Ολοκληρώνεται η αναίμακτη… παράδοση του Νίγηρα (με Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο) από ΗΠΑ και Γαλλία σε Πούτιν αλλά και σε Κίνα – Ιράν: Τεράστια ήττα της Δύσης στο Σαχέλ της Αφρικής [videos]

epa11463298 Interim President of Mali Colonel Assimi Goita (C), Head of the military junta in Niger General Abdourahamane Tchiani (L) and Interim leader of Burkina Faso Captain Ibrahim Traore (L) arrive at the first ever Alliance of Sahel States summit in Niamey, Niger, 06 July 2024. EPA/ISSIFOU DJIBO




Η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών από τη βάση η οποία τους είχε διατεθεί στη Νιαμέ, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει ως τη 15η Σεπτεμβρίου αυτή των δυνάμεων που παραμένουν ανεπτυγμένες στην Αγκαντέζ (βόρεια), όπως έχει αξιώσει το στρατιωτικό καθεστώς, ανακοινώθηκε από τα δυο μέρη χθες Κυριακή το βράδυ.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας του Νίγηρα και το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοινώνουν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμών από την αεροπορική βάση 101 της Νιαμέ έχει πλέον ολοκληρωθεί», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των νιγήριων και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία και χωρίς οποιαδήποτε επιπλοκή», πρόσθεσαν.

Η τελευταία πτήση με αμερικανούς στρατιωτικούς θα αναχωρούσε στις 23:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

Συνολικά, 766 αμερικανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τον Νίγηρα ως τώρα, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια τελετής στη στρατιωτική βάση της Νιαμέ, με παρόντες τον συνταγματάρχη Μαμάν Σανί Κιαού, αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού της αφρικανικής χώρας, και τον στρατηγό Κένεθ Έκμαν, αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στον Νίγηρα υπολογιζόταν πως ήταν 950 συνολικά.

Έξι αεροσκάφη -δύο ελικόπτερα και τέσσερα drones- καθώς και 1.593 τόνοι άλλου υλικού αποσύρθηκαν επίσης από τον Νίγηρα από τον Μάιο.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν πλέον στην απόσυρση από την αεροπορική βάση 201 της Αγκαντέζ. Οι νιγήριοι και οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να εγγυηθούν την ασφαλή, συντεταγμένη και υπεύθυνη απόσυρσή τους ως τη 15η Σεπτεμβρίου 2024», πάντα σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δυο υπουργείων.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στον αγώνα εναντίον των οργανώσεων τζιχαντιστών που εξαπολύουν συχνές αιματηρές επιθέσεις στον Νίγηρα. Στην Αγκαντέζ, διέθεταν στρατηγικής σημασίας βάση drones.

  • Τον Μάρτιο, το στρατιωτικό καθεστώς στη Νιαμέ κατήγγειλε τη διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και η διαδικασία απόσυρσης άρχισε δυο μήνες αργότερα.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την 26η Ιουλίου 2023, το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα αναθεώρησε εκ βάθρων την εξωτερική πολιτική της αφρικανικής χώρας, τονίζοντας πως η εθνική κυριαρχία αποτελούσε εφεξής προτεραιότητα.

Πρώτοι έφυγαν οι Γάλλοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, στα τέλη του 2023.

Παράλληλα, η Νιαμέ στράφηκε ιδίως στη Ρωσία, με τη Μόσχα να της προμηθεύσει εκπαιδευτές και στρατιωτικό υλικό τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η συνομοσπονδία

Παράλληλα, σε σύσκεψη κορυφής που έγινε το Σάββατο στη Νιαμέι, στο Νίγηρα, οι 3 επικεφαλής των στρατιωτικών κυβερνήσεων, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα, υπέγραψαν μια συνθήκη η οποία ανοίγει το δρόμο προς μια μεταξύ τους «συνομοσπονδία».

Οι τρεις χώρες, έχουν αποχωρήσει και από τον οργανισμό κρατών ECOWAS της Δυτικής Αφρικής, που μέχρι πρότινος ήταν ο μοναδικός πολυεθνικός οργανισμός της περιοχής, ενώ έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα επιστρέψουν σε αυτόν.

Οι 3 ηγέτες, ο Στρατηγός Abdourahmane Tchiani από το Νίγηρα, ο Λοχαγός Ibrahim Traore της Μπουρκίνα Φάσο και ο Συνταγματάρχης από το Μάλι, Assimi Goita, ανήκουν στην «νέα φουρνιά» πραξικοπηματιών της Αφρικής, εκφράζοντας τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για την παρατεινόμενη ανέχεια και ανασφάλεια των πληθυσμών του Σαχέλ. Οι ίδιοι είχαν υπογράψει πέρυσι μια μεταξύ τους αμυντική «Συμμαχία των χωρών του Σαχέλ», την οποία τώρα εξελίσσουν και πολιτικά, με κοινές επενδύσεις και ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Νίγηρας είναι χώρα με έκταση 1.267.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 26.312.034 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024. Ο Νίγηρας είναι περίκλειστη χώρα κάτω από τη Σαχάρα, που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Νίγηρα.

Συνορεύει με τη Νιγηρία και το Μπενίν στα νότια, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι στα δυτικά, την Αλγερία και τη Λιβύη στα βόρεια και το Τσαντ στα ανατολικά. Από το 2005 μαστίζεται από λιμό, ενώ το 2004 ο λαός του Νίγηρα υπέφερε από ξηρασία και τη μάστιγα των ακρίδων.

Επίσης είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με χαμηλή θέση στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (167η σε 169 χώρες το 2010). Στις 18 Φεβρουαρίου 2010 εκδηλώθηκε επιτυχημένο πραξικόπημα και ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά ανατράπηκε και αιχμαλωτίστηκε από στασιαστές του στρατού. Έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα έπειτα από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών του 2011.

Τον Ιούλιο του 2023 το φιλοδυτικό καθεστώς ανατράπηκε από στρατιωτικούς και έκτοτε η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νιαμέ, Νίγηρας

Γαλλικές εκλογές: Ιστορική νίκη ιθαγενή Κανάκ στη Νέα Καληδονία – Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες υπέρμαχος της ανεξαρτησίας μπαίνει στο γαλλικό κοινοβούλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: