Πού χάθηκε ο Μακρόν; Άφαντος ο Γάλλος πρόεδρος εν μέσω εκλογικής κρίσης εδώ και μια εβδομάδα * Του είπαν να μην εμφανίζεται γιατί προκαλεί…

FILE PHOTO: epa11442267 French President Emmanuel Macron during a doorstep interview at the end of a European Council in Brussels, Belgium, 28 June 2024. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the Strategic Agenda 2024-2029, the next institutional cycle, Ukraine, the Middle East, competitiveness, security and defense, among other topics. EPA/OLIVIER MATTHYS




Την τελευταία φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη δημοσίως, φορούσε σκούρο μπουφάν αεροπόρου, γυαλιά ηλίου στυλ Top Gun και ένα μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ.

Η ινκόγκνιτο «ροκ σταρ» εμφάνισή του, τράβηξε την προσοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τηλεοπτικών καναλιών.

Όμως, πέρα από κείνη την εντυπωσιακή και φευγαλέα εμφάνιση, η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν έχει κάνει ένα βήμα πίσω από τη δημόσια θέα τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς δεσμεύσεις, δεν έχει εμφανιστεί για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Την περασμένη Κυριακή, αντί ο Μακρόν να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να παρηγορήσει τους τραυματισμένους στρατιώτες του μετά από μια ισοπεδωτική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε μια σύντομη δήλωση του προέδρου καλώντας σε ενότητα.

Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, που έχει ήδη τραυματιστεί σοβαρά μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην προεκλογική εκστρατεία: Το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας .

«Του είπαν να σταματήσει [την εκστρατεία]… Και δεν φαίνεται πως στην πραγματικότητα άκουσε το μήνυμά μας, αλλά μάλλον ότι  αναγκάστηκε να το ακούσει», είπε με καθεστώς ανωνυμίας ένα στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης.

  • «[Ο πρόεδρος] υποτίμησε πόσο πολύ απογοητεύτηκε το κοινό από την προσωπικότητά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά στελέχη των κομμάτων άσκησαν πιέσεις για τον Μακρόν να μείνει μακριά από την εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχος αποκάλεσε την επιβεβλημένη «απομακρονοποίηση ». Ένας υπουργός παραδέχτηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν είναι «φθαρμένη ».

Για τον πολυλογά, τολμηρό 46χρονο πρόεδρο, που τραβά διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, εμφανίζει συνέχεια νέες ιδέες, διαταράσσει το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι και τόσο άνετη.

Το καταφύγιο των Ηλυσίων

Όμως, σαν Ναπολέων που αναγκάστηκε να εξοριστεί, ο Μακρόν επέστρεψε στο στρατηγείο του και ετοιμάζει την επόμενη μάχη: Να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ηχηρή ήττα που αναμένεται να υποστεί την Κυριακή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ίσως χρειαστεί να συρθεί σε μια διακυβέρνηση «συγκατοίκησης» με το κόμμα «Εθνική Συσπείρωη» της Μαρίν Λεπέν, το οποίο αναμένεται να αποσπάσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και πιέζοντας τους συμμάχους να βρουν σημαντικές θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις κατηγορίες από τη Λεπέν ότι οργάνωνε «ένα διοικητικό πραξικόπημα».

  • Χθες Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες ανώτατα στελέχη του στρατού έχουν επίσης διοριστεί στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Αναμένονταν περισσότεροι διορισμοί, αλλά αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη κατακραυγή για τον διοικητικό ανασχηματισμό, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να περιορίσει το σχέδιό του. Σύμφωνα με τον γαλλικό ιστότοπο Playbook Paris , ένα άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες στα Ηλύσια ειρωνικά το αποκάλεσε «μια μικρή οπισθοδρόμηση» .

Εγκατεστημένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος διερευνά επίσης σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν μια σαρωτική νίκη για την ακροδεξιά, ένα κοινοβούλιο όπου καμιά δύναμη δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, με το κόμμα της Λεπέν ως τη μεγαλύτερη ομάδα του και έναν συνασπισμό κομμάτων που θα αποκλείσει την ακροδεξιά από την διακυβέρνηση, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους. .

Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν έχουν μιλήσει για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός χαλαρού συνασπισμού, παρόμοιου με εκείνον που κάνουν τα κόμματα στην Ισπανία ή τη Γερμανία.

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο που κυβερνάμε», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στο ραδιόφωνο , προσθέτοντας ότι «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» είναι πιθανόν να προκύψει από τις εκλογές, με «πολλές πολιτικές ομάδες από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει μαζί, ένα έργο τη φορά».

Αλλά μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν δυνατή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να σπάσουν με τον εταίρο τους στο συνασπισμό, την «Ανυπότακτη Γαλλία» του ακροαριστερού Μελανσόν. Και οι δύο προοπτικές φαίνονται πολύ απομακρυσμένες.

Ακόμα στο παιχνίδι

Πόσο καιρό όμως θα μείνει ο Μακρόν μακριά από τις κάμερες; Όχι πολύ απ’ ό,τι φαίνεται.

Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστή η κλίμακα της νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης, ο πρόεδρος θα πρέπει να στραφεί στην επιλογή νέου πρωθυπουργού, κάτι που θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες εάν δεν υπάρξει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα αναλάβει και πάλι την ηνία ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», είπε ο ίδιος αξιωματούχος του κόμματος που αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα βρεθεί υπό πίεση να ορίσει τον  ηγέτη της “Εθνικής Συσπείρωσης” Ζορντάν Μπαρντελά ως πρωθυπουργό. Εάν όχι, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες δημιουργίας συνασπισμού με τους σημερινούς αντιπάλους του, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά.

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα διορθωθούν οι σχέσεις με τους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν και πώς θα βελτιωθεί η εικόνα του στο ευρύ κοινό. Η βαθμολογία δημοτικότητάς του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες , σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο πρωθυπουργός Ατάλ, μια από τις λίγες δημοφιλείς προσωπικότητες στην κυβέρνηση, χαμογελά με σφιγμένα δόντια όταν οι ψηφοφόροι του λένε ότι δεν τους αρέσει το αφεντικό του. Με τη γαλλική πολιτική να βρίσκεται σε αναταραχή, ο Μακρόν έχει χαρακτηριστεί «τρελός», « πράκτορας του χάους » και κατηγορείται ότι προΐσταται ενός  «φιάσκου ».

Όσο κι αν κυκλοφορήσει σε στυλ Top Gun δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό βραχυπρόθεσμα.

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη της Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων: Μαζί με 11 στελέχη και ευρωβουλευτές αλλά όχι τον 96χρονο πατέρα της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: