Syntrichia caninervis: Είναι τα ταπεινά βρύα της ερήμου τα φυτά που θα «πρασινίσουν» τον πλανήτη Άρη; [βίντεο]

Photo Άπόψη του πλανήτη Άρη όπου διακρίνεται το ελικόπτερο ngenuity τραβηγμένη από το ρόβερ της ΝΑSA EPA/NASA/JPL-Caltech μέσω ΚΥΠΕ




Ένα σπουδαίο επιστημονικό εύρημα το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να απότελέσει την αρχή της προσπάθειας για να «πρασινίσει» ο πλανήτης Άρης ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό βρύο της ερήμου μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες παγετού, αφυδάτωσης και ακτινοβολίας ικανής να σκοτώσει έναν άνθρωπο 1.000 φορές.

Το βρύο αυτό, που ονομάζεται Syntrichia caninervis, ζει σε σκληρά περιβάλλοντα σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την έρημο Μοχάβε μέχρι την Ανταρκτική.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι θα μπορούσε να επιβιώσει σε ακόμη πιο άσχημες συνθήκες. Όταν υποβλήθηκε σε μια εβδομάδα σε ένα περιβάλλον όπως η επιφάνεια του Άρη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανθεκτικό βρύο μπορούσε να ανακάμψει.

Οι ικανότητές του στην επιβίωση μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και εκείνες των tardigrades, μικροσκοπικών “αρκούδων του νερού” που μπορούν να ζήσουν στο κενό του διαστήματος.

Το βρύο διαχειρίζεται καλύτερα τη θερμότητα – και μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας – από τα tardigrades, δήλωσαν οι ερευνητές αφού υπέβαλαν το μικρό βρύο σε πολλαπλές δοκιμασίες που θα έπρεπε να είναι θανατηφόρες.

 

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα του S. caninervis είναι ανώτερη από ορισμένους από [τους] εξαιρετικά ανθεκτικούς στο στρες μικροοργανισμούς και τα tardigrades”, γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές της μελέτης Daoyuan Zhang, Yuanming Zhang και Tingyun Kuang, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την 1η Ιουλίου στο περιοδικό The Innovation.

Η ομάδα συνέλεξε τα βρύα από την έρημο Gurbantünggüt στη βόρεια Κίνα. Αρχικά υπέβαλαν δείγματα των βρύων σε σχεδόν πλήρη ξήρανση στον αέρα.

Αν και τα αποξηραμένα βρύα συρρικνώθηκαν και έγιναν μαύρα, επέστρεψαν σε πλήρη ανοιξιάτικη πρασινάδα μέσα σε 20 δευτερόλεπτα από την επανυδάτωση.

Μετά από 99% αφυδάτωση και στη συνέχεια επανυδάτωση, τα βρύα επανήλθαν σε πλήρη φωτοσυνθετική ικανότητα μέσα σε δύο λεπτά, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Τα βρύα έδειξαν επίσης αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στο κρύο: Μετά από 30 ημέρες εμβάπτισης σε υγρό άζωτο στους μείον 320 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 196 βαθμούς Κελσίου), το βρύο μπορούσε να ανακάμψει και να αναπτύξει νέα κλαδιά.

Θα μπορούσε επίσης να επιβιώσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια στους μείον 112 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ το βρύο ανακάμπτει ταχύτερα αν αφυδατωθεί πριν από την κατάψυξη, θα μπορούσε επίσης να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες αν καταψυχθεί χωρίς να αποξηρανθεί πρώτα.

Τέλος, οι ερευνητές χτύπησαν τα βρύα με τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας γάμμα. Διαπίστωσαν ότι τα βρύα μπορούσαν να επιβιώσουν μέχρι και 4.000 γκρέι ιονίζουσας ακτινοβολίας χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Για λόγους σύγκρισης, τα 4 γκρέι θεωρούνται θανατηφόρα δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας για τον άνθρωπο. (Μια δόση ιοντίζουσας ακτινοβολίας θεωρείται θανατηφόρα όταν σκοτώνει τους μισούς από αυτούς που εκτίθενται σε αυτήν).

Για το S. caninervis, η θανατηφόρα δόση είναι 5.000 γκρέι. Ακόμα και το ανθεκτικό tardigrade ξεπερνά τα 4.200 γκρέι, έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα βρύα μπορούν επίσης να αντέξουν χτυπήματα από πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν τα δείγματα στην εγκατάσταση προσομοίωσης πλανητικών ατμοσφαιρών CAS, η οποία μιμείται την ατμόσφαιρα του Άρη ως προς την επιφανειακή πίεση, τη θερμοκρασία, τη σύνθεση των αερίων και την ακτινοβολία.

Μετά από επτά ημέρες σε αυτό το περιβάλλον – κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, με διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που κυμαίνονται από μείον 60 C έως 20 C και επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας – τα βρύα συνέχισαν να ανακάμπτουν, ανακάμπτοντας και αναπτύσσοντας νέα κλαδιά μετά από 15 ημέρες σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της Γης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το βρύο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες γεωδιαμόρφωσης του Άρη με την εισαγωγή φυτών που μπορούν να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του και να δημιουργήσουν μια επιφάνεια και ατμόσφαιρα που να μοιάζουν περισσότερο με τη Γη, έγραψαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: livescience.com

Η Ελλάδα αποκτά 15 νέους μικροδορυφόρους που θα συμβάλουν στην πρόληψη ακραίων φαινομένων, στη μέτρηση ανόδου της θάλασσας και σε ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: