεραν επίσης ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του.

Ποιο ήταν το κίνητρό του;

Αφού διαπιστώθηκε η ταυτότητα του Κρουκ, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ερευνούν τα κίνητρά του.

«Προς το παρόν δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο κίνητρο», δήλωσε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός πράκτορας του FBI στο Πίτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Η έρευνα για το τι συνέβη μπορεί να διαρκέσει μήνες και οι ερευνητές θα εργαστούν «ακούραστα» για να εντοπίσουν ποιο ήταν το κίνητρο του Κρουκ, δήλωσε ο κ. Ρότζεκ.

Μιλώντας στο CNN, ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς δήλωσε ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», αλλά θα περιμένει να μιλήσει με τις διωκτικές αρχές πριν μιλήσει για τον γιο του.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο στο σπίτι του, ενώ γείτονες διαμαρτυρήθηκαν ότι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα χωρίς καμία προειδοποίηση ή ένταλμα.

Με πληροφορίες από NBC, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Σε βίντεο η στιγμή που ο δράστης της απόπειρας κατά Τραμπ ανοίγει πυρ* Νέο μήνυμα του Ρεπουμπλικανού: Παραμείνετε ενωμένοι και αποφασισμένοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: