Κι όμως υπάρχει ελπίδα για να γλυτώσει η Γαλλία την αυτοδυναμία της Λεπέν: Βέβαια, το τι θα γίνει μετά είναι μια άλλη δύσκολη και… πονεμένη ιστορία

epa11448544 A man takes a pictures for a screen showing the initial results of the first round of legislative elections, in Paris, France, 30 June 2024. EPA/MOHAMMED BADRA




Σε περίοδο εσωτερικών διαβουλεύσεων και επεξεργασιών έχουν εισέλθει τα γαλλικά πολιτικά κόμματα μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Με βάση τα αποτελέσματα -που έφεραν πρώτο τον Εθνικό Συναγερμό, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,2%, δεύτερο το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,1%, τρίτη την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Μαζί με 21,6% και τέταρτο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 7,2%- έχουν ήδη εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 51% των ψηφισάντων, 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 31 του Λαϊκού Μετώπου ενώ μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη Μακρόν.

Στις υπόλοιπες 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

  • Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις και στις υπόλοιπες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση βουλευτής στον δεύτερο γύρο εκλέγεται ο πρώτος. Επίσης από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159 , η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα σχετικώς περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Με δεδομένο ότι τόσο στην παράταξη Μακρόν όσο και στην παράταξη της αριστεράς έχουν αφήσει, λίγο πολύ, να εννοηθεί πως θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί τους που δεν έχουν πιθανότητες να έρθουν πρώτοι, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει πράξη.

Πολύ περισσότερο όταν στο πλαίσιο της παράταξης Μακρόν υπάρχουν πρώτης τάξεως στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ή ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ, που επί της ουσίας θεωρούν εξίσου επικίνδυνα για την δημοκρατία τόσο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν όσο και το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Ανυπότακτη Γαλλία.

  • Σημειώνεται ότι η αριστερά έρχεται τρίτη σε ψήφους σε 129 εκλογικές περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν σε 90 εκλογικές περιφέρειες.

Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαριστεί ωστόσο μέχρι αύριο το βράδυ, που είναι η τελευταία προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τότε θα καταστεί σαφές αν και σε ποιο βαθμό η δέσμευση περί απόσυρσης υποψηφίων των πέραν της ακροδεξιάς παρατάξεων θα γίνει πράξη, αλλά και το αν οι υποψήφιοι που αποσύρονται είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν ότι υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον αντίπαλο του κόμματος της Λεπέν.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι το κλειδί

Οι ψήφοι των νέων μπορεί να αποτελέσουν τον αποφασιστικό παράγοντα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γερμανίδα πολιτικό και ειδική σε θέματα που αφορούν τη Γαλλία Φραντσίσκα Μπράντνερ.

Πολλοί είναι απογοητευμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέει η Μπράντνερ, η οποία είναι βουλευτής στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Μπούντεσταγκ, και επίσης αναπληρωματικό μέλος της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, σε σημερινή συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Τώρα εξαρτάται από το αν οι νέοι άνθρωποι, που ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας στον πρώτο γύρο την Κυριακή, θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο της συμμαχίας του Μακρόν. «Το αν η κινητοποίηση θα λειτουργήσει εδώ είναι, πιστεύω, ένα από τα μεγάλα ζητήματα για την ερχόμενη Κυριακή», επισήμανε.

Το πόσες έδρες θα καταλάβουν οι συνασπισμοί στην Εθνοσυνέλευση, τη γαλλική κάτω βουλή, θα κριθεί από το δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε χθες, Κυριακή, το βράδυ μια αυστηρή προειδοποίηση: «Η άκρα δεξιά βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας … Ο στόχος μας είναι σαφής: να εμποδίσουμε το RN να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο».

  • Ένα ζήτημα για το κεντροδεξιό στρατόπεδο είναι ότι δεν έχει βάλει κάποιον επικεφαλής, λέει η Μπράντνερ.

«Τα κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν μια συμμαχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε έναν ηγέτη ή σε μια ενιαία ατζέντα. Αυτό είναι ζήτημα σε μια στιγμή όπως αυτή».

  • Πριν από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, τα κόμματα εξακολουθούν να μπορούν να συμπήξουν τοπικές συμμαχίες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι υποψήφοι που εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική περιφέρειά τους στον πρώτο γύρο εκλέγονται στην Εθνοσυνέλευση, αλλά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο νικητής θα προκύψει μόνο μετά το δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Με πληροφορίες από dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ Μ. Σπινθουράκης
Παρίσι, Γαλλία

Ανάλυση Politico για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία: Ξοφλημένος και ήδη παρελθόν ο Μακρόν, μπορεί κανείς να σταματήσει τη Λεπέν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: