Στις κάλπες σήμερα οι Ιρανοί για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών: Αντιμέτωποι ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί

epa11456008 Supporters of Iranian presidential reformist candidate Masoud Pezeshkian cheer during an election campaign in Tehran, Iran, 03 July 2024. EPA/STR




Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι δύο υποψήφιοι είναι ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί.

Ο 69χρονος Πεζεσκιάν είναι χειρουργός στο επάγγελμα, και βουλευτής της Ταμπρίζ. Έχει περιορισμένη κυβερνητική πείρΑ, ενώ δεν δίστασε να επικρίνει την εξουσία στη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Υποστηρίζει επίσης μια αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τις δυτικές χώρες, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την οικονομία.

Από την πλευρά του ο 58χρονος Σαΐντ Τζαλιλί, υποστηρίζει μια άκαμπτη πολιτική έναντι της Δύσης γεγονός που φαίνεται και από τη στάση που τήρησε ως διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από το 2007 ως το 2013.

Ο Τζαλιλί απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώ κατείχε θέσεις κλειδιά επί σειρά ετών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω απάθειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Ο Σούνακ συγχαίρει τον Στάρμερ, οι Εργατικοί μετά από 14 χρόνια στην εξουσία: Αλλαγή σελίδας με τεράστια πλειοψηφία – Με την 8η βγήκε βουλευτής ο Φάρατζ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: