Ο Ερντογάν, που απαιτεί τα ελληνικά νησιά, μας έκανε και πλάκα: “Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, και μην σκοντάφτετε πάνω σε λόφους”, μας είχε πει έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΚΑ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΚΔ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της 2ης μέρας της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

“Είναι πολύ φυσικό για δύο γείτονες να έχουν διαφορές απόψεων. Αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση για την επίλυσή τους. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα από τα τετ-α-τετ τους, το 2023… Είναι μία περυσινή δήλωση αλλά τόσο επίκαιρη και σήμερα…

«Φιλοδοξούμε”, τόνισε τότε, “να δώσουμε το παράδειγμα για όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής εδώ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας εφόσον ενεργούμε με καλή θέληση, επικεντρωθείτε στο μεγάλη εικόνα, και μην σκοντάφτετε πάνω σε λόφους».

Οι παραπάνω δηλώσεις του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου φαντάζουν …φιλειρηνικές. Αλλά τις εννοεί; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική αποστολή υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό γνωρίζει καλύτερα από τον κανένα, ο τρόπος σκέψης του Ερντογάν και των υποτακτικών του δεν αλλάζει ποτέ.

Οι Τούρκοι επιδίωξαν τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις εξτρεμιστικές και σφόδρα απειλητικές του υπουργού Εξωτερικών, πρώην αρχικατάσκοπου, Χακάν Φιντάν.

  • Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα μας (ΕΔΩ) ότι ΔΕΝ είχαν καθοριστεί συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του. Λίγες ώρες μετά οι Τούρκοι επικοινώνησαν με την Αθήνα.

Ο τόνος και οι απειλές του περίεργου Φιντάν θύμισαν τις παλιές πολύ κακές εποχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν καθημερινά πραγματοποιούνταν παράνομες υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δεν πρέπειι ποτέ να ξεχνάμε ότι η βασική τουρκική θέση σε ότι αφορά το Αιγαίο είναι ότι εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι άλλη. ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ, είναι ελληνικά. Η επιμονή των Τούρκων σε αυτή τη φαιδρή πολιτική σημαίνει προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν επέλεξε τα “ήρεμαν νερά” επειδή αυτή η στάση τον ωφελούσε στις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρησιμοποίησε τη δήθεν βελτίωση των σχέσεων για να επιτύχει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για να αγοράσει τα μαχητικά F-16.

Ναι μεν του τέθηκαν όροι, αλλά όταν τα παραλάβει το 2029, πως θα μπορούν οι Αμερικανοί να τον σταματήσουν να τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας;

  • Μέχρι τότε, ευτυχώς, λόγω των όρων που είχε θέσει ο μεγαλύτερος φιλέλληνας στην ιστορία του Κογκρέσου, ο Ρόμπερτ Μενένετζ, και οι οποίοι τηρήθηκαν και από τους συναδέλφους του, θα είναι δύσκολο για την κατοχική Τουρκία να παίζει παιγνίδια εναντίον της Ελλάδας.

Αυτά σε ότι αφορά τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας. διότι υπάρχει και η τουρκική κατοχή της Κύπρου, η οποία είναι κομμάτι του ελληνικού χώρου. Εκεί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και καμία ελληνικής κυβέρνηση ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνά.

Όχι μόνο επειδή η Χούντα των Αθηνών πρόδωσε το νησί. Αλλά και για ένα άλλο σοβαρό λόγο: Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να εγκαταλείψει την Κύπρο. Διότι λόγω της σφαγής της Μεγαλονήσου απελευθερώθηκε η Πατρίδα από τη δικτατορία.

Είναι η κυπριακή τραγωδία που επανέφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο αντιδικτατορικός αγώνας, δυστυχώς -και το λέω με μεγάλη λύπη- δεν έπληξε αποτελεσματικά τη Χούντα ώστε να καταρρεύσει.

  • Ο αγώνας του Αλέκου Παναγούλη και των άλλων αγωνιστών, όπως και η θυσία των παιδιών του Πολυτεχνείου δικαιώθηκαν μόνο με την απώλεια της μισής Κύπρου. Η αλήθεια είναι ΜΟΝΟ αυτή και καμία άλλη. Στην Κύπρο τιμούμε την αντιδικτατορική πάλη του δικού μας Αλέκου και των Ελλήνων φοιτητών. Μονίμως κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τους έχουμε πάντα στις σκέψεις μας.

Είμαι από τους λίγους που πιστεύουν ακόμα ότι ο Ερντογάν θα προκαλέσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας όταν επισκεφθεί παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, για να εορτάσει στην εισβολή εναντίον της Κύπρου, που προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και 200 χιλιάδες πρόσφυγες. Μακάρι να διαψευστώ.

Ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας πάει στην Κύπρο για να εορτάσει ενώ εμείς θα θυμόμαστε τους νεκρούς μας. Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο για να θρηνήσει με τον κυπριακό Ελληνισμό. Και πρέπει να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις του Ερντογάν. Το χρωστά στους ανθρώπους μας που πέθαναν υπέρ βωμών και εστιών.

Οι ‘Ελληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ πολέμησαν με αυταπάρνηση και υποχώρησαν όταν έμειναν μόνο και αβοήθητοι. Διότι η Χούντα έτσι επέλεξε. Ο Ιωαννίδη και τα άλλα …παλληκάρια της φακής ήταν ο βασικός κορμός του εγκληματος κατά της Κύπρου, συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς για τη μεγάλη προδοσία.

Οι Έλληνες της Κύπρου θα υποδεχθούν με αγάπη και υπερηφάνεια τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, από τον οποίο περιμένουν βοήθεια, όχι ευχολόγια που δεν τα συνηθίζει άλλωστε. Πρέπει να μιλήσει με δυνατή φωνή και το μήνυμα του να είναι τόσο ισχυρό, ώστε να φτάσει στην Άγκυρα.

Άλλωστε το Δόγμα -μία μεγάλη αλήθεια- είναι γνωστό σε όλους: Αν χαθεί η Κύπρος, θα χάσουμε και το Αιγαίο… Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το πίστευε. Το είπε σε μένα σε μία από τις κουβέντες μας. Στη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ανησυχούσε πολύ και λόγω της “κρίσης χρέους”, όπως χαρακτηρίστηκε τότε, μιλούσαμε συχνά. Μου τηλεφωνούσε όταν τελείωνα την ανταπόκριση μου στο Mega και τα λέγαμε. Ήξερε το πάθος μου για την Κύπρο, αλλά δεν μου έλεγε αυτά που ήθελα να ακούσω.

Του είπα αυτό που πίστευα πάντα και το πιστεύω μέχρι σήμερα. Είχε ενοχληθεί πολύ με το βιβλίο του μακαρίτη του συναδέλφου Λάμπρου Παπαντωνίου για το Αιγαίο. Η Κύπρος, θυμάμαι ότι του τόνισα, σώζει και το Αιγαίο. Αν οι Τούρκοι τελειώσουν με την Κύπρο θα αφιερωθούν στο Αιγαίο. Συμφώνησε και μένω εδώ…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα “υποστεί” ακόμη μία φορά το ψευτο-μάθημα “ιστορίας” του νεοσουλτάνου: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: