Συνετρίβη και έπιασε φωτιά η κινεζική απομίμηση του SpaceX: «Δομική αστοχία» η αιτία, ενώ οι Κινέζοι συνεχίζουν το «αιώνιο όνειρο» κατάκτησης του διαστήματος [video]

H στιγμή της ανάφλεξης Πηγή photo: Screenshot via YouTube




Στις φλόγες τυλίχθηκε, αφού συνετρίβη, ένας κινεζικός πύραυλος όταν εκτοξεύθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εδάφους την Κυριακή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Space Pioneer.

Η συντριβή συνέβη όταν το πρώτο στάδιο του πυραύλου Tianlong-3 αποκολλήθηκε από την εξέδρα εκτόξευσης κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, λόγω δομικής βλάβης, για να προσγειωθει στη συνέχεια σε μια λοφώδη περιοχή της πόλης Γκονγκί στην κεντρική Κίνα.

«Μετά την απογείωση, ο ενσωματωμένος υπολογιστής τερματίστηκε αυτόματα και ο πύραυλος έπεσε στα βαθιά βουνά 1,5 χιλιόμετρο [0,9 μίλια] νοτιοδυτικά της πλατφόρμας δοκιμών. Το σώμα του πυραύλου έπεσε στο βουνό και διαλύθηκε».

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ως αποτέλεσμα της συντριβής, δήλωσε η εταιρεία, καθώς οι άνθρωποι στην περιοχή είχαν απομακρυνθεί πριν από τη δοκιμή του πυραύλου.

Η Space Pioneer, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των εμπορικών πυραύλων, ειδικεύεται στους πυραύλους υγρού καυσίμου.

Τον Απρίλιο του 2023, εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο Tianlong-2, καθιστώντας την εταιρεία τον πρώτο εμπορικό φορέα εκτόξευσης της Κίνας που έστειλε πύραυλο υγρού φορέα στο διάστημα και μπήκε με επιτυχία σε τροχιά, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Tianlong-3, ο πύραυλος που συνετρίβη την Κυριακή, είναι ένας μεγάλος πύραυλος υγρού φορέα και θεωρείται από πολλούς ως το «κινεζικό SpaceX». Η απόδοσή του θεωρείται συγκρίσιμη με το Falcon 9 της SpaceX, ενώ, σύμφωνα με την Space Pioneer, θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει τον πύραυλο πάνω από 30 φορές ετησίως μετά την πρώτη επιτυχή πτήση του πυραύλου.

Το ατύχημα έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της σεληνιακής μονάδας Chang’e-6 της Κίνας στη Γη από το διάστημα, όπου συνέλεξε τα πρώτα δείγματα από την σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

Η αποστολή αποτέλεσε βασικό ορόσημο στο «αιώνιο όνειρο» της Κίνας -όπως διατυπώθηκε από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ- να καθιερωθεί η χώρα ως κυρίαρχη διαστημική δύναμη και έρχεται καθώς μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνουν επίσης τα δικά τους προγράμματα εξερεύνησης της Σελήνης.

Με πληροφορίες από CNN

Οι μούμιες αποκαλύπτουν μυστικά: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπασχαν από αναιμία, υποσιτισμό, φυματίωση, οστεοπόρωση- Πολύτιμα στοιχεία από 33 νεο-ανακαλυφθέντες τάφους [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: