Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου καθησυχάζει τους πολίτες: Η Εθνική Φρουρά έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει… (video)

Ο υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Φωτογραφία Vasilis Palmas, @PalmasVasilis




Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) έχει την δυνατότητα, όταν και εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Ο κ. Πάλμας, στο περιθώριο του μνημοσύνου του ήρωα Κώστα Πίττα, στον Κόρνο, κλήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» (κείμενο του Φάνη Μακρίδη), σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται στον αέρα η σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος αντι-drone σε πέντε κρίσιμες υποδομές της Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πάλμας είπε πως το θέμα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η δική μας ευθύνη και συμβολή, συνέχισε, έχει να κάνει με την τεχνογνωσία την οποία παρείχαμε σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα το οποίο αναδεικνύεται μέσα από την εφημερίδα.

«Από εκεί και πέρα η Εθνική Φρουρά έχει δικά της συστήματα, δικά της μέσα, με τα οποία έχει την δυνατότητα, όταν και εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια ώρα να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φ», που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση για τερματισμό της συμφωνίας με την ελλαδικών συμφερόντων εταιρεία που από το 2021 ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο εγκατάσταση συστήματος αντι-drone, εκτός κι αν ικανοποιηθούν δυο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Όλα τα πιο πάνω, προστίθεται στο δημοσίευμα, προέκυψαν στις αρχές Ιουλίου, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία, πέραν από τον κ. Χαρτσιώτη, συμμετείχαν ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, αρμόδιοι λειτουργοί, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

  • Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο:

Στον αέρα είναι η σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος αντι-drone σε πέντε κρίσιμες υποδομές της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση για τερματισμό της συμφωνίας με την ελλαδικών συμφερόντων εταιρεία που από το 2021 ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, εκτός κι αν ικανοποιηθούν δυο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Αν αυτές δεν ικανοποιηθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε θα κινηθεί αμέσως η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για λύση της συνεργασίας με την εν λόγω εταιρική οντότητα.

Όλα τα πιο πάνω προέκυψαν στις αρχές Ιουλίου, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία, πέραν από τον κ. Χαρτσιώτη, συμμετείχαν ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, αρμόδιοι λειτουργοί, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κ. Χαρτσιώτης ως πολιτικός προϊστάμενος της αναθέτουσας Αρχής που είναι η Αστυνομία Κύπρου, έστειλε το μήνυμα πως η εγκατάσταση του συστήματος έπρεπε να υλοποιηθεί εδώ και καιρό και ότι υπό τις συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο για νέες καθυστερήσεις.

  • Οι δυο προϋποθέσεις

Πηγή του «Φ» αναφέρει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις θέσεις όλων, εξέφρασε τη θέση πως ο μόνος τρόπος για να μην διακοπεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία είναι να εγγυηθεί η τελευταία ότι (1) θα υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και ότι (2) θα καλύψει τις όποιες τεχνολογικές αδυναμίες προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές αδυναμίες, δηλαδή τη δεύτερη προϋπόθεση που τέθηκε από τον υπουργό, άτομα τα οποία έχουν γνώση του θέματος και μας μίλησαν, ανέφεραν ότι η κατακύρωση της προσφοράς για την αντι-drone ασπίδα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 κι από τότε έχουν αλλάξει πολλά σε ό,τι αφορά την τεχνολογία.

Με άλλα λόγια, το λογισμικό που προνοείτο στη σύμβαση προ τριετίας δεν είναι πλέον κατάλληλο για να καταρρίψει drone, παρά μόνο να το εντοπίσει. Μάλιστα, σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης με πραγματογνωμοσύνη, φέρεται να έχει γνωματεύσει σχετικά.

Αυτό καθιστά και το ζήτημα σύνθετο υπό μια έννοια. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν η ανάδοχος εταιρεία εγγυηθεί ότι είναι σε θέση να εγκαταστήσει το σύστημα με τις νέες προδιαγραφές, εγείρονται ερωτηματικά για την σύμβαση του ’21, η οποία περιλαμβάνει άλλες πρόνοιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το “αμαρτωλό” Κραν Μοντανά στοιχειώνει και σήμερα την Κύπρο: Οι οπαδοί της “οποιας λύσης” σε παράκρουση… Οφειλόμενη ανταπάντηση στον κ. Τσελεπή…

Δυνατό τεστ από τα Ηνωμένα Έθνη σε ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού: Το έγγραφο της Ολγκίν θα καθορίσει τη συνέχεια, τεστ κοπώσεως με κόκκινες γραμμές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: