Με το βλέμμα στο Σεπτέμβριο και την Μαρία την …εθελόντρια! Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα στο Κυπριακό…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ομιλεί στους δημοσιογράφους μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη με τίτλο «Η Κύπρος του Χαμπή». Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα γίνουν το Σεπτέμβριο, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει προσπάθεια για συναντήσεις.

Η παρουσία εκεί όλων των παικτών θα αξιοποιηθεί από τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του, που εξαρχής είχε διαβλέψει πως το πιο εφικτό σενάριο ήταν να γίνουν κινήσεις το Σεπτέμβριο.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια συνάντηση, των τριών ( του Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ) ή να προχωρήσουν σε ένα άλλο σχήμα, όπως αυτό του Κραν Μοντανά και της Γενεύης.

  • Μέχρι τότε, όμως, θα προηγηθούν κάποια γεγονότα, τα οποία προδήλως επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Πρώτον, η υποβολή της έκθεσης της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Μαρίας, Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτήν. Η κ. Ολγκίν, αν και το συμβόλαιο της με τον ΟΗΕ, λήγει την 8η Ιουλίου, θα παραμείνει ατύπως στο Κυπριακό, σχεδιάζοντας προφανώς μαζί με την Γραμματεία στη Νέα Υόρκη, τα όσα θα σχεδιασθούν και προωθηθούν το Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, σήμερα στο Λονδίνο η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, παρόλο που είναι προβλέψιμος και θα πει τα γνωστά. Στα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως για να υπάρξει αποτέλεσμα η συνεννόηση θα πρέπει να γίνει με την Άγκυρα. Βεβαίως αυτά που αναφέρει ο Τατάρ επί της ουσίας δεν διαφέρουν από την πολιτική της Τουρκίας.

Η διαφορά είναι πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το Κυπριακό διπλωματικά σε σχέση με τον άτσαλο τρόπο που λειτουργεί ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.

Τρίτον,  ο Ιούλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας. Όπως και ο Αύγουστος. Είναι και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στο νησί.

Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, θα είναι παρών ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείονται… εκπλήξεις. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις στη νεκρή ζώνη, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων.

Τέταρτον, υπό την παρακολούθηση του τουρκικού ναυτικού ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους «Teliri», το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία.

  • Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή», το σκάφος, το οποίο αναµένεται να πλεύσει εντός δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ τον Ιούλιο, πλέει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παρακολουθούµενο διακριτικά από την κορβέτα «Bartin» του τουρκικού ναυτικού. Η τουρκική παρουσία σημειώνεται.

Η Λευκωσία, μετά και τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

Όλα τα σενάρια θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ξετυλίγεται το νήμα υποθέσεων για όσους κλέβουν και πωλούν, αγοράζουν, περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα: Στα ίχνη των σφετεριστών η Κυπριακή Δημοκρατία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Κύπρου και τρία πουλάκια κάθονται: Η Κύπρος είναι χρήσιμη για τη φιλοτουρκική Συμμαχία -χρησιμοποιεί το έδαφος της- όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: