Ο λύκος… αγκαλιά με τα πρόβατα στη στάνη: Η Ακροδεξιά δεν απειλεί μόνο τη Γαλλία, Έχει γίνει αποδεκτή από τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες δεν θα ενοχληθούν εάν κυβερνήσει!

FILE PHOTO: epa11434199 Leader of Les Republicains (LR) right-wing opposition party Eric Ciotti (2-L) and French member of parliament and previous candidate for French presidential election Marine Le Pen (3-L) attend French extreme right party Rassemblement National (RN, National Front) press conference ahead of legislative elections, Paris, France, 24 June 2024. EPA, MOHAMMED BADRA




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Για πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία, η Ακροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη δύναµη σε εθνικές εκλογές. Συγκέντρωσε πέραν του 33% κι όλοι επενδύουν πλέον στα αντανακλαστικά των πολιτών, ώστε στο δεύτερο γύρο να ανακοπεί η πορεία της.

Είτε διά των συνεργασιών και της συμπόρευσης των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου είτε όχι, οι πολίτες έχουν, εάν το θέλουν, τη δύναμη να δώσουν την απάντησή τους. Όπως την έδωσαν κι άλλες φορές στη Γαλλία και όχι μόνο στη χώρα αυτή.

Το εκλογικό εκτόπισμα της νεοφασιστικής Ακροδεξιάς της Ζαν Μαρίν Λεπέν, έχει η ιδιαίτερη σημασία. Και για τη Γαλλία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί εάν κυβερνήσει η Λεπέν, τούτο θα φέρει ανατροπές στην Ευρώπη.

Η Λεπέν, όπως και ο πατέρας της, έχουν στο παρελθόν αντιμετωπίσει την αντίδραση των πολιτών, που αυθόρμητα και χωρίς κομματικές νόρμες έφραξαν το δρόμο στην πορεία τους. Αλλά είναι σαφές πως δεν μπορεί κάθε φορά που ο κίνδυνος είναι ορατός, εντός των πυλών πλέον, να σώζουν οι πολίτες τους πολιτικούς, που είναι χωρίς ανάστημα και πολιτική.

  • Δίνουν εν πολλοίς πίστωση χρόνου σε ένα σύστημα, παρακμιακό που παραπαίει, το οποίο με την εν γένει συμπεριφορά του ενισχύει τα φαινόμενα τύπου Λεπέν.

Η Ακροδεξιά, στη Γαλλία και αλλού δεν καλπάζει γιατί υπάρχει μια ανακατανομή ισχύος στην κοινωνία, η οποία επιλέγει πολιτικά και ιδεολογικά αυτές τις δυνάμεις. Δεν ενισχύεται επειδή οι πολίτες θεωρούν πως εκεί, βρίσκονται οι λύσεις.

Γιατί ούτε η Λεπέν ούτε και οι ομοϊδεάτες της, όπως το ΕΛΑΜ στην Κύπρο, διαθέτουν πολιτικά εργαλεία και έχουν διαμορφώσει πολιτικές, που προσφέρουν διεξόδους. Αυτά τα ρεύματα ενισχύονται εκλογικά γιατί δεν έχουν πολιτικές και δεν διαθέτουν τις λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.

Είναι σαφές πως το πάθημα δεν γίνεται μάθημα, γιατί τα ποσοστά του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν αυξάνονται σταθερά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν είναι πλέον κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μια εδραιωμένη δύναμη στη γαλλική κοινωνία.

Ένα κόμμα που έχει, δυστυχώς, κανονικοποιηθεί, εκφράζει σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων, έχει διεισδύσει στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που τείνουν να είναι πλειοψηφικό ρεύμα.

Έχει γίνει αποδεκτή η Ακροδεξιά κι από τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες δεν θα ενοχληθούν εάν κυβερνήσει. Αυτό σημαίνει στην πράξη η κανονικοποίηση και η αδυναμία των άλλων δυνάμεων. Κι αυτή η πορεία γίνεται με ευθύνη όλων των υπόλοιπων.

Η κραυγή «λύκος στα πρόβατα» δεν ακούγεται πλέον τόσο ηχηρά. Ούτε καν τα πρόβατα δεν το φωνάζουν. Ο λύκος είναι… αγκαλιά με πρόβατα στη στάνη!!! Το γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει να κάνει με την απαξίωση των κομμάτων στην Ευρώπη και παντού.

Η Ακροδεξιά εξαπλώνεται επειδή απέναντι δεν υπάρχουν πολιτικές αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και τα σημαντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Μπορεί η Ακροδεξιά να είναι ο μεγάλος εκλογικά εχθρός της δεξιάς, της κεντροδεξιάς, αλλά η πραγματικότητα είναι αλλού.

Ο μεγαλύτερος της «σύμμαχος» είναι η αδυναμία και απαξίωση του «ορθόδοξου» πολιτικού συστήματος. Το πείραμα Μακρόν έχει αποτύχει. Στις ΗΠΑ φαίνεται να επανέρχεται ο Τραμπ και στην Ευρώπη και θεσμικά υπάρχει συνεργασία με τα κόμματα αυτά. Παρακολουθήσαμε από κοντά τα τεκταινόμενα με τις συνεργασίες στην Ε.Ε. για τη νέα ηγεσία.

  • Και η Αριστερά; Σε καλές για αυτή συνθήκες έλαβε ένα ποσοστό, που δεν απέτρεψε την επέλαση της Ακροδεξιάς. Η Αριστερά- κι αυτό δεν είναι γαλλικό μόνο φαινόμενο- δεν μπορεί να βρει τους βηματισμούς της.

Σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης θα ήταν η διέξοδος. Είναι, όμως, αμήχανη και τις πλείστες φορές χωρίς ιδέες. Είναι πλήρως ενσωματωμένη στο σύστημα, το οποίο υπηρετεί και μόνο σε μερικές περιπτώσεις διαφοροποιείται ρητορικά.

Σε μια δύσκολη περίοδο, με πολέμους και παρατεταμένες κρίσεις είναι  εφιάλτης να δηλώνει έτοιμη να κυβερνήσει η Ακροδεξιά και να είναι κοντα να το πράξει. Αύριο- ελπίζουμε όχι- στη Γαλλία. Μετά σε ποια άλλη χώρα;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Τα καραβάκια της ελπίδας» και η Κύπρος «δεν κείται μακράν»: Το φοβερό δημιούργημα-μήνυμα των μαθητών της τάξης Γ1 του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: