Πέθανε στα 63 του ο βραβευμένος με Οσκαρ παραγωγός Τζον Λαντάου: Είχε υπογράψει μερικές από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, Avatar και Τιτανικός [video]

epa10402340 US producer Jon Landau (L) and Canadian filmmaker James Cameron (R) attend the handprint and footprint ceremony in their honor at TCL Chinese Theater in Los Angeles, California, USA, 12 January 2023. EPA/CAROLINE BREHMAN




Ο Τζον Λαντάου – ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός μερικών από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των «Τιτανικός» και «Avatar» – πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ο Λαντάου, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνεργάτης παραγωγής του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, πέθανε την Παρασκευή έχοντας παλέψει ενάντια στον καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αδερφή του Τίνα επιβεβαίωσε τον θάνατό του στα social media, αποκαλώντας τον «τον καλύτερο αδερφό που ένα κορίτσι θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί».

Γιος των παραγωγών του Χόλιγουντ Έλι και Έντι Λαντάου, ο Λαντάου για ένα διάστημα ήταν στέλεχος στην εταιρεία παραγωγής ταινιών 20th Century Fox, επιβλέποντας ταινίες όπως το The Last Of The Mohicans και το Die Hard 2. Μαζί με τον Κάμερον, βοήθησε στη δημιουργία του Τιτανικού του 1997, η οποία ήταν η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office.

Οι μεταγενέστερες ταινίες Avatar και η συνέχειά τους Avatar: The Way of Water, που κυκλοφόρησαν το 2009 και το 2022 αντίστοιχα, έσπασαν το ρεκόρ του Τιτανικού.

Συμμετείχε επίσης στην παραγωγή άλλων επιτυχημένων ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά» και «Dick Tracy», και κατείχε διοικητική θέση στην εταιρεία παραγωγής του Cameron Lightstorm Entertainment.

Μετά την είδηση ​​του θανάτου του Λαντάου, ο Κάμερον είπε στο Hollywood Reporter ότι «ένας σπουδαίος παραγωγός και ένας σπουδαίος άνθρωπος μας άφησε». «Πίστευε στο όνειρο του κινηματογράφου. Πίστευε ότι η ταινία είναι η απόλυτη ανθρώπινη μορφή τέχνης και για να κάνεις ταινίες πρέπει πρώτα να είσαι ο ίδιος άνθρωπος», είπε και συμπλήρωσε: «Θα τον θυμούνται τόσο για την τεράστια γενναιοδωρία του πνεύματος όσο και για τις ίδιες τις ταινίες».

Ο σκηνοθέτης Σερ Πίτερ Τζάκσον και η σεναριογράφος σύζυγός του Φραν Γουόλς, της οποίας η εταιρεία οπτικών εφέ χρησιμοποιήθηκε για τις ταινίες Avatar, δήλωσαν ότι «είναι συντετριμμένοι από την απώλεια του John Landau». «Ο Τζον έφερε απαράμιλλο πάθος στα έργα στα οποία εργάστηκε και η επιρροή του θα συνεχίσει να εμπνέει για τα επόμενα χρόνια».

Με πληροφορίες από BBC

Στα θερινά τα σινεμά: Οι καλύτερες κλασικές επανεκδόσεις με ταινίες – σταθμούς από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβρη * Από Φελίνι με Μαστρογιάνι μέχρι Χίτσκοκ με Γκρέις Κέλι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: