Πραγματώνεται το δυσκολότερο σενάριο για την Ελλάδα και την Κύπρο: Ας είναι έτοιμες να αναλάβουν θαρραλέες πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν τις σχέσεις του διεθνώς

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία Prime Minister GR, @PrimeministerGR




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ*

Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα τεκταινόμενα στη Γάζα μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου αλλά και οι εν ενεργεία κρίσεις σε μία σειρά υποσυστημάτων πλανητικά, καταδεικνύουν μία ιδιαίτερα ανησυχητική δυναμική όπου αναδεικνύονται και οξύνονται οι αντιθέσεις εντός της δυτικής αμυντικής αρχιτεκτονικής.

Κράτη-υποστηρικτές και τροφοδότες ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως η Τουρκία και το Ιράν ενισχύουν την θέση τους στο διεθνές σύστημα και άρα την διαπραγματευτική τους ικανότητα στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η στρατηγική ταυτόχρονης ανάσχεσης Ρωσίας-Κίνας ώθησε τις δύο δυνάμεις στην ανάγκη ανάληψης συνδυασμένων ενεργειών και σύσφιξης των οικονομικών και διπλωματικών τους σχέσεων.

  • Τον Μάρτιο του 2022 λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο γράφων σημείωνε σχετικά, από αυτό το βήμα:

«Η Κίνα γνωρίζει πως η συρρίκνωση της ισχύος της Ρωσίας συνεπάγεται την επιδείνωση της δικής της θέσης, με την ανάσχεση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων του Πεκίνου να διευκολύνεται σε αυτό το σενάριο. Είναι αναμενόμενη συνεπώς η υποστήριξη της Ρωσίας από την Κίνα κυρίως στα πεδία της οικονομίας και της διπλωματίας χωρίς φυσικά να αναμένεται οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή υπέρ της Μόσχας.

(…)Η διπλή ανάσχεση Ρωσίας και Κίνας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με δεδομένο πως δεν έχουν επιλυθεί τα πυρηνικού χαρακτήρα ζητήματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, ενώ στο ζήτημα της Τουρκίας, τα φιλοτουρκικά κέντρα της Δύσης διαφαίνεται πως παρά την επιτηδευμένη ουδετερότητα της γείτονος συνεχίζουν να προτάσσουν τη σύσφιξη των ταραγμένων σχέσεων Δύσης-Τουρκίας πάση θυσία τονίζοντας την γεωπολιτική της αξία.»[i]

Τον Οκτώβριο του 2020, πριν τις αμερικανικές εκλογές τονιζόταν σχετικά με την Τουρκία:

«Ακόμα κι αν υπάρξει ύφεση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, Ελλάδα και Κυπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις αντιλήψεις των προηγούμενων δεκαετιών που περισσότερη λογική έχουν βάσει του «Τέλους της Ιστορίας» του Φουκουγιάμα παρά με την πραγματικότητα.

Μία γιγαντωμένη Τουρκία στο πλαίσιο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και μίας νέας έντασης στην Μέση Ανατολή ίσως να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που είναι σήμερα. (…)Ας είμαστε έτοιμοι για δεύτερο γύρο «Άνοιξης», ελπίζοντας να μην υπάρξει επανάληψη των λαθών που έφεραν την Ρωσία στην Κριμέα και με ισχυρή ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο και την Ευρώπη αμυνόμενη σε μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων.»[ii]

Με τις δυνάμεις της ρωσικής εισβολής να βρίσκονται πλησίον του Χαρκόβου και της Οδησσού και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να καταφέρνει στο Ισραήλ ένα από τα πιο αιματηρά χτυπήματα στην ιστορία της διεθνούς τρομοκρατίας ίσως ανέμενε κανείς μία συσπείρωση των δυτικών χωρών και των συμμάχων τους. Απεναντίας, αυτό που παρατηρείται είναι μία πολυφωνία απόψεων και επιμέρους στρατηγικών υπολογισμών.

Συγκεκριμένες χώρες έσπευσαν προσφάτως να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, δίχως να προβληματίζονται για το τί συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση όταν λαμβάνεται κατόπιν μιας πρωτοφανούς τρομοκρατικής ενέργειας και της αμφισβήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα της συμβατικής ισραηλινής αποτροπής από το Ιράν.

Tονίζεται σε αυτό το σημείο πως η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Τουρκία είχαν προβεί σε κοινή στάση για την συνέχιση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιντλίμπ το 2022 (του ισλαμιστικού θύλακα δηλαδή της βορειοδυτικής Συρίας όπου τον πρώτο λόγο έχει η οργάνωση Ηayat Tahrir al-Sham/ πρώην al-Nusra)[iii] ενώ οι σχέσεις Ισπανίας-Τουρκίας είναι γνωστές και σε αμυντικό επίπεδο[iv], όπως γνωστή είναι και η επιρροή του Κάταρ και της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων (χορηγών μαζί με την Τουρκία της Χαμάς και άλλων ισλαμιστικών/τζιχαντιστικών οργανώσεων) στο εσωτερικό των δυτικών θεσμών -περιλαμβανομένων ερευνητικών και συμβουλευτικών ινστιτούτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως αδυνατεί να συγκροτήσει μία ενιαία στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο γαλλικός παράγοντας και ο αγγλοσαξονικός δεν βρίσκονται «στην ίδια σελίδα» σε μία σειρά γεωπολιτικών υποσυστημάτων.

Η 7η Οκτωβρίου έθεσε στο Ισραήλ υπαρξιακό ζήτημα, εξωθώντας το σε ανάληψη δράσης υψηλού ρίσκου τροφοδοτώντας παράλληλα τον διχασμό στο εσωτερικό του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίκονται σε …μακρά προεκλογική περίοδο την στιγμή που ο στενότερός τους σύμμαχος στην Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει την χειρότερη δυνατή συνθήκη της τελευταίας εικοσαετίας.

Η αμηχανία είναι έκδηλη καθώς τα ζητήματα Ουκρανίας-Ισραήλ θεωρείται δεδομένο πως δύνανται να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, πέραν των τετελεσμένων που προκαλούν στην ευρύτερη δυτική γεωστρατηγική (ας μην μας διαφεύγει πως οι αναφορές στις στενές σχέσεις του Νετανιάχου με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν συνεχείς).

Η ανάληψη δράσης κατά της Χαμάς από το Ισραήλ εντός πυκνού αστικού ιστού (άρα δεδομένα υψηλού αριθμού απωλειών αμάχων) παρά τον αναγκαστικό χαρακτήρα της στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, δημιουργεί επιπλοκές στο πεδίο της διπλωματίας, ενώ η άσκηση πίεσης από μία σειρά διεθνών οργανισμών και οργάνων καταδεικνύει κυρίως το εις βάρος της κυβέρνησης Νετανιάχου κλίμα.

Παράλληλα, παρατηρείται όξυνση της καχυποψίας και της νευρικότητας στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου ενώ επανήλθαν στην επιφάνεια σενάρια πρόκλησης έντονης ανησυχίας στην Αίγυπτο σχετικά με την χερσόνησο του Σινά (ας μην μας διαφεύγουν και εκεί σχετικές αναφορές στον Τύπο για τον ρόλο των Βεδουίνων και άλλων δρώντων) πέραν της αιματηρής εμφύλιας σύγκρουσης στο Σουδάν και των ζυμώσεων στη Λιβύη που προβληματίζουν το Κάιρο.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένες τις επιπλοκές στο ‘chokepoint’ του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ ελέω Χούθι, αποδεικνύεται πως παρά τις ελπιδοφόρες εκτιμήσεις, Ελλάδα και Κύπρος έχουν εισέλθει σε ένα από τα δυσκολότερα σενάρια που ενδεχομένως καλούνταν να αντιμετωπίσουν.

Η ενεργοποίηση δεκάδων πλέον σημείων ανάφλεξης πλανητικά, η διαρκής ασυνεννοησία μεταξύ των δύο κύριων συμμαχικών τους δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, η πιθανή απορρύθμιση των περιφερειακών συνεργατικών σχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, η αμφίσημη στάση χωρών ως προς την εγκυρότητα ή την αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου το οποίο αμφότερες επικαλούνται και η ασυντόνιστη στάση των Ευρωπαίων σε μία σειρά ζητημάτων, αυξάνουν την δυσκολία των υπολογισμών που απαιτούνται.

Η Ελλάδα, συμπορευόμενη πάντα με τις ναυτικές δυνάμεις και λαμβάνοντας υπόψιν τον επερχόμενο γεωπολιτικό της εγκλωβισμό σε περίπτωση διάρρηξης των συνεργατικών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου και πιθανών επερχόμενων εξελίξεων στα Βαλκάνια (πέραν της προκλητικής αποθράσυνσης των βορείων γειτόνων της) θα πρέπει να δεσμεύσει σημαντικό μέρος των διπλωματικών της ενεργειών στην κατά το δυνατόν άμβλυνση των διαφορών Αιγύπτου-Ισραήλ και στην ανάδειξη των σοβαρών προκλήσεων ασφαλείας που θα προκύψουν -προς διευκόλυνση των ρωσικών, τουρκικών και ιρανικών σχεδιασμών- αν στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες εκείνων των παραγόντων που τις ενισχύουν (ακόμα και από «ευήκοα ώτα» στο εσωτερικό των δύο χωρών).

Το κόστος ενδεχόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης με ένα μέρος του δυτικού στρατοπέδου είναι πλέον ανεκτό. Θα επανέλθουμε σχετικά.

Υ.Γ. Ι: Ελπίζουμε οι επόμενες ημέρες να φέρουν ευχάριστα νέα σχετικά με τους ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Είναι μία κατάσταση αδιανόητη, η οποία θα έπρεπε να τύχει μαζικών διεθνών πιέσεων προς την οργάνωση -με κάθε μέσο- και όχι να γίνει αντικείμενο επί μέρους «υπολογισμών».

Υ.Γ. ΙΙ. Μισό αιώνα μετά την εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή, υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι «δικοί μας» που επιθυμούν η Αθήνα να αντιμετωπίζει την Κύπρο ως «πρόβλημα». Δεν τους απασχολεί η οριστική εξουδετέρωση της Ελλάδας. Κινούνται από ιδίον όφελος.

[i]      https://hellasjournal.com/2022/03/o-kosmos-echi-pleon-girisi-selida-h-rosiki-isvoli-stin-oukrania-lamvani-chora-se-perivallon-planitikon-anakatanomon-ischios/

Ο κόσμος έχει πλέον γυρίσει σελίδα: H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον πλανητικών ανακατανομών ισχύος ,Καζαντζής Γ, 09/03/2022

[ii]    https://hellasjournal.com/2020/10/afti-ine-i-alithia-i-tourkia-theti-en-kindino-tin-irini-me-ekviasmous-alla-ke-ischirous-simmachous/

Αυτή είναι η αλήθεια: Η Τουρκία θέτει εν κινδύνω την ειρήνη με εκβιασμούς, αλλά και ισχυρούς συμμάχους…Καζαντζής Γ. 26/10/2020

[iii]   https://www.arabnews.com/node/2104246/middle-east

Ireland, Norway, Turkey want UN to extend aid to Syria 15/06/2022

[iv]    https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/greece-fumes-over-new-spain-turkey-armament-deal/

Greece fumes over new Spain-Turkey armament deal

Sarantis Michalopoulos | Euractiv 19/11/2021

* Γιώργος Καζαντζής
Γεωπολιτικός Αναλυτής-Ερευνητής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θύμα της Ελλάδος και της Κύπρου η …φτωχή Τουρκία, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν! Πήρε σκυτάλη από τον τρομοκράτη Νασράλα ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας και απειλεί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: