Luca, «Last Universal Common Ancestor»: Ανακαλύφθηκε «Ο Τελευταίος Παγκόσμιος Κοινός Πρόγονος» όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη και είναι 4,2 δισεκατομμυρίων ετών [videos]

Η απεικόνιση του Luca via youtube




Ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των ζωντανών οργανισμών, από τα μικροσκοπικά βακτήρια έως τις γιγάντιες σεκόγιες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, κατοικούσε ήδη στη Γη πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Του αποδόθηκε το τρυφερό όνομα, Luca, τα αρχικά του ‘Last Universal Common Ancestor’( Ο Τελευταίος Παγκόσμιος Κοινός Πρόγονος), ήταν πιθανότατα παρόμοιος με τα σημερινά βακτήρια και είχε ήδη ένα ανοσοποιητικό σύστημα για να αμυνθεί από τις επιθέσεις των πρώτων ιών.

Αυτό αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution με επικεφαλής το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία δείχνει πώς άνθισε η ζωή μόλις 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του πλανήτη μας και του Ηλιακού Συστήματος.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Edmund Moody συνέκριναν όλα τα γονίδια που υπάρχουν στο DNA των ζωντανών ειδών, μετρώντας τις μεταλλάξεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου από τον τελευταίο κοινό πρόγονο.

Χρησιμοποιώντας ένα «γενετικό» ισοδύναμο της εξίσωσης που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της ταχύτητας στη φυσική, μπόρεσαν να επιστρέψουν στα 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, την ηλικία του Luca: «Δεν περιμέναμε ότι ο Luca θα ήταν τόσο μεγάλος – σχολιάζει η Sandra Álvarez-Carretero, συν -συγγραφέας της μελέτης – αλλά τα αποτελέσματά μας ταιριάζουν με τη σύγχρονη άποψη για την κατοικησιμότητα της πρώιμης Γης».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που ελήφθησαν για να ρίξουν φως στα χαρακτηριστικά αυτού του προγόνου: τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ήταν ένας πολύπλοκος οργανισμός παρόμοιος με τους σημερινούς προκαρυώτες, μονοκύτταρους μικροοργανισμούς που περιλαμβάνουν βακτήρια και ότι δεν ήταν μόνος.

«Είναι σαφές ότι ο Luca ήδη εκμεταλλευόταν και τροποποιούσε το περιβάλλον στο οποίο ζούσε, αλλά είναι απίθανο να ήταν μόνος», λέει ο Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: «Τα απόβλητά του θα ήταν τροφή για άλλα μικρόβια, όπως τα μεθανογόνα (βακτήρια που χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και ζουν μόνο απουσία οξυγόνου), τα οποία θα βοηθούσαν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος».

Mε πληροφορίες από ansa.it 

Μπεν Άφλεκ και Τζένιφερ Λόπεζ πουλούν για 68 εκατ. δολάρια την έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς: Το ζευγάρι ζει ήδη χωριστά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: