Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση: Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρουσιάζεται αποδυναμωμένο, όσο ποτέ άλλοτε, αμφισβητείται από την ακροδεξιά…

From left to right: Ursula VON DER LEYEN, President of the European Commission, Kaja KALLAS, Prime Minister, Estonia. Copyright: European Union`From left to right: Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission, EUROPEAN COMMISSION), Kaja KALLAS (Prime Minister, Estonia). Copyright: European Union




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ* – Λευκωσία

Στα απόνερα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, προέκυψε η προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Με αποτέλεσμα η εμβληματική Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία να εισέλθει σε μια άκρως επικίνδυνη περιδίνηση.

Η πρωτιά της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες για το πολιτικό μέλλον, όχι απλώς της Γαλλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Δεν πρέπει να παροράται ο ηγετικός διαχρονικός ρόλος της Γαλλίας στην δημιουργία και τη μετέπειτα λειτουργία της Ε.Ε. Από τον Σουμάν, που θεμελίωσε την ίδρυση της, στους μετέπειτα ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα που εγγυήθηκαν την εξέλιξη και ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας.

  • Με επιφανείς ηγέτες. Ντε Γκώλ, Αντενάουερ, Μιτεράν και Κολ που παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες τους, πέτυχαν να γεφυρώσουν διαφορές και να προωθήσουν έμπρακτα το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Το γεγονός ότι και στη Γερμανία ο Καγκελάριος Σόλτς υπέστη επίσης εκλογική καθίζηση στις ευρωεκλογές, επιτείνει τις ανησυχίες για τη δυνατότητα του γαλλογερμανικού άξονα να διαδραματίζει τον συνεκτικό ρόλο που μέχρι τώρα διαδραμάτιζε.

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών με το περίπλοκο εκλογικό σύστημα, παρέχει τη δυνατότητα τέτοιων κινήσεων από τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», που να εμποδίσουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην «Εθνική Συσπείρωση».

Ωστόσο ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος. Αυτός της ακυβερνησίας. Η συνεννόηση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων για σχηματισμό βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση.

Εκ των αποτελεσμάτων, η κίνηση Μακρόν για πρόωρες και αιφνιδιαστικές εκλογές, απεδείχθη επιπόλαια και μη σώφρων. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία προοιωνίζουν και προδιαγράφουν αρνητικούς αντίκτυπους και στις Βρυξέλλες.

Καθώς μάλιστα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο, ανέλαβε η Ουγγαρία με το γνωστό ακροδεξιό Πρωθυπουργό Βίκτωρα Όρμπαν.

  • Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο.

Περίοδο κρίσης σε αχαρτογράφητα νερά. Σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, που να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πιθανή επέλαση του Ντόναλτ Τράμπ στην εξουσία στις Η.Π.Α. Με τη γνωστή του αντιπάθεια προς την Ε.Ε.

Αντί τούτου, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρουσιάζεται αποδυναμωμένο, όσο ποτέ άλλοτε, με τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να έχουν ισχυροποιηθεί μέσα και από τις ευρωεκλογές, αλλά και εθνικές εκλογές και με επικρεμάμενο τον κίνδυνο σε μια ηγέτιδα ευρωπαϊκή χώρα, τη Γαλλία να έχουμε είτε ακροδεξιά κυβέρνηση, είτε παρατεταμένη ακυβερνησία.

Ελπίδα οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Θα ορθώσει το ανάστημα του ο Γαλλικός λαός, πιστός στις φιλελεύθερες παραδόσεις του και τις αρχές και τις αξίες της Επανάστασης του 1789;

* Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στην Ευρώπη προβάλλουν απαιτητικά η ξενοφοβία, η κοινωνική αποστροφή προς τους φυλετικά διαφορετικούς, η μισαλλοδοξία, ο άρρωστος εθνικισμός και σωβινισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: