Συνασπισμός της Ε.Ε. κατά του Όρμπαν που όμως επιμένει: Έστειλε στους ηγέτες επιστολή ύμνο στον Τραμπ για το πως θα τελειώσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία

FILE PHOTO epa11208138 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister’s Office shows former US President and Republican presidential candidate Donald Trump (R) and Hungarian Prime Minister Viktor Orban posing for photographers before their meeting at Trump’s Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, USA, 08 March 2024. EPA/Zoltan Fischer / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν την άτυπη σύνοδο που διοργανώνει η ουγγρική προεδρία τον Αύγουστο, ο Όρμπαν επανέρχεται με επιστολη στους ηγέτες της ΕΕ που αποτελεί ύμνο στον Τραμπ και στο σχέδιο του για άμεση ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτει το πως.

Όπως αναφέρεται στο Politico (Jacob Hanke Vela)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σχεδιάζουν να παρακάμψουν την Ουγγαρία πραγματοποιώντας τη δική τους σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο αντί να παρευρεθούν στην εκδήλωση του πρωθυπουργού Viktor Orban στη Βουδαπέστη. Η Ουγγρική προεδρία σκοπεύει να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις στις 28-29 Αυγούστου. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα επιτρέψει στον Orban και τον Υπουργό Εξωτερικών, Péter Szijjártó, να επηρεάσουν την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, οι ενέργειες του Orban, όπως το μπλοκάρισμα της βοήθειας προς την Ουκρανία και οι μη συντονισμένες επισκέψεις στον Vladimir Putin και τον Xi Jinping, ώθησαν άλλους υπουργούς Εξωτερικών να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε ένα γεγονός πιθανής προπαγάνδας. Σε απάντηση, ο ΥΕ/ΕΕ Josep Borrell σχεδιάζει να καλέσει τους υπουργούς σε επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του Orbán.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την πρόσφατη συνάντηση όπου ο αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Bálint Ódor, αντιμετώπισε κριτική από συναδέλφους, με τη Σλοβακία να είναι η μόνη εξαίρεση. Οργανώνοντας τη δική τους συνάντηση, οι υπουργοί στοχεύουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν εκπροσωπεί την ΕΕ. Αυτή η ένταση προσθέτει σε μακροχρόνια ζητήματα μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας σχετικά με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

Προηγουμένως, μόνο επτά υπουργοί παρακολούθησαν μια συνάντηση βιομηχανικής πολιτικής στη Βουδαπέστη που διοργανώθηκε από την ουγγρική προεδρία, χωρίς να παρευρίσκονται επίτροποι. Το μποϊκοτάρισμα της εκδήλωσης του Orbán θεωρείται σημαντική κίνηση, με σκοπό να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να επιδειχθεί διεθνώς κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη συζητηθεί με πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα παρουσιαστεί επίσημα στους 27 μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ την Τετάρτη από την ομάδα του Borrell, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Politico [EU to boycott Hungary’s foreign affairs summit]

H επιστολή Ορμπάν προς τους ηγέτες της ΕΕ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ενεργήσει «αμέσως» ως μεσολαβητής για την ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους 26 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και συντάχθηκε αφού ο Ορμπάν συνομίλησε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και με τους προέδρους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

«Μπορώ (…) να δηλώσω με βεβαιότητα ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές, δεν θα περιμένει ως την ορκωμοσία του. (Ο Τραμπ) θα είναι έτοιμος να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την ειρήνη αμέσως. Έχει λεπτομερή σχέδια με σωστές βάσεις για αυτό», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Μετά το ταξίδι του αυταρχικού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα: Η διένεξη της Κομισιόν και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας μετατρέπεται σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: