Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, δεν εκφράζει την επίσημη θέση του Λιβάνου: Αυτό που απορρίπτουμε για τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να το δεχθούμε για τους άλλους…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΟΧΙΜΠΕΡ ΑΛ-ΑΣΚΑΡ*

Σε απάντηση του θορύβου που προκλήθηκε πρόσφατα σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα με τις προσπάθειες να σύρουν την Κύπρο στο κέντρο της κρίσης στην περιοχή, πρέπει να αναφερθούν και να διευκρινιστούν τα εξής:

1. Η Κύπρος πάντα στάθηκε στο πλευρό του Λιβάνου και των Λιβανέζων σε διάφορες ιστορικές περιόδους της λιβανέζικης κρίσης, ιδίως κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και των επανειλημμένων ισραηλινών επιθέσεων στα λιβανέζικα εδάφη. Η Κύπρος προσέφερε υλική και άμεση βοήθεια στον λιβανέζικο λαό, την κυβέρνηση και τον στρατό. 2.

2. Η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ιστορικές σχέσεις αιώνων με το Πατριαρχείο Αντιοχείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τις επαρχίες της που είναι διασκορπισμένες σε λιβανέζικα εδάφη.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ορθόδοξοι είναι στην τρίτη και τέταρτη θέση του πρωτοκόλλου του λιβανέζικου κράτους: ο Αντιπρόεδρος του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Επιπλέον, υπάρχει η ιστορική σχέση που συνδέει τους Κυπρίους Μαρωνίτες με την Μητρική Μαρωνίτικη Εκκλησία στον Λίβανο.

3. Η Κύπρος, της οποίας οι Τούρκοι κατέχουν το βόρειο τμήμα και η πρωτεύουσά της παραμένει διαιρεμένη, είναι γνωστή για την ιστορική και παραδοσιακή της στάση υπέρ της υποστήριξης των λαών και των κρατών στην απελευθέρωση και την ανεξαρτησία εντός της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

4. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν εκφράζει ποτέ την επίσημη λιβανέζικη θέση ούτε τη θέση των πολιτικών στοιχείων της λιβανέζικης κοινωνίας. Αυτό που απορρίπτουμε για τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να το δεχθούμε για τους άλλους.

5. Πώς μπορεί ο κ. Νασράλα να υποθέτει μια φανταστική επίθεση, ισχυριζόμενος ότι θα στοχεύσει τον Λίβανο και ότι θα απαντήσει παρομοίως σε αυτή την επίθεση;

Αν απορρίπτει αυτή τη φανταστική επίθεση στον Λίβανο, πώς μπορεί να την ανταποδώσει με μια επίθεση σε άλλο κράτος από μια ένοπλη λιβανέζικη ομάδα που λαμβάνει εντολές από μια περιφερειακή δύναμη, την Ιράν, η οποία ευθυγραμμίζεται πολιτικά με την Τουρκία και τον Ερντογάν αυτήν την περίοδο, και την χαλαρότητα του Ιράν όσον αφορά την τουρκική επέκταση στη Συρία;

6. Δεν βλέπω ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είναι καλύτερες από τις σχέσεις της Κύπρου με τον Λίβανο και το λιβανέζικο κράτος.

  • Οι Λιβανέζοι απολαμβάνουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε επίσημο επίπεδο, και ο Λίβανος έχει κλείσει τα σύνορά του για οποιαδήποτε παράνομη μετανάστευση προς τα κυπριακά εδάφη και συνεργάζεται στους περισσότερους τομείς. Οι ισραηλινές σχέσεις δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο συντονισμού όπως με τον Λίβανο.

7. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και έχει το δικαίωμα να δημιουργεί τις σχέσεις που θεωρεί απαραίτητες για την επίτευξη των διεθνών και στρατηγικών της συμφερόντων. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στον κ. Νασράλα, που δεν έχει καμία επίσημη ιδιότητα, να εκφέρει τέτοιες δηλώσεις, και οι δηλώσεις του δεν αντιπροσωπεύουν την λιβανέζικη θέση.

8. Υπάρχει προφανής αδυναμία στην λιβανέζικη κυβέρνηση, ιδιαίτερα λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πολιτικές και συνταγματικές διαφορές επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να προσπαθήσει να καταλάβει την επίσημη θέση και να θεωρήσει τον εαυτό του ότι εκπροσωπεί τη νομιμότητα, ενώ εκπροσωπεί μόνο το πολιτικό του κόμμα.

9. Απορρίπτουμε την υλοποίηση οποιουδήποτε τουρκικού-ιρανικού σχεδίου ή ατζέντας μέσω των δηλώσεων του κ. Νασράλα εις βάρος των προχωρημένων λιβανέζικων-κυπριακών σχέσεων.

10. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε επείγοντα θέματα είναι η διπλωματία και οι επίσημες επικοινωνίες.

11. Κανείς δεν έδωσε εντολή στον κ. Νασράλα να βομβαρδίσει γειτονικές χώρες. Είναι πολύ εκπληκτικό ότι το ανακοίνωσε ανοιχτά και με προειδοποιητικό τόνο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενική λιβανέζικη πολιτική, τη δέσμευση στις διεθνείς αποφάσεις και το σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

12. Είμαστε σίγουροι ότι τίποτα από αυτές τις φαντασιώσεις δεν θα συμβεί. Αν συμβεί, και δεν θα συμβεί, η διπλωματία και ο διάλογος θα είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα.

  • 13. Είμαι βέβαιος ότι η κυπριακή κυβέρνηση, παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την μείωση της έντασης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και την αποφυγή οποιασδήποτε κρίσης που μπορεί να τεταθεί τις πολιτικές συνθήκες.

14. Κάποιοι προσπαθούν να διαδώσουν το χάος στην περιοχή με σκοπό την κυριαρχία, ιδιαίτερα το Ιράν και η Τουρκία. Οι Τούρκοι ονειρεύονται ότι το κυπριακό κράτος θα είναι αδύναμο και διχασμένο σε συγκρούσεις που δεν το αφορούν. Από εδώ πηγάζει η σταθερότητα της κυπριακής στάσης και η κυβερνητική συνείδηση να αποτρέψουν αυτό το σχέδιο από την υλοποίηση.

15. Η σύγκρουση με το Ισραήλ είναι ζήτημα του Λιβάνου. Δεν πρέπει να εμπλέκεται η Κύπρος με κανέναν τρόπο σε αυτό το ζήτημα, εκτός αν επιθυμεί να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για την επίτευξη ειρήνης εντός της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

16. Καλώ τους Κύπριους Λιβανέζους και τους Λιβανέζους που διαμένουν στην Κύπρο να είναι πιστοί στη χώρα που τους φιλοξένησε και να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Προειδοποιώ από τους κακόβουλους διαδόσεις. Επίσης, θυμίζω ότι οι Σύριοι πολίτες που διαμένουν στην Κύπρο είναι συγγενείς μας, και πρέπει να σταθούμε ενωμένοι για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή εκμετάλλευση και τη δημιουργία τεχνητών διαφωνιών και εντάσεων που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα

* Δήλωση που εκδόθηκε από τον Λιβανέζο πρώην δημοσιογράφο Μοχίμπερ Αλ-Άσκαρ (MOUKHEIBER AL ACHKAR), εκδότη και αρχισυντάκτη του περιοδικού “Αλήθεια” και ιδρυτή και διευθυντή συμβουλευτικής εταιρείας στη Λεμεσό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έβγαλαν και το σχοινί και το παλούκι οι Τούρκοι Αττίλες: Δικαιούνται λένε να εισβάλουν (ξανά) στην Κύπρο, όπως τον μαύρο Ιούλη του ’74, λόγω των παρανοϊκών απειλών της Χεζμπολάχ!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: