Πριν λίγους μήνες ο Κιρ Στάρμερ δήλωνε «ανοικτός» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα: Θα κεφαλαιοποιήσει η Αθήνα την ευκαιρία να πάρει πίσω τους κλεμμένους θησαυρούς της; [video]

epa04450802 A visitor looks at sculptures of ‘The Parthenon Marbles’ collection at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Η μεγάλη νίκη των Εργατικών και η ανάδειξη του Κιρ Στάρμερ στην πρωθυπουργία ίσως και να αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Οι οιωνοί είναι καλοί, δεδομένου ότι ο επικεφαλής των Εργατικών και νέος ηγέτης της χώρας μετά τις χθεσινές εκλογές, έχει δηλώσει ότι είναι «ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Η δήλωση αυτή έγινε τον Νοέμβριο του 2023 σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική Daily Mail, με τον Στάρμερ να προσθέτει ότι «δεν θα θέσει το θέμα δημοσίως μέχρι τις γενικές εκλογές, καθώς φοβάται ότι θα αναστατώσει τους ψηφοφόρους των Τόρις». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος πρωθυπουργός φέρεται να ήταν κατ’ ιδίαν ανοιχτός στην επιστροφή των 2.500 ετών γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά φοβάται ότι θα αναστατώσει τους ψηφοφόρους των Τόρις αν μιλήσει γι’ αυτό δημόσια.

Εξάλλου,  άτομο από το περιβάλλον του Κιρ Στάρμερ εκείνη την περίοδο δήλωνε στους Financial Times: «Θα εμείνουμε στον νόμο που υπάρχει (σ.σ. και εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα), αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία για δανεισμό των Γλυπτών, ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα την εμποδίσουμε». 

Ο νόμος του 1963 δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει- σε μόνιμη βάση- τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2023, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Λονδίνο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρώην, πλέον, Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο τελευταίος ακύρωσε τη συνάντηση λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξή του στο BBC όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού ομολόγου του.

Θα επιστρέψει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπίσει ευνοϊκά τη συνεχιζόμενη, εδώ και δεκαετίες, διαμάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Μάρτιο του 2000, ο Economist διεξήγαγε δημοσκόπηση σχετικά με το ερώτημα: «Εάν υπήρχε ελεύθερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, θα την υποστηρίζατε ή όχι;».

Το 66% των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το 34% κατά. Από αυτούς που τάχθηκαν υπέρ, το 84% των βουλευτών των Εργατικών ψήφισε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ το 16 τοις εκατό ψήφισε κατά.

Με πληροφορίες από DailyMail, Greek Reporter

Ο Σούνακ συγχαίρει τον Στάρμερ, οι Εργατικοί μετά από 14 χρόνια στην εξουσία: Αλλαγή σελίδας με τεράστια πλειοψηφία – Με την 8η βγήκε βουλευτής ο Φάρατζ (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: