Πρώτες συζητήσεις για το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου: Τι επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά την εκλογή της Φον ντερ Λάιεν οι εξελίξεις

FILE PHOTO Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πριν κάνει τις επόμενες του κινήσεις στο θέμα του Κύπριου Επιτρόπου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια πρώτη κουβέντα για δύο πιθανά χαρτοφυλάκια τα οποία θα μπορούσε να πάρει η Κύπρος.

Δεν θέλησε να πει ποια είναι αυτά τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Κύπρος καθώς δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε ανακοινώσεις οι οποίες στο τέλος μπορεί να μην επιβεβαιωθούν.

Ο διαμοιρασμός χαρτοφυλακίων είναι ένα ακόμα σκληρό παζάρι που γίνεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ισχυρά κράτη, να επιδιώκουν να έχουν το πάνω χέρι εξασφαλίζοντας τις σημαντικότερες θέσεις Επιτρόπων. Αποτέλεσμα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια σε μικρότερα κράτη.

Τι λέει η προϊστορία για τους Κύπριους Επιτρόπους;

Από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνει ένα από τα λεγόμενα μικρομεσαία ή μεσαία χαρτοφυλάκια στην Κομισιόν.

Ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος ήταν ο Μάρκος Κυπριανού ο οποίος ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2004 λαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.

Στη συνέχεια, με τη νέα Επιτροπή ο Μ. Κυπριανού ανέλαβε από την 1.11.2004 καθήκοντα Επιτρόπου Υγείας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και 28.2.2008.

Δεύτερη Κύπρια Επίτροπος ήταν η Ανδρούλα Βασιλείου η οποία διαδέχθηκε στις 3.3.2008 το Μ. Κυπριανού στο Υγείας όπου παρέμεινε μέχρι τις 9.2.2010. Στη συνέχεια ανέλαβε ένα (χαμηλής πολιτικής) χαρτοφυλάκιο, αυτό της Εκπαίδευσης , θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1.11.2014.

Τρίτος Επίτροπος, ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέλαβε την 1.11.2014 το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παρόλο που θεωρείται ένα μεσαίο χαρτοφυλάκιο η δημιουργία του RescEU κατάφερε φεύγοντας στις 30.11.2019 να πετύχει αναβάθμιση της συγκεκριμένης θέσης Επιτρόπου.

Τέταρτη Κύπρια Επίτροπος, η Στέλλα Κυριακίδου. Ανέλαβε την 1η Δεκέμβριου 2019 καθήκοντα Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Στη διάρκεια της θητείας της η κ. Κυριακίδου είχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η προϊστορία δείχνει ότι είναι πολύ πιθανόν και στη νέα Κομισιόν η Κύπρος να λάβει είτε το χαρτοφυλάκιο Υγείας ή κάτι παρεμφερές

Παραμένοντας δηλαδή σε ένα μεσαίας στάθμης χαρτοφυλάκιο.

Προσπαθεί να ανατρέψει την τράπουλα κερδίζοντας κάτι παραπάνω αυτή τη φορά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άφησε από νωρίς να διαφανεί ότι στοχεύει λίγο πιο ψηλά από τη μέση όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Κύπρος στη νέα Κομισιόν.

Γνωρίζοντας από την άλλη το πόσο δύσκολο είναι να πάρει η Κύπρος κάποια από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια δεν αποκλείεται να θελήσει να διατηρήσει το Υγείας.

Από την άλλη είχε γραφτεί για έντονο παρασκήνιο για το Μεταφορών, κάτι ωστόσο που θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης στις χθεσινές του δηλώσεις ρωτήθηκε το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα διεκδικήσει η Κύπρος στη νέα Κομισιόν και είπε ότι κατά νου δύο χαρτοφυλάκια τα οποία μοιράστηκε με την Πρόεδρο της Επιτροπής.

«Είμαστε σε διαβουλεύσεις», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν μετά την 18η Ιουλίου.

«Να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελπίζουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη έτσι ώστε να αρχίσουμε από τη μια να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε, τις προκλήσεις, αλλά και την ίδια στιγμή, θα ξεκινήσει πιο επίσημα αν θέλετε, ο σχηματισμός της νέας Επιτροπής, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να δούμε και οι συζητήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής πού θα καταλήξουν», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν επιθυμούσε να πει σε ποια χαρτοφυλάκια αναφέρεται.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει υπόψη του πρόσωπα αλλά ότι δεν μπήκε σε αυτή τη συζήτηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Στην παρούσα φάση συζητούμε το χαρτοφυλάκιο, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Προηγούνται οι συναντήσεις για το Κυπριακό  

Απογευματινή κινητικότητα σε Λευκωσία, αρχικά, και στο Λονδίνο αμέσως μετά, με τις συναντήσεις του Κόλιν Στιούαρτ και της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αντίστοιχα.

Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση είναι στο πλαίσιο των επαφών του Κ. Στιούαρτ με τους δυο ηγέτες ενόψει και της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Κόλιν Στιούαρτ θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ αύριο στις 4 το απόγευμα. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις 5 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης το ΓΓ ΟΗΕ με τον Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί στο Προεδρικό τον περίεργο Κόλιν Στιούαρτ και η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ τον κατοχικό ηγέτη: “Πλασματική” κινητικότητα στο Κυπριακό…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: