Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων: Μίλησε για όρους απαράβατους αναφορικά με την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι όροι προκειμένου να συμβεί αυτό είναι απαράβατοι: «πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πιστεύει ότι αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβασή του στην Κύπρο για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον ελληνισμό» και πρόσθεσε:

«50 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά».

  • Απόλυτη προτεραιότητα το Κυπριακό, λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

«Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία, τόσο με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για την οποία εκτιμούν ότι η εντολή θα ανανεωθεί το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, καταδικάζει σθεναρά την τουρκική εισβολή και παράνομη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή επί 50 χρόνια της Κύπρου, ενώ είναι αυτονόητο ότι η ελληνική θέση παραμένει αταλάντευτα σταθερή για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνεται, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην παρούσα φάση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο διάλογος με την Τουρκία έχει στηριχθεί στη θετική ατζέντα και στα Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν συζητηθεί θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, τονίζεται, ενώ σαφώς θέματα κυριαρχίας εκφεύγουν των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόσθεσαν ότι μια μακρά περίοδος ειρήνης και ηρεμίας είναι ευκταία, ωστόσο η εδραίωσή της θα επιτευχθεί μόνο όταν υπάρξει πρόοδος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι δεν θα υπάρξει πολύ σύντομα πρόοδος στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία για να αποφεύγονται οι εντάσεις, αλλά δεν έχει γίνει καμία προεργασία για το θέμα της οριοθέτησης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν δοθεί εντολή από τους ηγέτες των δύο χωρών, σημειώνεται σχετικά.

Να αφουγκραστούμε την φωνή του Μακαρίου για το Κυπριακό, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: