Πέθανε ο Οσκαρικός σεναριογράφος του αριστουργήματος Chinatown, Ρόμπερτ Τάουν: Ποιός ήταν στ’ αλήθεια, με ποιούς άλλους μεγάλους του Χόλιγουντ συνεργάσθηκε [videos]

O Robert Towne via wikimedia.org




Αντίο στον Ρόμπερτ Τάουν, έναν από τους μεγαλύτερους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, όπως της αριστουργηματικής Chinatown με την οποία κέρδισε το Όσκαρ το 1975. Ο Τάουν πέθανε τη Δευτέρα στο Λος Άντζελες σε ηλικία 89 ετών και, όπως εξήγησε η ατζέντης του Κάρι ΜακΚλούρ, πέθανε». ειρηνικά στο σπίτι, περιτριγυρισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια».

Ο σεναριογράφος, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Robert Bertram Schwartz, γεννήθηκε το 1934 στο San Pedro της Καλιφόρνια, σε μια πλούσια οικογένεια Ρώσω-εβραίων μεταναστών. Όταν ήταν περίπου 7 ετών είδε την πρώτη του ταινία και από εκείνη την ημέρα άρχισε να παθιάζεται με τον κινηματογράφο.

Ο πατέρας του Λου, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, άλλαξε αργότερα το επώνυμό του από Schwartz σε Towne, μετακινήθηκε στο real estate και μετακόμισε με τη σύζυγό του Helen και τα δύο παιδιά του στο εύπορο Palos Verdes.

Ο Ρόμπερτ φοίτησε στο ιδιωτικό Chadwick School, στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία και αγγλικά στο Pomona College, από όπου αποφοίτησε το 1956.

Ενώ παρακολουθούσε ένα μάθημα υποκριτικής γνώρισε έναν άλλο επίδοξο ηθοποιό, τον Jack Nicholson, με τον οποίο έγινε στενός φίλος και συνεργάτης φτάνοντας στη δημιουργία της συνέχειας της Chinatown.

Μετά τις πρώτες δουλειές για την τηλεόραση, με προγράμματα όπως «The Lloyd Bridges Show», «U.N.C.L.E.» και την εμπειρία με τον «Corman» στον κινηματογράφο, ο Towne εργάστηκε στο «Gangster Story» του Arthur Penn και στο «The Godfather» του Francis Ford Coppola.

Έγραψε επίσης το ‘Viva! Viva Villa!’  και το «Yellow 33», σε σκηνοθεσία Τζακ Νίκολσον.

Ο σεναριογράφος έγραψε επίσης τα δύο πρώτα μέρη του έπους «Mission: Impossible» και αρκετά κλασικά φιλμ έχουν επωφεληθεί από τη συνεισφορά του, ακόμα κι αν δεν εμφανίζεται το όνομά του: μεταξύ άλλων, «Bonnie and Clyde» και «The Godfather».

Το αριστούργημά του θεωρείται «Chinatown», με τον Nicholson στο ρόλο ενός ιδιωτικού ερευνητή που εμπλέκεται σε μια ιστορία δολοφονιών και κερδοσκοπίας με ακίνητα. Εκτός από το Όσκαρ για την τελευταία ταινία, έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες: δύο για το καλύτερο μη πρωτότυπο σενάριο, το 1974 για το «The Last Stand» και το 1985 για το «Greystoke – The Legend of Tarzan, Lord of the Apes».

Και ένα για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, το 1976 με το ‘Shampoo’.. Κέρδισε επίσης ένα Bafta καλύτερου σεναρίου το 1974 με το «The Last Corvé». Το 2015 συνέγραψε την τελευταία σεζόν του «Mad Men», για την οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του βραβεύτηκαν με το Βραβείο Writers Guild of America για την καλύτερη δραματική σειρά. Ο Τάουν θεωρούνταν μάστορας στη συγγραφή διαλόγων, αλλά ήταν λιγότερο ταλαντούχος στο να τηρεί τις προθεσμίες, τόσο πολύ που ήταν γνωστό ότι παρέδιδε σενάρια πολύ πέρα ​​από τον αναμενόμενο χρόνο. Ο ιστορικός του κινηματογράφου David Thomson τον αποκάλεσε «μια συναρπαστική αντίφαση: από πολλές απόψεις ιδεαλιστής, συναισθηματικός και πολύ ταλαντούχος, για κάποιους άλλους συμιβασμένος που καθυστερεί συνέχεια, τόσο ανασφαλής που μερικές φορές φαινόταν κακός».

Με πληροφορίες από ansa.it 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας παντρεύει τον γιό του: Σε υστερία η Ινδία για μια τελετή μόνο για δισεκατομμυριούχους που θα ξεπερνά ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για την χλιδή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: