Στη γωνία ο Ελπιδοφόρος μετά τη δεινή ήττα για τις εισφορές των κοινοτήτων: Κάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής, εναντίον του και οι κληρικοί και οι λαϊκοί

Official Opening of the 47th Clergy-Laity Congress by Archbishop Elpidophoros in the presence the Patriarchal Representatives Metropolitans Nikitas of Thyatera and Great Britain and Cleopas of Sweden and All Scandinavia, Members of The Eparchial Synod, Clergy and Laity and Philoptochos delegates in San Diego, CA. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιούλιου, έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής διότι τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του της Επιτροπής των Οικονομικών ανησύχησαν πολύ με τα διαμειφθέντα και λεχθέντα την προηγούμενη ημέρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών, τα οποία απεκάλυψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας» το εσπέρας της ίδιας ημέρας.

Συγκεκριμένα, την άρδην απόρριψη της πρότασης η οποία προέβλεπε αύξηση 6% για το έτος 2025 και 3% για το 2026, συνολικά 9% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα παραπάνω αναφέρει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στον Εθνικό Κήρυκα ο Θεοδώρος Καλμούκος.

Όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τάχθηκε ομόφωνα εναντίον της αυξήσεως της συνεισφοράς των κοινοτήτων, πλην του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικολάου, ο οποίος τήρησε ουδέτερη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών Λάζαρος Κύρκος και η ταμίας Ελλεν Αλλεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση ιεραρχών, ιερέων και λαϊκών, οι οποίοι καταψήφισαν τα προταθέντα.

Κατά την διεξαχθείσα ψηφοφορία ψήφισαν 95 εναντίον να μη γίνει ουδεμία αύξηση και ο προϋπολογισμός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια διότι οι κοινότητες στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και δεν αντέχουν καμία επί πλέον επιβάρυνση, ενώ 64 ψήφισαν υπέρ.

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουλίου έγινε προσπάθεια να τεθεί θέμα διαδικαστικό της συνεδρίασης της Επιτροπής των Οικονομικών την προηγούμενη ημέρα Τρίτη 2 Ιουλίου και συγκεκριμένα ότι δεν έπρεπε να ληφθεί ψηφοφορία, πλην όμως Ιεράρχες απάντησαν δεόντως στους επιτελείς του κ. Ελπιδοφόρους ότι εσείς της Επιτροπής των Οικονομικών και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ζητήσατε και προκαλέσατε τη ψηφοφορία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εμφανίσθηκε σφόδρα ενοχλημένος και προβληματισμένος καθότι σύνολη η Επαρχιακή Σύνοδος και μάλιστα οι Ιεράρχες -μέλη της, σηκώθηκαν όρθιοι αντέκρουσαν και καταψήφισαν την πρόταση της αύξησης της συνεισφοράς των κοινοτήτων, καθώς και τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό των επόμενων δύο ετών 2025 και 2026 και αποφάσισαν να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ των έσω της Εκτελεστικής Επιτροπής είπαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απηύθυνε μομφή εναντίον των Συνοδικών Ιεραρχών λέγοντας πως δεν ήταν ωραία εικόνα οι Ιεράρχες όρθιοι να καταψηφίζουν την πρόταση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και της Επιτροπής των Οικονομικών.

Οι Ιεράρχες βέβαια του απάντησαν δεόντως πως εσύ δεν ήσουν στη ψηφοφορία είχες φύγει, κι ακόμα πως τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται πρώτα στην Επαρχιακή Σύνοδο και κατόπιν στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντέταξε πως και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, πλην όμως του ελέχθη πως είναι άλλος θεσμός η Σύνοδος και άλλος το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ έπειτα από την δημοσιοποίηση από τον «Ε.Κ.» ότι ο κ. Ελπιδοφόρος αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών, διασπείρεται τώρα η δικαιολογία από υπαλλήλους του ότι έπρεπε να πάει και σ’ άλλες Επιτροπές και συγκεκριμένα σ’ εκείνη των Συνταξιούχων Κληρικών για να επιδώσει επιστήθιο σταυρό σε ιερέα.

Αποφασίσθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή να ξαναζητηθεί το θέμα της αύξησης της συνεισφοράς των κοινοτήτων στην ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης την Πέμπτη 4 Ιουλίου και να γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί μία μικρή αύξηση και για να σωθούν τα προσχήματα περί ενότητας καθότι και το θέμα της Κληρικολαϊκής είναι «εν σώμα εσμέν εν Χριστώ» το οποίο είναι ειλημμένο από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Απ. Παύλου Κεφ. 12 στίχοι 4 και 5.

Η ταμίας Ελλεν Αλλεν θα αναλάβει να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις στην ολομέλεια την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ενώ πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη δυσφορία ανάμεσα σε πολλούς κληρικούς και λαϊκούς αναφορικά με το θέμα της διαφάνειας στον οικονομικό προϋπολογισμό και τις γενικότητες στα οικονομικά συγκεκριμένων τομέων, αλλά και για την αποτελεσματικότητα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Ελπιδοφόρος πρέπει να απολογηθεί στην Κυπριακή Κοινότητα της Αμερικής: Διοργάνωσε στην Κληρικολαϊκή εκδήλωση για την Κύπρο σε μία (σχεδόν) κενή αίθουσα… (photos)

Έφυγε ηττημένος ο Ελπιδοφόρος από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών: Απορρίφθηκε η πρόταση του για αύξηση της συνδρομής των κοινοτήτων κατά 9%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: