Ο Τζέι Ντι Βανς είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ: Υπήρξε ένας εξ αυτών που ασκούσε κριτική στον πρώην Πρόεδρο, και μετά τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του…

epa11337018 Sen. J.D. Vance (R-OH) (C, rear) listens as former US president Donald Trump speaks to the media at his trial for allegedly covering up hush money payments at the Supreme Court of the State of New York, in New York, New York, USA. EPA, SPENCER PLATT POOL




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον γερουσιαστή του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς (J.D. Vance) ως υποψήφιό του, αναδεικνύοντας έναν πιστό σύμμαχο και νεαρό αστέρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που, λιγότερο από μια δεκαετία πριν, έγινε γνωστός από την κριτική που ασκούσε στον σημερινό μέντορα του.

Ο Βανς, 39 ετών, προέρχεται από την πτέρυγα του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Είναι ο γερουσιαστής  που συχνά -και δυνατά- μάχεται με την ηγεσία και τους Δημοκρατικούς ενώ βρίσκει δικομματικό κοινό έδαφος σε ορισμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, επιλέγοντας τον Βανς, ο Τραμπ απέφυγε τις κλήσεις από κάποιους στο κόμμα να επιλέξουν έναν υποψήφιο που θα προσθέσει φυλετική ποικιλομορφία στο “εισιτήριο” ή θα χρησιμοποιούσε πιο ήπια ρητορική για να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς και στους σκεπτικιστές αναφορικά με τον Τραμπ.

Ωστόσο, ο Βανς θα μπορούσε να επεκτείνει την έκκληση του Τραμπ με άλλους τρόπους. Κατάγεται από το Rust Belt, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα των κρίσιμων πολιτειών της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν. Είναι επίσης βετεράνος των πεζοναυτών και θα είναι ο δεύτερος νεότερος αντιπρόεδρος εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο.

Οι προηγούμενες σκληρές επικρίσεις του Βανς στον Τραμπ – τις οποίες έχει αποσύρει έντονα – είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του από τους Δημοκρατικούς.

Στην επιλογή του, ο Τραμπ αναδεικνύει τον Βανς ως κληρονόμο του κινήματος MAGA. Δείχνει επίσης τεράστια εμπιστοσύνη στον πρωτοετή γερουσιαστή, λίγες μέρες μετά την προφανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου που υπενθύμισε τη σημασία του αντιπροέδρου σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο συγγραφέας του “Hillbilly Elegy”, μιας ταινίας του 2016 που μετατράπηκε σε απομνημονεύματα σχετικά με το μεγάλωμα φτωχών στην Απαλάχια του Βανς κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας του 2016 υπηρέτησε ως συντηρητικός ειδήμονας κατά του Τραμπ.

Συνέκρινε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Τραμπ με τον εθισμό στην ηρωίνη, εικάζει ιδιωτικά για το αν ο Τραμπ ήταν «ο Χίτλερ της Αμερικής», αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «Ποτέ Τραμπ τύπος» και στον Τραμπ ως «ηλίθιο» και δήλωσε μετά τις εκλογές του 2016, ότι δεν είχε ψηφίσει τον Τραμπ.

Τα δικά του λόγια εμφανίστηκαν στις προκριματικές διαφημίσεις των Ρεπουμπλικάνων όταν ο Βανς ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία το 2022, αν και τελικά έσπασε ένα πολυσύχναστο πεδίο Ρεπουμπλικανών και εξασφάλισε την έγκριση του Τραμπ. Στη συνέχεια κέρδισε την έδρα που κατείχε ο πρώην γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός που αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο Βανς τους τελευταίους μήνες προσπάθησε να μετριάσει τη θέση του για τις αμβλώσεις, ένα από τα κορυφαία τρωτά σημεία των Ρεπουμπλικανών σε αυτές τις εκλογές.

Αφού αναφέρθηκε στην άμβλωση ως «δολοφονία» πέρυσι και κατά τη διάρκεια της κούρσας του 2022 λέγοντας ότι θα ψήφιζε ένα εθνικό όριο αμβλώσεων 15 εβδομάδων, ο Βανς πιο πρόσφατα επαίνεσε την πλατφόρμα αμβλώσεων του Τραμπ που αφήνει τις αποφάσεις στις πολιτείες και είπε ότι μοιράστηκε την υποστήριξη του Τραμπ για την πρόσβαση στο χάπι για την άμβλωση μιφεπριστόνης.

Ο Βανς τοποθετήθηκε αυτή την άνοιξη ως ο κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση του αντιρποέδρου του κ. Τραμπ, εμφανιζόμενος ως υποκατάστατο του Τραμπ στην τηλεόραση και παρακολουθώντας τη δίκη του στο Μανχάταν ως μέρος των υποστηρικτών του πρώην προέδρου.

Και έχει μοιραστεί τα τελευταία χρόνια μια στενή σχέση με τον γιο του Τραμπ, Ντον Τζούνιορ, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που ήταν κοντά στον Τραμπ που επαίνεσαν τον Βανς πριν από την επιλογή του.

Ο Βανς, ο οποίος εργάστηκε ως επιχειρηματίας στο Σαν Φρανσίσκο μετά τη νομική σχολή, έχει σχέσεις με πλούσιους δωρητές. Έχει βοηθήσει στη διοργάνωση εράνων για τον Τραμπ φέτος με τους “τύπους” της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των David Sacks και Chamath Palihapitiya, οικοδεσπότες του δημοφιλούς podcast “All In”.

Όμως ο Βανς ξεκινά την υποψηφιότητά του ως σχετικά άγνωστος μεταξύ του εκλογικού σώματος. Μια εθνική δημοσκόπηση του CNN/SSRS στα τέλη του περασμένου μήνα διαπίστωσε ότι το 56% δεν είχε ποτέ ακούσει γι ‘αυτόν. Και ένα επιπλέον 15 τοις εκατό είχε ακούσει γι ‘αυτόν, αλλά δεν είχε γνώμη για αυτόν.

Εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επικρατήσει στην προεδρική κούρσα του Νοεμβρίου, ο Βανς θα αναλάβει αμέσως να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για λογαριασμό του Τραμπ – μια σκληρή ευθύνη που είχε κάποτε επωμιστεί ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Αλλά ο Βανς θα φέρει ένα διαφορετικό στυλ από τον Πενς: Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο έχει εμφανιστεί ως αλουμινόχαρτο για τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των Δημοκρατικών, επικρίνοντας το δικομματικό πακέτο εξωτερικής βοήθειας της Γερουσίας και συγκρατώντας τους υποψηφίους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Βανς έχει υπογράψει επίσης δικομματικές συμφωνίες, κυρίως ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που επεξεργάστηκε με τον συνάδελφό του από την πολιτεία του Οχάιο, Δημοκρατικό γερουσιαστή Sherrod Brown, ο οποίος θα επανεκλεγεί αυτό το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, ο Βανς υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Μπράουν, Μπέρνι Μορένο, στις αρχές του εκλογικού κύκλου. Ο Τραμπ ενέκρινε τον Μορένο στις προκριματικές εκλογές εκείνης της κούρσας, ένδειξη του στενού πολιτικού συντονισμού μεταξύ Τραμπ και Βανς.

Εάν ο Τραμπ και ο Βανς κερδίσουν τον Νοέμβριο, η κενή θέση του Βανς στη Γερουσία θα καλυφθεί από τον κυβερνήτη Μάικ Ντε Γουάιν, έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό του Οχάιο που δεν έχει ακόμη υποστηρίξει τον Τραμπ σε αυτές τις εκλογές. Τελικά, θα διεξαχθούν ειδικές εκλογές για να αντικαταστήσει τον Βανς στο Οχάιο, το οποίο γέρνει προς τα δεξιά.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Politico

Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί 20 ετών, να μπορούσε να σκεφθεί το σχέδιο δολοφνίας του Τραμπ και μάλιστα να το υλοποιήσει μόνος του; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: