Μείζονα κρίση προκαλεί ο Μαδούρο; Το Περού αναγνωρίζει τον αντίπαλο του, η Κόστα Ρίκα προσφέρει άσυλο στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

epa11510534 Venezuelan opposition leader Maria Corina Machado (L) and Venezuelan presidential candidate Edmundo Gonzalez Urrutia (R) participate in a rally in Caracas, Venezuela, 30 July 2024. EPA, HENRY CHIRINOS




Η Κόστα Ρίκα προσέφερε χθες Τρίτη πολιτικό άσυλο στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια και στην αρχηγό συμμαχίας της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοσταρικανής διπλωματίας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε πολιτικό άσυλο, καταφύγιο στην Κόστα Ρίκα, τόσο στην Μαρία Κορίνα Ματσάδο όσο και στον Εδμούνδο Γκονσάλες (Ουρούτια), καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο (πρόσωπο) υφίσταται πολιτικό διωγμό στη Βενεζουέλα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αρνόλδο Αντρέ.

«Πληροφορηθήκαμε πως εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης (…) σε βάρος της Μαρίας Κορίνας Ματσάδο και του Εδμούνδο Γκονσάλες (Ουρούτια) στη Βενεζουέλα», εξήγησε ο κ. Αντρέ, αιτιολογώντας την απόφαση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή πως επανεξελέγη για τρίτη θητεία στις εκλογές της Κυριακής, όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως έγινε «μαζική νοθεία» και διατείνεται πως κέρδισε ο δικός της υποψήφιος, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων.

Ο κ. Μαδούρο έλαβε, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), το 51,2% των ψήφων, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια το 44,2%.

  • Το Περού θεωρεί τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η περουβιανή κυβέρνηση αναγνώρισε χθες Τρίτη τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, αψηφώντας την απόφαση του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που ανακήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

«Ο κ. Γκονσάλες (Ουρούτια) είναι ο εκλεγμένος και νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας», τόνισε ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Χαβιέρ Γκονσάλες-Ολαετσέα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV Perú Noticias.

Ο Νικολάς Μαδούρο, 61 ετών, ανακηρύχθηκε επίσημα τη Δευτέρα εκλεγμένος πρόεδρος, αφού ανακοινώθηκαν από το CNE τα αποτελέσματα των εκλογών. Η εκλογική επιτροπή, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ανέφερε πως ο κ. Μαδούρο έλαβε 5,15 εκατ. ψήφους (51,2%), έναντι 4,5 εκατ. ψήφων του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια (44,2%).

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε «μαζική νοθεία» και διαβεβαίωσε πως κέρδισε ο δικός της υποψήφιος με «το 73%» των ψήφων. Μέρος της διεθνούς κοινότητας απέρριψε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το CNE.

«Είναι σαφές πως υπήρχε πρόθεση να γίνει νοθεία από το κυβερνών κόμμα στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γκονσάλες-Ολαετσέα στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP. «Ως το τέλος της θητείας του (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2025) είναι πρόεδρος (…) κατόπιν θα ηγείται de facto κυβέρνησης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Νικολάς Μαδούρο.

Η περουβιανή διπλωματία διέταξε το διπλωματικό προσωπικό του Καράκας να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε 72 ώρες», προσάπτοντας στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας «αυθαίρετες» αποφάσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο ανακοίνωσε πως κλείνει μέχρι νεοτέρας τις πρεσβείες της χώρας στην Αργεντινή, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Ουρουγουάη, στη Χιλή, στην Κόστα Ρίκα, στον Παναμά και στο Περού. Το διπλωματικό προσωπικό των επτά χωρών διατάχθηκε να αποχωρήσει από την επικράτεια της Βενεζουέλας.

Οι επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και ο Ισημερινός, η Παραγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, απαιτούν να δημοσιοποιηθούν τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και να επαληθευτούν.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Μαδούρο που ξέσπασε από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ Foro Penal.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σαν Χοσέ, Costa Rica
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λίμα, Peru

Προς γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι “εξάλειψε κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ”, άνθρωπο του Ιράν, υπεύθυνο για το κτύπημα στο υψίπεδο του Γκολάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: