Τα «απόνερα» της επιστολής και η πολυαναμενόμενη έκθεση της κ. Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κυπριακών εφημερίδων, τη Δευτέρα

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο απόηχος της δημοσιοποίησης της ανοικτής επιστολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και η αναμενόμενη έκθεσή της, που θα υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή της στην Κύπρο, κυριαρχεί στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο παρέχεται το δικαίωμα σε μονήρη άτομα και σε ενήλικους να υιοθετούν και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το Προεδρικό προσποιείται ότι…βρέχει» γράφει ότι η Μαρία Aνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ καταγγέλλει τους δύο ηγέτες ότι δεν έχουν θέληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο και η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θα συνεχίσει την αποστολή της για λίγο ακόμα. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και γράφει ότι πέτυχε η βροχή των προσφυγών και η δικαστική ετυμηγορία στηρίχθηκε στην πάσχουσα σύνθεσή της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τη μαρτυρία του Πάμπου Καλογήρου για τις μάχες το 1974 παρά τον Πεδιαίο ποταμό και γράφει ότι χάρη στη μαχητικότητα των εθνοφρουρών υπερασπιστών της περιοχής αποτράπηκε ο σχεδιασμός των Τούρκων.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Δικαστικές αποφάσεις προκαλούν την κοινή λογική» και γράφει ότι ποινές για αφαίρεση ζωής συνιστούν κατάφωρη προσβολή της μνήμης των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα και κάποιο εξ αυτών τόσο νέοι. Αλλού αναφέρει ότι τέλος στις υιοθεσίες μέσω ιδιωτικών συμφωνιών βάζει τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα σε μονήρη άτομα και σε ενήλικους να υιοθετούν. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύουν ότι άρχισε να περιορίζεται η διαφορά μεταξύ δανειστικών – καταθετικών επιτοκίων και ότι υπάρχει μια σαφής βελτίωση σε σχέση με πέρσι.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Εβδομάδα αποκαλύψεων» αναφέρεται στο κύριο του θέμα για εβδομάδα κινητικότητας από σήμερα για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στη Νέα Υόρκη όπου μεταφέρεται το σκηνικό, καθώς η Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα παραδώσει την έκθεσή της, ενημερώνοντας άτυπα το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αλλού αναφέρει ότι ανατροπή έφερε ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία με τον  ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρί Λεπέν να μένει στην τρίτη θέση και να κυριαρχεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ο συνασπισμός των κομμάτων που στήριξαν τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε άλλο θέμα γράφει για δύσκολα κεφάλαια για την παιδεία ανοίγει ο Σεπτέμβρης και δημοσιεύει δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ταράζει τα νερά ανοικτή επιστολή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ» γράφει ότι διαφορετική ήταν η ανάγνωση από το Προεδρικό και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ την Τετάρτη μετά που θα καταθέσει την έκθεσή της θα αποφασίσει ο ΓΓ για τα επόμενα βήματα. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε στην καταγραφή και ιεράρχηση των πιο σημαντικών κινδύνων για την κυπριακή οικονομία με πρώτο θέμα τις κυβερνοεπιθέσεις. Αλλού γράφει ότι δώρο ζωής πήραν 91 ζευγάρια τα οποία έγιναν γονείς με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας, σύμφωνα με στοιχεία στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας μετά από ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Μετά την σκληρή ανακοίνωση του Μπορέλ: Και ο Μάνφρεντ Βέμπερ καταδικάζει τον Βίκτορ Όρμπαν και την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: