Ο πολιτισμός κινητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο, επισήμανε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην έκθεση «Κύπρος Νήσος: Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος εγκαινιάζει την έκθεση «Κύπρος Νήσος: Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα». Πηγή εικόνας PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




«Το κλειδί για την επιτυχία και ανάπτυξη του τομέα του πολιτισμού έγκειται, αναμφισβήτητα, στην αξιοποίηση και αναγνώρισή του πολιτισμού ως κινητήρια δύναμη και για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο και ευρωστία», ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος Νήσος: Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης επεξεργάζεται το να δΟθούν και συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα σε δράσεις πολιτισμού. Σημείωσε, δε, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι «οι στόχοι και το όραμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού να αποτελέσουν το όραμα κάθε εμπλεκόμενου στον τομέα του πολιτισμού, αντανακλώντας παράλληλα την κεντρική θέση που μπορεί και πρέπει να κατέχει στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας και στην προβολή της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το οποίο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια λειτουργίας, για τη διογράνωση της έκθεσης, η οποία θα παρουσιάζει για έναν ολόκληρο χρόνο στο κοινό την ιστορία της Κύπρου, τόσο μέσα από το πλούσιο υλικό του Ιδρύματος, όσο και μέσα από πολλά άλλα εκθέματα που παραχωρήθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η έκθεση θα πλαισιώνεται παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα σχολεία να επισκεφθούν την έκθεση.

«Η Κυβέρνηση είναι δίπλα σε κάθε είδους ιδέα, σε κάθε είδους πρωτοβουλία, που στην ουσία στοχεύει στο να παρέχει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μοναδικά εκθέματα, όπως πολύτιμες αρχαιότητες και αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού, έργα σύγχρονης τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ψηφιακά αρχεία, ιστορικούς χάρτες και άλλους πολύτιμους θησαυρούς, καθώς, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε, ακολούθως ότι για χρόνια ο τομέας του πολιτισμού στην Κύπρο «ήταν ο φτωχός συγγενής» και διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης για αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας. «Ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, πρέπει να συνεχίσουμε, να γίνουν σαφώς περισσότερα και αυτή είναι η προσπάθεια και σε αυτήν εντάσσεται η έκθεση, ενώ και το ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου προσεγγίζεται ως συνεργάτης», είπε.

«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό ορόσημο όπου ευελπιστώ να συνεργαστούμε ενόψει της δεύτερης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.  Σε αυτό το ταξίδι, θεωρούμε ότι έχουμε δίπλα μας, ως πολύτιμο συνεργάτη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, και μαζί θα εργαστούμε για να πέτυχουμε αυτούς που θεωρώ ως κοινούς στόχους», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στα 40 χρόνια λειτουργίας που συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε ότι αυτή ήρθε «ως απάντηση στην τουρκική εισβολή και με στόχο τον επαναπατρισμό της βανδαλισμένης πολιτιστικής κληρονομιάς» και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος, μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η πρωτοβουλία που λήφθηκε το 1984 από κάποια στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και λόγιους της κυπριακής κοινωνίας ήταν μια λαμπρή πρωτοβουλία τόσο στη σύλληψη αλλά πολύ περισσότερο στην εκτέλεση της».

Τέλος, σημείωσε ότι η έκθεση «Κύπρος Νήσος Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα» παρουσιάζει την πολυτάραχη ιστορική πορεία της Κύπρου, με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας την Τράπεζα Κύπρου «για τη διαχρονική προσφορά της εδώ και 125 χρόνια όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στο σύνολο των δράσεων στη χώρα μας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος, Τάκης Αράπογλου, ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας του Ιδρύματος στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, σημειώνοντας στο πλαίσιο αυτό την αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζει το ίδρυμα, στην περιοχή της Φανερωμένης, καθώς και την επαναλειτουργία της Επιστημονικής Βιβλιοθήκης Αναφοράς, αλλά και του εστιατορίου στην ταράτσα του κτιρίου. «Επιθυμία του Ιδρύματος και του Διευθυντή του, Γιάννη Τουμαζή, είναι το Ίδρυμα να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους«, σημείωσε ο κ. Αράπογλου.

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι επιχειρεί να αποτυπώσει με ένα σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή στην Κύπρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχοντας ως κεντρικό άξονα την ενότητα του νησιωτικού χώρου της Κύπρου και πρόσθεσε ότι αυτή η έκθεση σηματοδοτεί και την καινούρια πορεία του Ιδρύματος.

Ακολούθως, ο Διευθυνής του Ιδρύματος, Γιάννης Τουμαζής, ξενάγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους καλεσμένους στα εκθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις, αρχειακό υλικό, ψηφιακές αναπαραστάσεις, βίντεο κ.α.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ (ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΜΚ)   
Λευκωσία, Κύπρος

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά ΑΚΕΛ: Να πει καθαρά τη θέση του για το μεταναστευτικό – Υιοθετεί την προσέγγιση του Κόλιν Στιούαρτ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: