Πολιτικός “σεισμός” στις Ηνωμένες Πολιτείες: Εγκαταλείπει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, προτείνει την Κάμαλα Χάρις, προσπαθεί με τους Κλίντον να ελέγξουν την κατάσταση της διαδοχής

FILE PHOTO: epa1149071 US President Joe Biden with Vice President Kamala Harris concludes his remarks during a campaign rally at Girard College in Philadelphia, Pennsylvania, USA. EPA, SHAWN THEW




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την Κυριακή το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) την εκστρατεία επανεκλογής του, καθώς πλήθαιναν ολοένα και περισσότερα οι φωνές των Δημοκρατικών που τον καλούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, μην πιστεύοντας ότι έχει τη διανοητική οξύτητα και την ικανότητα να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να τον αντικαταστήσει ως υποψήφια του κόμματος.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από κομματικά στελέχη, ο κ. Μπάιντεν με την δεύτερη ανακοίνωση του, την οποία ακολούθησε δήλωση του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, προσπαθούν από κοινού να επιβάλουν τη σημερινή αντιπρόεδρο και έτσι να ελέγξουν τις διαδικασίες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, στο συνέδριο του Αυγούστου.

Ο 81χρονος Μπάιντεν, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο X, δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του προέδρου και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025. Τόνισε ότι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για επανεκλογή και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε το όνομα της 59χρονης Κάμαλα Χάρις στην ανακοίνωση τερματισμού της εκστρατείας για την επανεκλογή του, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπό της.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δήλωσε στο CNN πως πιστεύει ότι η Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί συγκριτικά με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά το απόγευμα της Κυριακής ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

«Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς», δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατονομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».

Λίγα λεπτά αργότερα ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστορική κίνηση του Μπάιντεν –είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά το πρόεδρο Λίντον Τζόνσον τον Μάρτιο του 1968– αφήνει σε όποιον θα τον αντικαταστήσει περιθώριο μικρότερο των τεσσάρων μηνών για να κάνει εκστρατεία.

Εάν η Χάρις αναδειχθεί υποψήφια, η κίνηση αυτή θα είναι ένα άνευ προηγουμένου στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα: η πρώτη μαύρη, ασιατικής καταγωγής που κατεβαίνει υποψήφια για τον Λευκό Οίκο σε μια χώρα που έχει εκλέξει έναν μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα σε αυτή τη θέση, σε δύο και πλέον αιώνες δημοκρατίας.

— Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν ανέφερε καθόλου την Κάμαλα στη μακροσκελή ανακοίνωση του: Υμνεί τονΠρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον υπερθετικό βαθμό και τον αποχαιρετά…

  • Για «διαφανή και πειθαρχημένη» διαδικασία, διαβεβαίωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος

Η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου των Δημοκρατικών που θα αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου θα είναι «διαφανής και πειθαρχημένη», διαβεβαίωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, το Κόμμα θα ξεκινήσει μια διαφανή και πειθαρχημένη διαδικασία για να προχωρήσει, ως ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο», έγραψε ο Τζέιμι Χάρισον, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ανακοίνωσή του.

Πληροφορίες από: Hellas Journal
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Εκτακτο: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα: Τι αναφέρει στην επιστολή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: