Με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο το ξημέρωμα η δολοφονία Χανίγιε: Τι σημαίνει για τον πόλεμο στη Γάζα ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς* H αντίδραση της οργάνωσης [video]

FILE PHOTO A handout photo made available by the Iranian foreign ministry office shows Hamas leader Ismail Haniyeh speaking to media in Doha, Qatar, 20 December 2023. EPA/IRANIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ενα τεράστιο πεδίο ανάφλεξης μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η Μέση Ανατολή. Κι εκεί που ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα στον Λίβανο, μετά και το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, η είδηση από το Ιράν ήρθε σαν κεραυνός. Ή καλύτερα, σαν κατευθυνόμενος πύραυλος. Σαν αυτόν που χτύπησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη.

Όπως αναφέρουν πηγές από το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Hadath, τις οποίες επικαλείται το BBC, ο πύραυλος έπληξε το κτήριο γύρω στις 2:00 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (23:30 BST) – κάτι που αναφέρουν επίσης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Το Fars News, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αναφέρει επίσης ότι ο Χανίγιε βρισκόταν σε μια κατοικία βετεράνων στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και ότι σκοτώθηκε από «βλήμα αέρος».

Μαζί με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς σκοτώθηκε και ο σωματοφύλακάς του. Βρισκόταν στο Ιράν για να παραστεί στην ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν ενώ οι συνθήκες του «περιστατικού» διερευνώνται.

Η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση. Από την πλευρά του και το Ιράν διαμηνύει πως «το αίμα του Χανίγιε δεν θα πάει χαμένο».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγιε, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ. Ακροδεξιός υπουργός σχολίασε πως «έτσι καθαρίζεις τη βρωμιά…ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος».




Γεννημένος σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, ο Χανίγια εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την πρώτη Ιντιφάντα και ανέβηκε γρήγορα την κλίμακα της ιεραρχίας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ. Ήταν ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της οργάνωσης για την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση ομήρων. Η δολοφονία του θα μπορούσε να σημάνει μία δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Η πιο σημαντική νίκη του Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου;

Εκφράζονται φόβοι ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και του Ιράν, απειλώντας την παγκόσμια διπλωματική προσπάθεια που ηγούνται οι ΗΠΑ για την αποτροπή μιας πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης.

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNNi, Μπάρακ Ραβίντ.

Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός από στρατιωτική άποψη, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της ομάδας και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, είπε ο Ραβίντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγιε ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ραβίντ, και οι ισραηλινές αρχές έχουν ορκιστεί να εξαλείψουν την οργάνωση.

Ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια στέλνει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», δήλωσε από την πλευρά του ο αναλυτής Μάθιου Λέβιτ, ανώτερος συνεργάτης του Fromer-Wexler στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής.

Η απάντηση της Χαμάς και οι αντιδράσεις 

Η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν προκάλεσε ανησυχία και έντονες αντιδράσεις με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη», εντείνοντας τον φόβο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση». «Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και οι Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς τη «τρομοκρατικό έγκλημα».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μισή κλωστή: Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της, Χαμάς Χανίγια, στην καλά …φρουρούμενη Τεχεράνη!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: