Στην άμυνα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ: Από την καλή και από την ανάποδη του τα είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, έντονος διάλογος, του θύμισε την κριτική του εναντίον στελεχών του ΟΗΕ (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου. Δεξιά διακρίνονται ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Με ένα μπρα-ντε-φερ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, και μάλιστα παρουσία τηλεοπτικών συνεργίων, ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα συζητούνταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Μαύρου του Omega, με φόντο τις κατηγορίες που αντάλλαξαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη διαφωνία του Προεδρικού Μεγάρου και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Κόλιν Στιουαρτ για το θέμα των 29 εγκλωβισμένων παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη.

Η συζήτηση ξεκίνησε κάπως έτσι..

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Ο Στέφανος δεν μας μιλά.

ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Τι να πω; Αφού κατασκευάζεις ειδήσεις για να τις κριτικάρεις. Και υιοθετείς πρακτικές του (Νίκου) Αναστασιάδη.

Και η συνέχεια σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η κάμερα του OMEGA:

–: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Έμαθα τα που εσένα, θυμάσαι;
–: ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Πότε έκαμα εγώ έτσι πράμα;
–: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Θυμάστε που ήταν ο Ντάουνερ και εφκαίνετε και εκάμνετε κριτική του Ντάουνερ δημόσια; Γιατί δεν τα βρίσκατε δημόσια τότε και εκάμνατε κριτική;

ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Οι όροι εντολής του Στιούαρτ δεν έχουν να κάμουν με τούτο το θέμα, εν πολλά συγκεκριμένοι.

Και τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέσυρε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας. «Εσύ είσαι τούτος. Είμαστε σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

ΣΤΕΦΑΝΟΥ: «Εν είμαστε σε καμία σύγκρουση».

Μετά το πέρας του εθνικού, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους,λέγοντας πως ουδεμία ένταση υπήρξε και πως η συνεδρία του εθνικού διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

Η ουσία είναι ότι, η έκθεση Γκουτέρες για την UNFICYP, με συντάχτη τον εν Κύπρο εκπρόσωπό του κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη αφήνει την κυβέρνηση.

«Βλέπουμε μια προσέγγιση των ισων αποστάσεων και της αριθμητικής εξίσωσης. Λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της ασφάλειάς μας.

Θα πρέπει να ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές,κάτι που εμπίπτει στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψην ότι εμείς βρισκόμαστε σε αμυντική θέση, ενώ η άλλη πλευρά σε επιθετική διάταξη», είπε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Περισσότερα πράγματα και δυστυχώς και αιχμηρά για τις δύο πλευρές έχει η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή την έκθεση είναι αντανάκλαση και έκφραση μιας κατάστασης που δημιουργείται με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου.

«Θεωρώ ότι σημασία έχει και προς την κ. Ολγκίν να μεταφέρουμε κι ένα μήνυμα καθώς και προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι η Κύπρος δεν τάσσεται απέναντι του κι ότι από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε και θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία της κ. Ολγκίν και χρειάζεται ακόμη να δούμε τι περισσότερο κάνουμε τώρα που χρειάζεται να ανανεωθεί η εντολή», είπε η Αννίτα Δημητρίου.

  • Για κάποιους πάντως ο Κόλιν Στιουαρτ είναι Persona non grata.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Κύπρο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει», είπε ο Σωτήρης Ιωάννου.

«Στην έκθεση καταγράφονται ασύστολα ψεύδη που θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντα της Κυπριακής δημοκρατίας», δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Τηρούνται ίσες αποστάσεις, μόνο που αυτή τη φορά είναι λίγο πιο προκλητική η εξίσωση των άνισων», είπε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Τσιμίλλης.

«Χρειάζεται προσοχή, σωστή ανάλυση των δεδομένων και εκείνες οι κινήσεις στο παρασκήνιο, που θα δώσουν την ευκαιρία στην πλευρά μας να ενισχύσει τα όποια ερείσματα έχει και τον δικό της ρόλο», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

Το μέλλον του Κυπριακού, μέσω της προσπάθειας Ολγκίν, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα λάβει τις αποφάσεις του μετά την παράδοση της έκθεσης που συντάσσει η προσωπική του απεσταλμένη.

Αυτό, σύμφωνα με την ενημέρωση της Λευκωσίας θα γίνει στις 10 Ιουλίου, ενώ την επομένη η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα προβεί σε άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτό που αναμένουμε σε κάθε έκθεση είναι αντικειμενικότητα, μια αντικειμενικότητα που να καταγράφονται και τα γεγονότα και τα δεδομένα. Εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς, επίμονα, καθημερινά τη δική μας πρόθεση να επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το σημείο που έχουν διακοπεί για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και κάθε αναφορά σε αυτή μας την πρόθεση τη θεωρούμε όχι μόνο θετική, αλλά και αυτονόητη», είπε στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η έκθεση της Ολγκίν αναμένεται να κοινοποιηθεί στις πλευρές, χωρίς όμως να αποτελεί επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεδομένου ότι η ίδια λογοδοτεί αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα, ως προσωπική του απεσταλμένη.

Η “χαριστική βολή” κατά της Κύπρου στον “ορίζοντα”, 50 χρόνια μετά την άνανδρη τουρκική εισβολή: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: