Προς αποκατάσταση των σχέσεων τους οδεύουν η Τουρκία και η Συρία: Έτοιμος να συναντηθεί με τον Άσαντ δηλώνει ο “κωλοτούμπας” Ερντογάν

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a press conference in Ankara, Turkey. EPA, NECATI SAVAS




Μόνο λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτός σε ευκαιρίες αποκατάστασης των σχέσεων της χώρας του με τις αρχές στη Συρία και τον πρόεδρό της Μπασάρ αλ Άσαντ, η συριακή απάντηση δεν άργησε να έρθει.

Συριακές πηγές αποκάλυψαν σοβαρά βήματα για να επαναφέρουν τη συριακή και την τουρκική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου.

Ανέφεραν ότι μια επερχόμενη συροτουρκική συνάντηση ετοιμάζεται στο Ιράκ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόσθεσαν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τουρκία θα είναι μακρά, αλλά θα οδηγήσει σε πολιτικές και επιτόπιες συνεννοήσεις.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ακόμη ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε από τη Μόσχα και τη Βαγδάτη να καθίσουν σε ένα τραπέζι διμερούς διαλόγου με τη συριακή πλευρά, χωρίς την παρουσία τρίτου και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, για να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες που υποτίθεται ότι θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό έγινε αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, μετά την προσευχή της Παρασκευής, την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, υπενθυμίζοντας τις οικογενειακές σχέσεις που έφεραν κοντά τις δύο πλευρές.

Τόνισε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να έχει καμία πρόθεση ή στόχο, όπως να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, τονίζοντας την ετοιμότητά της να αναπτύξει σχέσεις με τη Συρία όπως ακριβώς έκανε στο παρελθόν.

Από την άλλη, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, αφού δέχθηκε τον απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ την περασμένη Τετάρτη, επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Συρίας σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη σχέση με την Τουρκία και βασίζονται στην κυριαρχία του συριακού κράτους.

Ο Αλ Άσαντ εξήγησε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα καταπολέμησης όλων των μορφών τρομοκρατίας και των οργανώσεών της.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ανάλυση Politico για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία: Ξοφλημένος και ήδη παρελθόν ο Μακρόν, μπορεί κανείς να σταματήσει τη Λεπέν;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: