Μετά το Ναυτικό που απέρριψε τα LCS και ο στρατός απέρριψε τα τεθωρακισμένα Bradley: Αμφίβολη βοήθεια από τις ΗΠΑ καθώς ότι καλό υπάρχει το έχουν στείλει στην Ουκρανία

Πηγή: US ARMY




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Το θέμα των EDA προμηθειών από τις ΗΠΑ έχει αναδειχτεί ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα διότι από πρόγραμμα μαμούθ όπως είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση, δεν είναι λίγα εκείνα σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που περιγράφονται ως αντικείμενα ακόμη και  για σκραπ.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, μετά τα παράκτια περιπολικά μάχης LCS, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley. Ένας διαχρονικός «πόθος» του στρατού ξηράς που για δημοσιονομικούς κυρίως λόγους, καινούριο, δεν αποκτήθηκε ποτέ.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν από το στρατιωτικό επιτελείο, περιγράφουν τα Bradley στα οποία έγινε η αυτοψία, ως ιδιαιτέρως σκουριασμένα ακόμη και σε σημείο προ διατρήσεως, με μηχανές που είναι αμφίβολο αν τεχνικά μπορούν να λειτουργήσουν και δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές.

Εκτός των παραπάνω και τα 164 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΓΕΣ, δεν φέρουν οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον σε πάρα πολλά απουσιάζουν συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν προφανώς για ανταλλακτικά σε άλλα  λειτουργικά τεθωρακισμένα. Στα συμπεράσματα των ειδικών του στρατού ξηράς αναγράφεται ότι «χρειάζεται εκτεταμένη αποκατάσταση ώστε να επανέλθουν σ’ επιχειρησιακή κατάσταση.»

Τα Bradley της «Καταιγίδας της Ερήμου» του Ιράκ μετά τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον Περσικό Κόλπο, είχαν επιστρέψει στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν από την Εθνοφρουρά.

Με 30+ χρόνια στις θωρακίσεις τους και τους κινητήρες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Η έκθεση που έχει συνταχθεί από τους αρμόδιους στρατιωτικούς που είδαν από κοντά, τόσο τα Bradley του αμερικανικού στρατού, όσο και εκείνα της κατασκευάστριας εταιρείας στις ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θεωρείται ασύμφορη η μεταφορά τους στην Ελλάδα και η έναρξη εργασιών που θα επιχειρούσαν να τα επαναφέρουν σε λειτουργική κατάσταση. Το ίδιο ισχύει αν ανέθετε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην κατασκευάστρια εταιρεία να εργαστεί πάνω στα επιλεγμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Το «as is where is» που ισχύει για κάθε προμήθεια στρατιωτικού υλικού μέσω EDA, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι πρέπει να επενδύσουν ώστε αυτό να γίνει όπως πρέπει και να επιχειρεί στο ελληνικό ανάγλυφο.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι ότι το συγκεκριμένο timing θεωρείται ιδιαίτερα κακό από την στιγμή που ό,τι αξιόμαχο έχουν στις αποθήκες τους οι ΗΠΑ το έχουν προωθήσει στον Ουκρανικό στρατό. Και εκεί το Bradley έχει δείξει την αξία που έχει ως τεθωρακισμένο όχημα μάχης, τασσόμενο απέναντι ακόμη και σε άρματα  με πολύ ισχυρότερο οπλισμό.

Πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού πάνω- κάτω περιγράφουν με τα ίδια, «μελανά» χρώματα και την κατάσταση των οχημάτων υποστήριξης τα οποία βρίσκονται και αυτά στη λίστα Μπλίνκεν. Το πιο πιθανό είναι πως και η έκθεση που αφορά τα συγκεκριμένα τροχοφόρα μέσα, θα είναι αρνητική.

Πάντως η κυβέρνηση ύστερα από τα παροπλισμένα και προβληματικά LCS καθώς μόνο αυτά αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ, αλλά και τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με τα Bradley, αισθάνεται εκτεθειμένη για όλα όσα είχαν ειπωθεί περί προγράμματος μαμούθ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Μπλίνκεν.

Από την Ουάσιγκτον ωστόσο δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται την ελληνική δυσαρέσκεια ενός διαχρονικού συμμάχου που δεν έχει προβληματίσει τις ΗΠΑ.  Και για αυτό τον λόγο υπάρχουν κι εκείνες οι φωνές που λένε ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν με αναθεωρημένες προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις οποίες άλλωστε οι Αμερικανοί διαρκώς ασκούνται σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας.

Αποφάσεις θετικές για τα Bradley μπορούν από τώρα να θεωρηθούν αμφίβολες, ιδίως όταν στα επιτελεία βιώνουν την δημοσιονομική στενωπό και την προσπάθεια «νοικοκυρέματος». Ενδεχομένως από την ώρα που άνθρωποι των ΗΠΑ ομιλούν για αναθεωρημένη πρόταση, οι επιτελείς λογικά περιμένουν κάτι καλύτερο ως προσφορά για να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα.

Το βέβαιο είναι ότι καινούρια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως άπιαστο όνειρο λόγω του υψηλού κόστους ενός τέτοιου προγράμματος.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το anti-drone «Κένταυρος» της ΕΑΒ και οι τέσσερις ΜΕΚΟ: Ξεκινά το σπριντ για την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ που θα πάρει σκυτάλη από το ΨΑΡΑ στην Ερυθρά θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: