Κτηματολόγιο με τεχνητή νοημοσύνη: Ο πρώτος φορέας του Δημοσίου με ΑΙ για διοικητικές αποφάσεις – Ψηφιοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν να εξυπηρετηθούν στα γραφεία του Κτηματολογίου ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει από αύριο στο Κτηματολόγιο, όπου θα χρησιμοποιείται πιλοτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο εφαρμογή με την βοήθεια της οποίας θα «διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο του συμβολαίου» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «στο Κτηματολόγιο θα είμαστε ο πρώτος φορέας του ελληνικού Δημοσίου που θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. Η open AI μας βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίες μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να τους βρει. Έτσι, τους βοηθά να εντοπίζεται αμέσως μέσα στο κείμενο συμβολαίου αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σαν κανόνας και άρα μειώνουμε δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης».

 



Την ίδια ώρα, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι τα υποθηκοφυλακεία ψηφιοποιούνται. «Το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωρά, οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμών των πελατών τους όταν θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε 30 ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών, μπορούν να το κάνουν από τον υπολογιστή τους από την διεύθυνση archive.ktimatologio.gr. Αυτή την στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατ. σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι εδώ και κάποιους μήνες το 90% της κίνησης, των πράξεων που υποβάλλονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η έρευνα μέχρι το τέλος του 2025 θα γίνεται ψηφιακά κι έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος θα γλιτώσει χρόνο γιατί δεν θα χρειάζεται να ψάχνει σε ατελείωτους όγκους χαρτιού, αλλά και από τυχόν γρηγορόσημα, αλλά και εκβιασμούς».

Για αυτό και ο κ. Κυρανάκης κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε καταγγελίες ακόμη και ανώνυμα εφόσον επιθυμούν, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κωλύματα και εμπόδια από κυκλώματα εκβιαστών διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «οι διάφοροι διεφθαρμένοι πρέπει να ξηλωθούν από το ελληνικό Δημόσιο. Είναι ώρα να φέρουμε πολλή μεγάλη διαφάνεια στο ελληνικό Δημόσιο και να μην φοβόμαστε τίποτε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Έρευνα για τη «Μαφία της Μυκόνου» ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: Μετά τη δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: