Λέγεται κλιματικός ακτιβισμός και απειλεί τις διακοπές χιλιάδων ταξιδιωτών: Διαδηλωτές καθηλώνουν πτήσεις σε όλη την Ευρώπη με σύνθημα «το πετρέλαιο σκοτώνει» [video] 

FILE PHOTO epa11492670 Delta Airlines passengers wait to check into flights at Terminal A of Boston’s Logan International Airport in Boston, Massachusetts, USA, 23 July 2024. EPA/CJ GUNTHER




Σε πονοκέφαλο για τις δυνάμεις ασφαλείας των αεροδρομίων σε όλη την Ευρώπη έχουν εξελιχθεί οι ακτιβιστές του κλίματος, οι οποίοι δρώντας υπό το σύνθημα «το πετρέλαιο σκοτώνει» κολλούν τα σώματά τους στην άσφαλτο αναγκάζοντας έτσι τα αεροπλάνα να μένουν καθηλωμένα και τους παραθεριστές που προσπαθούν να κάνουν καλοκαιρινές αποδράσεις να οδηγούνται σε απόγνωση.

Σε ένα κύμα διαμαρτυριών σε αεροδρόμια από το Όσλο έως τη Βαρκελώνη, οι ακτιβιστές διέκοψαν τις πτήσεις και απαίτησαν από τις πλούσιες και ρυπογόνες χώρες να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις, ήρθαν μία ημέρα αφότου οι επιστήμονες του κλίματος κατέγραψαν τη θερμότερη ημέρα στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Οι απλοί άνθρωποι παίρνουν σήμερα την κατάσταση στα χέρια τους για να κάνουν αυτό που οι εγκληματικές κυβερνήσεις μας απέτυχαν να κάνουν», ανέφερε η εκστρατεία σε ανακοίνωσή της. «Βάζουμε τα σώματά μας στους τροχούς της μηχανής της παγκόσμιας ορυκτής οικονομίας και λέμε «το πετρέλαιο σκοτώνει»».

Στη Γερμανία, οι διαδηλωτές της κλιματικής ομάδας Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) σταμάτησαν για λίγο τις πτήσεις το πρωί της Τετάρτης, αφού έκοψαν έναν προστατευτικό φράχτη και κόλλησαν στην άσφαλτο του αεροδρομίου της Κολωνίας-Βόννης. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι 31 πτήσεις ακυρώθηκαν και έξι εκτράπηκαν.

Στην Αυστρία, ακτιβιστές καθυστέρησαν μια πτήση αρνούμενοι να καθίσουν πριν από την απογείωση, ενώ άλλοι έχυσαν πορτοκαλί μπογιά στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Βιέννης. Στην Ελβετία, απέκλεισαν δρόμους που οδηγούσαν στα αεροδρόμια της Ζυρίχης και της Γενεύης.

epa11495254 A handout photo made available by the Letzte Generation (Last Generation) climate group shows a Last Generation activist with a banner reading ‘Oil kills’ and his hand glued to the ground of a runway at the airport in Frankfurt am Main, Germany, 25 July 2024. EPA/LETZTE GENERATION HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Περαιτέρω διαμαρτυρίες έπληξαν αεροδρόμια στη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισπανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil συνελήφθησαν ως ύποπτοι για σχεδιασμό αναστάτωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου. Όλοι παραμένουν υπό κράτηση.

Η Ρίτα Στράουμπ, 74 ετών, συνταξιούχος αναλύτρια λογισμικού στην Ελβετία, δήλωσε ότι προβαίνει σε πολιτική ανυπακοή για να «ταρακουνήσει τα πράγματα» και να ασκήσει πίεση. «Ντρέπομαι για την κατάσταση του κόσμου που αφήνω στα δισέγγονα και τα ανίψια μου. Δεν μπορώ να παρακολουθώ σιωπηλά ενώ τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τη χρήση τους», δήλωσε.

Στοχεύοντας σε αεροδρόμια, οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι οι πλούσιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη μεγαλύτερη ικανότητα να το πράξουν.

«Στα αεροδρόμια γίνεται ξεκάθαρο: αυτό που ήταν φυσιολογικό, δεν μπορούμε πλέον να το αντέξουμε οικονομικά σήμερα», δήλωσε μια υποστηρίκτρια της Letzte Generation, η Λίλι Γκόμεζ.

Οι αρχές σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν καταστείλει τις διαμαρτυρίες στα αεροδρόμια και έχουν πιέσει για αυστηρότερες ποινές για τους ακτιβιστές.

Το ολλανδικό παράρτημα του Extinction Rebellion, το οποίο συμμετείχε στις διαμαρτυρίες την Τετάρτη, δήλωσε ότι προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις για το Σάββατο σε αεροδρόμια σε τουλάχιστον επτά χώρες.

Με πληροφορίες από Guardian

Βυθίστηκε δεξαμενόπλοιο με φορτίο 1,4 εκατ. λίτρα πετρελαίου στη Μανίλα: Ένας αγνοούμενος και μάχη να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα εν μέσω τεράστιων κυμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: