Ο Γιώργος Νταλάρας δεν έκρυψε λόγια και μπράβο του: Νιώθω ντροπή ως Έλληνας, ποιος θα μπορεί να μου εξηγήσει ποιοι ήταν αυτοί οι Έλληνες που βρώμισαν την ελληνική στολή; (video)

Ο Γιώργος Νταλάρας στην εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τα 50 χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Φωτογραφία από βίντεο via VaGeDim




Σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, κύλησε η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Σε εκτός προγράμματος τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας, αντέδρασε για την Κύπρο και δήλωσε πως νοιώθει ντροπή ως Έλληνας.

Νιώθω ντροπή. Παρακαλώ πολύ μην παρεξηγήσετε τις έννοιες. Νιώθω ντροπή ως Έλληνας, είπε ο μεγάλος τραγουδιστής.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ακροατήριο, ο καλλιτέχνης διερωτήθηκε ρητορικά ποιοι ήταν οι Έλληνες που έκαναν το έγκλημα της Κύπρου – καταθέτοντας και τη δική του προσωπική μαρτυρία από το μαύρο καλοκαίρι του 74, όπως αναφέρει το κανάλι Άλφα:

Λίγο μετά την εισβολή, ήμουν δεν ήμουν ακόμη 24 χρόνων. 45 μέρες στους αμπελώνες του Αγίου Στεφάνου, εδώ λίγο πιο έξω από την Αθήνα. 40 χιλιόμετρα, σημείωσε ο Γιώργος Νταλάρας και πρόσθεσε:

Αλλά μόλις έδωσαν το όπλο, λέω θα πάμε για την Αμμόχωστο. Θα πάμε να πολεμήσουμε για την Αμμόχωστο. Το όπλο αυτό ήταν προπολεμικό. Ένα παλιό liefly, το οποίο δεν είχε κινητό ουραίο (κλείστρο). Σας παρακαλώ πολύ. Ποιος θα μπορούσε να μου εξηγήσει έμενα ποιοι ήταν αυτοί οι Έλληνες που βρώμισαν την ελληνική στολή; Τη μαγάρισαν. Ποιοι ήταν αυτοί οι Έλληνες που έκαναν αυτό το έγκλημα;

Και ήγειρε ζήτημα μη απόδοσης ευθυνών στην Κύπρο, τονίζοντας:

Εμείς εδώ στην Ελλάδα. Με όλα τα προβλήματα της Δημοκρατίας μας… με όλους τους φανατισμούς και τις άδειες μας, τα μεγάλα μας λάθη, τιμωρήσαμε τους ανθρώπους αυτούς και επήλθε μια μορφή κάθαρσης. Παρακαλώ πάρα πολύ. Στην Κύπρο έχει γίνει αυτό. Χωρίς κάθαρση, δεν υπάρχει αλήθεια.

Χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει αύριο. Είναι καλύτερα να πούμε στους συμπατριώτες μας τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος δεν μπορεί να διαχωριστεί, υπέδειξε ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Έλληνας καλλιτεχνης συνέχισε:

Υπάρχουν κενά. Μακάρι να μπορούσα με τα τραγουδάκια να ξορκίσω τα κενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ελπίζω με αυτό το βάρος και την ντροπή που νιώθω να μπορέσω να σας πω έστω και ένα τραγούδι. Ξέρω ότι δεν θα μου το συγχωρήσετε κάποιοι αυτό που έκανα εγώ, αλλά δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου εάν έφευγα χωρίς να πω αυτές τις δύο κουβέντες που είπα.

  • Παρακάτω δημοσιεύουμε όλο το κείμενο της ομιλίας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Με οδύνη ο ελληνισμός ανακαλεί στη μνήμη του, κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία οδήγησε στην επί μισό αιώνα συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Πέντε δεκαετίες αργότερα, η Κύπρος παραμένει, δυστυχώς, ημικατεχόμενη χώρα.

Δεν ξεχνάμε ποτέ. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στον διαρκή αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού διακοσίων χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης και ζώσας αυτής εστίας του ελληνισμού, τον βίαιο χωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αυτονόητη υποχρέωση και ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου από αυτούς.

Στη διάρκεια των πενήντα χρόνων, η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της, με την αδελφική συνδρομή της Ελλάδας. Πριν ακριβώς είκοσι χρόνια έλαβε τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε τότε, ούτε πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα που επέβαλε ο Αττίλας στην Κύπρο. Το Κυπριακό αποτελεί μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και η επίλυσή του, στο πλαίσιο πάντοτε των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ήταν και παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα και αταλάντευτος κοινός μας στόχος. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της Προσωπικής Απεσταλμένης του στην Κύπρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τα μηνύματα ωστόσο της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένουν αρνητικά. Όσο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στις, εκτός πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απαράδεκτες αξιώσεις τους, στις μεθοδεύσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Η τουρκική στάση όμως δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των σχετικών Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εγκατάλειψη από την Τουρκία των απαράδεκτων θέσεών της και η ουσιαστική συμβολή της στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργούσε συνθήκες μεγάλης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι,

Η οριστική και πλήρης δικαίωση του ιερού Κυπριακού αγώνα αποτελεί κοινή υπόθεση και κορυφαία επιδίωξη του απανταχού ελληνισμού. Το χρωστάμε στην ιστορία. Η Κύπρος δεν είναι μόνον ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας, της οποίας οι πληγές είναι δυστυχώς ακόμη ανοιχτές. Είναι και ο τόπος που συμπυκνώνει τη μακρά παράδοση του ελληνικού τρόπου, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Μία θεμελιώδης αναφορά της ιστορικής μας μνήμης και συνείδησης.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων αδελφών μας και εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γενναίους, Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές και άδολους πατριώτες, που αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974. Σας ευχαριστώ».

Δηκτική απάντηση Δένδια στην Τουρκία: «Λυπούμαστε που παραλείψαμε να “ευχαριστήσουμε” τις δυνάμεις εισβολής και κατοχής»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: