Travelers check a self-service kiosk at the Jetstar domestic departures terminal at Melbourne Airport, Melbourne, Australia, 20 July 2024. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πλήρης αποκατάσταση θα χρειαστεί εβδομάδες, αφού οι διορθώσεις στη λειτουργία των υπολογιστών που επηρεάστηκαν, περίπου 300 χιλιάδες σε 150 χώρες τους κόσμου, πρέπει να γίνουν χειροκίνητα.
H Microsoft εξάλλου συνέστησε επανειλημμένες επανεκκινήσεις των συστημάτων, ενώ χρήστες ανέφεραν ότι χρειάστηκε να κάνουν reboot ακόμη και 15 φορές μέχρι να καταφέρουν να επαναφέρουν τους υπολογιστές τους.
Κάποιες εταιρείες μπορεί να διορθώσουν το πρόβλημα σε λίγες ώρες. Αλλά κάποιες άλλες θα χρειαστούν μέρες, ίσως και εβδομάδες πριν κάθε υπολογιστής τους επανέλθει σε κανονική λειτουργία», επανέλαβε καθηγητής Ασφάλειας Μηχανικής.
Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ανάλογα ψηφιακά μπλακ άουτ με παγκόσμιες διαστάσεις δεν αποκλείονται και στο μέλλον.
Ακόμη και στην Disneyland, εμφανίστηκαν οι αποκαλούμενες »μπλε οθόνες θανάτου».
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στη μεξικανική πόλη Χουαρέζ στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου συνήθως οι έλεγχοι μετανάστευσης χρειάζονται μόλις 15 λεπτά.
Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν εκατομμύρια ταξιδιώτες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς εγκλωβίστηκαν, με 5000 πτήσεις από τις συνολικά 110 χιλιάδες παγκοσμίως να ακυρώνονται.
Μέσα ενημέρωσης, χρηματιστήρια, τράπεζες, νοσοκομεία, αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας αδύνατες ακόμα και απλές καθημερινές συναλλαγές για εκατομμύρια πολίτες.
Το απόλυτο “ψηφιακό έμφραγμα” που προκάλεσε η λανθασμένη ενημέρωση στα συστήματα της κορυφαίας εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike αντιμετωπίστηκε, το παγκόσμιο χάος που δημιουργήθηκε όμως, υπενθύμισε την ευαλωτότητα της παγκόσμιας διασυνδεσιμότητας.
Oι διαδικτυακές υποδομές εξαρτώνται από λίγους μόνο παρόχους αυτού του είδους της τεχνολογίας. Ένας ειδικός είπε ότι “είναι βασικά σαν να βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι” .
Ο 59χρονος διευθύνων Σύμβουλος της Crowdstrike ζήτησε συγγνώμη, χάνοντας μάλιστα τη φωνή και περιγράφοντας ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ιό στο λογισμικό και όχι από κάποιον κίνδυνο ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.
Ο προβληματισμός για τη συγκέντρωση του ελέγχου της κυβερνοασφάλειας στα χέρια συγκεκριμένων μόνο εταιριών εντείνεται. Κάποιοι μάλιστα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι η Crowdstrike, η εταιρία που εμπιστεύονται για την κυβερνοασφάλειά τους περισσότερες από τις μισές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα της Fortune 1000 και είνια μια από τις εκλεκτές της Wall Street, κατέληξε να προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας στην ιστορία των πληροφοριακών συστημάτων.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE