Συνελήφθη στις ΗΠΑ ένας από τους μεγαλύτερους ναρκοβαρόνους στον κόσμο: Ο επικηρυγμένος με 15 εκατ. δολάρια Σαμπάδα, συνιδρυτής του καρτέλ Σιναλόα μαζί με τον «Ελ Τσάπο» [video]

Ο βαρόνος ναρκωτικών και ηγέτης του Καρτέλ Σιναλόα Ισμαέλ Σαμπάδα Γκαρσία Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, ο Ισμαήλ “Ελ Μάγιο” Σαμπάδα Γκαρσία ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας, μαζί με τον γιο του Ελ Τσάπο.

Ο 76χρονος Σαμπάδα ίδρυσε την εγκληματική οργάνωση μαζί με τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, ο οποίος είναι σε φυλακή στις ΗΠΑ.

Μαζί με τον Σαμπάδα συνελήφθη την Πέμπτη (26/7) και ο γιος του Γκουζμάν, Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Σαμπάδα κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και διανομή φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού ισχυρότερου από την ηρωίνη, το οποίο έχει κατηγορηθεί για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Σε γραπτή δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες ηγούνται «μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

«Η φαιντανύλη είναι η πιο θανατηφόρα απειλή ναρκωτικών που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ησυχάσει μέχρι να λογοδοτήσει κάθε ηγέτης, μέλος και συνεργάτης του καρτέλ που ευθύνεται για τη δηλητηρίαση των κοινοτήτων μας», πρόσθεσε ο κ. Γκάρλαντ, ο κορυφαίος αξιωματικός επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, θεωρείται βέβαια ότι η σύλληψη του Σαμπάδα θα χαιρετιστεί από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν ως μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις εδώ και χρόνια.

Το CV ενός διαβόητου ναρκέμπορου

Ο πρώην αγρότης που έγινε βαρόνος ναρκωτικών ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα κάνοντας λαθρεμπόριο μόλις μερικών κιλών ναρκωτικών τη φορά.

Ωστόσο, ήταν μόνο για να αποκτήσει πρόσβαση πριν προχωρήσει στην αύξηση παραγωγής ηρωίνης και μαριχουάνας από τη συμμορία του, καθώς και να σταθεροποιήσει τη θέση του ως διακινητής κοκαΐνης από την Κολομβία.

Όταν το 1989 ο βαρόνος ναρκωτικών Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο συνελήφθη, η οργάνωσή του χωρίστηκε σε δύο αντιτιθέμενες φατριές: το Καρτέλ Τιχουάνα του οποίου την ηγεσία κληρονόμησαν τα ανήψια και κληρονόμοι του, τα αδέλφια Αρεγιάνο Φέλιξ, και το Καρτέλ Σιναλόα του οποίου η ηγεσία έπεσε στους πρώην υπολοχαγούς Έκτορ Λουίς Πάλμα Σαλαζάρ, Αντριάν Γκόμεζ Γκονζάλεζ, Ισμαέλ Σαμπάδα Γκαρσία, Ιγνάσιο Κορονέλ Βιγιαρεάλ και Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα (Ελ Τσάπο).

Οι βαρόνοι ναρκωτικών του Καρτέλ Σιναλόα δρούσαν στις πολιτείες Σιναλόα, Ντουράνγκο, Τσιουάουα, Σονόρα, Νουέβο Λεόν και Μιτσοακάν.

Ο Σαμπάδα ιστορικά έχει συνεργαστεί στενά με το Καρτέλ Χουάρεζ και την οικογένεια Καρίγιο Φουέντες, ενώ διατήρησε παράλληλους ανεξάρτητους δεσμούς με τους Κολομβιανούς προμηθευτές κοκαΐνης.

Ο Σαμπάδα είναι καταζητούμενος απο τη Γενική Εισαγγελία του Μεξικού από το 1998, όταν εκδόθηκε ποσό αμοιβής συνολικού ύψους $2.8 εκατομμυρίων για εκείνον και πέντε άλλων ηγετών του Καρτέλ Χουάρεζ. 

Μέχρι σήμερα ο Σαμπάδα θεωρείτο ίσως ο πιο ανθεκτικός και ισχυρός βαρόνος ναρκωτικών του Μεξικού. Πίστευαν ότι είχε υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση και μεταμφιεζόταν για να μπορεί να κινείται σε όλο το Μεξικό.

Είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους Πιο Καταζητούμενους της Αμερικής και το FBI πρόσφερε αμοιβή μέχρι και 15 εκατομμύρια για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψή του.

Με πληροφορίες από BBC, Wikipedia

Κατάπαυση του πυρός, όχι στη Γάζα, αλλά στην Αϊτή: Μετά τις φρικαλεότητες, οι ηγέτες των δύο συμμοριών στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής, διαλύουν τα οδοφράγματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: