Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Από τη Ρουμανία εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα – Επιασαν δουλειά οι κτηνίατροι, ξεκίνησε η μεγαλύτερη επιχείρηση ελέγχων που έγινε ποτέ

Αιγοπρόβατα σε κτηνοτροφική μονάδα. Photo via glomex, ertnews




Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τους ελέγχους τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων που έφτασαν στη Λάρισα από ολόκληρη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.

«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.




Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Περιφέρεια υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη και του γ.γ του υπουργείου και με τη συμμετοχή στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τυροκόμων και κρεοπωλών.

Από τη Ρουμανία εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα

Από τη Ρουμανία εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα που μετέδωσαν την πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, προκαλώντας “συναγερμό” στις αρμόδιες αρχές. Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων της Ρουμανίας, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Ζώα από το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό κέντρο έχουν, όπως ειπώθηκε, διανεμηθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την έκταση που μπορεί να πάρει η εξάπλωση της ζωονόσου.

Με τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκε η επέκταση των ελέγχων σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα και να εξαλειφθεί η νόσος.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι σχετικές αναλύσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Τα αποτελέσματα 6 νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στη Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά, ενώ θετικό βρέθηκε ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή των Τρικάλων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκεί κρουσμάτων σε 9.

Στη Θεσσαλία βρίσκονται από σήμερα 100 και πλέον κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από την επίμαχη περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της πρωινής σύσκεψης.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης

Η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, τα σφαγεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά για αμνοερίφια ως την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Είναι μια εντελώς διαφορετική οντότητα νόσων σε σχέση με αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και να δημιουργήσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την διάρκεια την ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα.

Πηγή: ertnews

Στο Δέλτα του Έβρου τα άγρια άλογα πεθαίνουν λόγω έλλειψης γλυκού νερού – Μπήκε η θάλασσα μέσα στον ποταμό για 10 χιλιόμετρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: