Πανηγυρίζει για τον θρίαμβο της γαλλικής ακροδεξιάς η Μαρίν Λεπέν (video): Καλεί σε συνασπισμό ενάντια στην ακροδεξιά ο Εμανουέλ Μακρόν, που υπέστη οικτρή ήττα

epa11449033 Thousands of people gathered at the New Popular Front Rally after the first round of the early parliamentary elections at Place de la Republique in Paris, France, 3 June 2024. EPA, JULIEN MATTIA




Το «στρατόπεδο (του Εμανουέλ) Μακρόν πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN , που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Το κόμμα της κ. Λεπέν βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του Προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αναγκάστηκε να προκηρύξει μία εκλογική αναμέτρηση, από την οποία ηττήθηκε.

Τα exit poll έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 34% και 260-310 έδρες
    Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Μελανσόν): 28,1% και 115-165 έδρες
    Αναγέννηση (Μακρόν): 20,3% και 90-120 έδρες
    Ρεπουμπλικανοί: 10,2% και 30-50 έδρες

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε χθες σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.




Αν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν ανατραπεί την επόμενη Κυριακή και το κόμμα της Λεπέν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ο πρόεδρος Μακρόν θα υποχρεωθεί για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας του σε μια άβολη συνεργασία με πρωθυπουργό από κόμμα της αντιπολίτευσης, την περίφημη συγκατοίκηση.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας.

«Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.

Η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια, επεσήμανε ότι οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο ακροδεξιό RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τα exit polls το RN προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.




Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Σύμφωνα με τα exit polls το RN προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο Πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», ένας «Πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ο Γάλλος Πρόεδρος από πλευράς του κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN).

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους της στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», υπογράμμισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα.

  • Μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον πρόεδρο Μακρόν, δηλώνει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

  • Τα τρία συμπεράσματα του Politico για τον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Η ιστοσελίδα Politico γράφει ότι ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, ανοίγει τον δρόμο για μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία μιας εβδομάδας πριν από το δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με το Politico τα συμπεράσματα από τις σημερινές εκλογές είναι τα εξής τρία:

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) έλαβε το 33,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο. Στη δεύτερη θεση οι εκτιμήσεις φέρνουν την αριστερή συμμαχία (28,1%) και τρίτον τον συνασπισμό υπέρ του Μακρόν (20,7%). Το RN βελτίωσε το ήδη ιστορικό του αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας την επόμενη εβδομάδα είναι πλέον εφικτή.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς φαίνεται να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Ο κεντρώος συνασπισμός υπολείπεται και των δύο αντιπάλων του και πιθανότατα θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι οδηγίες θα δώσει κάθε στρατόπεδο για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Τρεις υποψήφιοι βουλευτές έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες.

Η αριστερή συμμαχία, ο Μελανσόν δηλαδή, έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει από όσους δικούς του υποψηφίους τερμάτισαν στην τρίτη θέση να αποσυρθούν από την κούρσα για να νικήσουν το κόμμα της Λεπέν. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός δεν έχει ακόμη δώσει σαφείς οδηγίες, η απόφασή του θα επηρεάσει έντονα την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

  • Μεταξύ 65 και 85 ο αριθμός βουλευτών που εκλέγονται από α’ γύρο εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με Ipsos

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν.

Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

ΚΥΠΕ – Μανώλης Σπινθουράκης
ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΖΣΩ
Παρίσι, Γαλλία

Ο Μακρόν και ο Μελανσόν συγκροτούν μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς: Ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν την Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: