Στις φλόγες ο εμβληματικός καθεδρικός στη Ρουέν, είναι γνωστός από έργα του Κλοντ Μονέ: Μνήμες από την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων [videos]

Καπνοί από τη φωτιά στον καθεδρικό ναό στη γαλλική πόλη Ρουέν. Φωτογραφία από βιντεο via X, TRobinsonNewEra




Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο βέλος του καθεδρικού ναού στη γαλλική πόλη Ρουέν, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από τον σταθμό BFM φαίνεται μια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται πάνω από τον γοτθικό ναό και ανθρώπους στους δρόμους να κοιτούν ψηλά έντρομοι.

Στις τελευταίες εικόνες που μεταδόθηκαν, μπορούσε κανείς να δει και πάλι καπνό μέσα από ένα κενό στο λευκό κάλυμμα που περιέβαλλε τις σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το βέλος, ωστόσο δεν φαινόταν πλέον στήλη μαύρου καπνού.

Κόσμημα της γαλλικής μεσαιωνικής, γοτθικής αρχιτεκτονικής, ο καθεδρικός ναός χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και αποτυπώθηκε σε πολλά έργα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ τον 19ο αιώνα.

Το περιστατικό θύμισε την καταστροφική πυρκαγιά στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων το 2019, που επίσης ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.

Το βέλος του ναού περιβάλλεται από σκαλωσιές και είναι καλυμμένο εδώ και εβδομάδες.

 

Ο νομάρχης της περιοχής δήλωσε ότι ο ναός έχει εκκενωθεί και πως στο σημείο βρίσκονται οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ούτε σαφής εικόνα για την έκταση των ζημιών.

 

Ο καθεδρικός ναός της Ρουέν θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίσμα τα της πόλης, ε’ίναι Γοτθικού ρυθμού, έδρα αρχιεπισκοπής, όπου βρίσκεται και ένας από τους τάφους του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Α΄ του Λεοντόκαρδου, όπου φυλάσσεται η καρδιά του.

Είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες του διάσημου ζωγράφου Κλοντ Μονέ (1840 – 1926), ενώ την περίοδο (1876 – 1880) ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, συνολικού ύψους 151 μέτρων. Υπέστη σοβαρές καταστροφές με τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη μάχη της Νορμανδίας (1944).

 

Στη Ρουέν υπάρχει επίσης και η εκκλησία της Ιωάννας της Λωρραίνης, με τοιχογραφίες που δείχνουν τη σκηνή του μαρτυρικού της θανάτου, όπως και η Γοτθική εκκλησία του αγίου Μακλού (15ος αι.). Το μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης έχει πλήθος πινάκων ζωγραφικής του διάσημου ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Περισσότερες από 500 wild fires ρημάζουν τα αχανή δάση της Ρωσίας: Έχουν καεί 35 εκατ. στρέμματα από την αρχή της χρονιάς – Το Κρεμλίνο τα αφήνει απλώς να καίγονται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: