epa11447012 French President Emmanuel Macron (C-L) takes a selfie with a child as he meets supporters after voting in the first round of the early French parliamentary elections, in Le Touquet-Paris-Plage, northern France, 30 June 2024. EPA, YARA NARDI, POOL MAXPPP OUT
Το «πρόβλημα» στη Γαλλία και η πανωλεθρία του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό ή μόνο η «ακροδεξιά» όπως κάποιοι συχνά ισχυρίζονται.
Το μεταναστευτικό είναι ένας από τους τρεις κύριους λόγους. Ο κυριότερος για την Γαλλία όμως λόγος, είναι η παραπαίουσα για δεκαετίες της οικονομία.
Οι δεκαετίες επώδυνων αυξήσεων φόρων (και λανθασμένων πολιτικών μετανάστευσης), έχουν αφήσει τους φορολογούμενους εξουθενωμένους (και τους νομοταγείς πολίτες τρομοκρατημένους από την αυξημένη ανασφάλεια).
Η Γαλλική οικονομία βιώνει χαμηλή ή καθόλου πραγματική ανάπτυξη (από τη δεκαετία του 1970), μείωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αύξησης των πραγματικών μισθών και αύξηση του προσωπικού χρέους. Ο πνιγμένος στα χρέη, Γάλλος που επίσης σέρνεται από την μύτη από τα εξαιρετικά ισχυρά συνδικάτα, υποφέρει!
Η δε ρητορική του, «Η απειλή είναι η ακροδεξιά» είναι εντελώς εκτός στην προκειμένη περίπτωση – σημειώστε πως δεν είμαι υπέρ καμιάς Λε Πεν ή Μελόνι (της Ιταλίας) και αυτά που πραγματικά αντιπροσωπεύουν. Άστε που και η Λε Πεν (όπως και η Μελόνι), όταν και αν «βασιλέψει», την ίδια πολιτική με πολύ λίγες παραλλαγές από τον Μακρόν θα έχει.
Η πραγματική απειλή είναι ο κρατισμός («statism»)! Ο κρατισμός, που δεσποτικά προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ο άλλος λόγος, φαινόμενο που παρατηρείται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε).
Κρατισμός είναι το δόγμα και πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος ή όλη η πολιτική εξουσία πρέπει να συγκεντρώνεται στις εθνικές κυβερνήσεις. Η συγκέντρωση επίσης των οικονομικών ελέγχων και σχεδιασμού στα χέρια μιας εξαιρετικά συγκεντρωτικής (μεγάλης) κυβέρνησης που με ενισχυμένο οικονομικό παρεμβατισμό μπορεί και να επεκτείνεται στην κρατική ιδιοκτησία της βιομηχανίας.
Η από δεσποτική ως «φασιστική» Ε.Ε. ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι ο Ευρωπαίος πολίτης απηύδησε μαζί της. Ότι είναι η δική της εγκληματική οικονομική και κοινωνική πολιτική που ώθησε το Γάλλο πολίτη να ψηφίσει Λε Πεν.
Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι η Ε.Ε. καταφέρεται εναντίον της Λε Πεν (όπως καταφερόταν εναντίον της Μελόνι και αύριο θα καταφέρεται και εναντίον της «ακροδεξιάς» της Γερμανίας) τη στιγμή που η ίδια, όσο τουλάχιστον αφορά την εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών, πολύ λίγες διαφορές, και πάντοτε επί της ουσίας, έχει απ’ αυτήν.
* Ο Χάρης Α. Σαμάρας είναι οικονομολόγος και επί του παρόντος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνή τραπεζικού επενδυτικού οργανισμού, Pytheas. Προηγουμένως, με Bank of America Group, Thomson Financial BankWatch και Moody’s Investors Service.
Η εμπειρογνωμοσύνη του έγκειται κυρίως στους τομείς των επενδύσεων και των εταιρικών τραπεζών, των ιδίων κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών, την διαχείριση κινδύνων και τη γεωοικονομία, την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.
Η έρευνα του και οι εκτενείς δημοσιεύσεις σε αυτούς τους τομείς χαρακτηρίζονται από πρακτική προσέγγιση παρά από θεωρία, την επιχειρηματικότητα και την κριτική σκέψη.
Υπηρέτησε ως σύμβουλος κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταιριών. Υπήρξε και είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων πολυεθνικών οργανισμών.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE