«Ράλι ανατιμήσεων» στο ρεύμα: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής [video]

Λογαριασμοί παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, στην οποία θα συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «ράλι ανατιμήσεων» στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας. Από την κυβέρνηση τονίζεται πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας.

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν μέτρα για να μην περάσουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια και μάλιστα ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων στα δίκτυα ενέργειας στην Ουγγαρία και τα Βαλκάνια εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν όσο και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων όσον αφορά στις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε κάποια επιχείρηση αν παρουσιαστεί κίνδυνος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, άνοδο κατά 33% καταγράφει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας εξετάζει τις μεγάλες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ρεύματος προκειμένου να διαπιστώσει αν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα και οι πάροχοι δεν αυξήσουν το ποσοστό έκπτωσης τότε αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Η κιλοβατώρα θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά.




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις, αν υπάρξει ανάγκη.

«Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες χωρίς να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που είχαμε πριν μερικά χρόνια αλλά έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης πολιτών – επιχειρήσεων το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε» σημειώνει.

«Η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να κάνει “αόρατες” τις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών του ρεύματος, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των καρτέλ στην ενέργεια, στο στήσιμο του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι το 2022 τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φορολογηθεί, ενώ είχε τεθεί και πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα»

Σε δήλωσή του ο προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, για το νέο κύμα κερδοσκοπίας στο ρεύμα και τις ευθύνες της Κυβέρνησης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Αναλυτικά:

«Η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τιμές ρεύματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά άφησε τους καταναλωτές εκτεθειμένους στα υπερκέρδη λίγων.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμα μία φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα.

Είχε βέβαια προσπαθήσει να μας πείσει για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς εξωγενές και οφείλεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν υπομονή και έρευνα αγοράς στα πολύχρωμα τιμολόγια.

Πλέον, και μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις αντιδράσεις των καταναλωτών, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ξεκινάει έλεγχο για να αναλύσει εάν οι προσφορές άνω των 500 Euro/ΜWh μετά τις 8 το βράδυ που εκτοξεύουν τις τιμές οφείλονται σε μη “εύλογο κέρδος” των ηλεκτροπαραγωγών. Ενώ η κυβέρνηση κυκλοφορεί διαρροές για τη φορολόγηση υπερκερδών της ηλεκτροπαραγωγής.

Δεν θα πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι απαράδεκτο μετά την εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να εξακολουθεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάποιοι να μετατρέπουν την όποια κρίση σε ευκαιρία για να αποκομίσουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. Και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί άμεσα τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον έλεγχο υπερβολικών προσφορών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργοποίηση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών όποτε αυτό χρειάζεται.

Και να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια στο μέγιστο συντελεστή του 90% με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές».

Πηγή: ertnews

Στην «πρίζα» η κυβέρνηση της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ: Καμπανάκι κινδύνου από την Κομισιόν για την επιδότηση ύψους 657 εκ. ευρώ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: