Θέμα στη Γαλλία η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης «παλαιοημερολογιτών» μοναχών από τη Μονή Εσφιγμένου: “Ορθοδοξία ή Θάνατος” η απάντηση και το σύνθημα τους…

FILE PHOTO: Οπαδοί του ηγούμενου της παλαιάς μονής Εσφιγμένου, Μεθοδίου, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων καιι ακροδεξιοί διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον Μεθόδιο, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στη συνδρομητική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας La Croix σημειώνεται ότι εκατοντάδες αστυνομικοί εντεταλμένοι από το ελληνικό κράτος έφτασαν την Τρίτη 23 Ιουλίου στο Άγιο Όρος για να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους 118 επαναστάτες ορθόδοξους μοναχούς από τη μονή Εσφιγμένου.

Θεωρούμενοι σχισματικοί επί εξήντα χρόνια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν σκοπεύουν να αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Η ανάλυση, που υπογράφει ο Malo Tresca, έχει τίτλο «Άγιο Όρος: νέα αστυνομική επιχείρηση εκδίωξης αντιφρονούντων Ορθοδόξων μοναχών»

«Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, το αστικό και κανονικό καταστατικό του Αγίου Όρους ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν ετερόδοξοι ή σχισματικοί στο Άγιο Όρος» (άρθρο 5), εξηγεί ο Konstantinos Vetochnikov, διδάκτωρ θεολογίας και ιστορίας στη Βυζαντινή βιβλιοθήκη του Collège de France.

«Αυτό δικαιολογεί ξεκάθαρα τη διεξαγωγή τέτοιων αστυνομικών επιχειρήσεων σε σύνδεση με την κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει εκτενώς το ιστορικό της ρήξης επισημαίνοντας ότι σε αλλεπάλληλες περιπτώσεις, εδώ και μισό αιώνα, οι επαναστάτες μοναχοί έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις και έχουν αφοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς εκείνη να καταφέρει να τους απομακρύνει από το κτήριο της Μονής.

Τον Ιούλιο του 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε για άλλη μια φορά τους μοναχούς να εκκενώσουν τα κτήριά τους: μια επιδρομή της αστυνομίας κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση μέρους του κτήματος, καθώς και του ξενώνα των προσκυνητών.

Αλλά υπό την ηγεσία του πατέρα Ηγουμένου Μεθόδιου, οι μοναχοί συνέχισαν να αντιστέκονται, ζώντας για αρκετές εβδομάδες υπό πολιορκία. Οι εικόνες του μοναστηριού με ένα πανό που έγραφε «Ορθοδοξία ή θάνατος», μεταδόθηκαν στη συνέχεια σε πολλά ΜΜΕ- αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα La Croix – Mont Athos: une nouvelle opération policière pour expulser des moines orthodoxes dissidents

Ηχηρή παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Έκκληση για Ολυμπιακή εκεχειρία και τερματισμό όλων των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: