Και νέο διάγγελμα το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον) από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά ενότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στον αμερικανικό λαό έχοντας δίπλα του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Φωτογραφία από βίντεο, White House




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε ο ίδιος σε μήνυμα του προς τον αμερικανικό λαό.

Ήταν πολύ σύντομος και ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί ξανά στο λαό στις 8 το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον – 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδος).

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης να εξεταστεί το τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανακοινώσει δημοσίως τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ζήτησε «ενδελεχή και ταχεία» έρευνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του» που ο Τραμπ είναι καλά και είπε ότι είχαν μια «σύντομη αλλά καλή» συζήτηση χθες το βράδυ. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που σκοτώθηκε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος στις 20.00 απόψε (3.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) από το Οβάλ Γραφείο για να επισημάνει την ανάγκη για ενότητα.

«Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε βία. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη σε όλα στηρίζουμε (…) ως έθνος», είπε, προσθέτοντας: «Θα μιλήσουμε εκτενέστερα απόψε».

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην κάνουν υποθέσεις» για τα κίνητρα ή την πολιτική τοποθέτησή του.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε τα εξής:

«Χθες το βράδυ μίλησα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι ειλικρινά ευγνώμων που είναι καλά και αναρρώνει. Είχαμε μια σύντομη αλλά καλή συζήτηση. Η Τζιλ και εγώ κρατάμε αυτόν και την οικογένειά του στις προσευχές μας».

«Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος που σκοτώθηκε. Ήταν πατέρας. Προστάτευε την οικογένειά του από τις σφαίρες που εκτοξεύονταν».

«Προσευχόμαστε επίσης για την πλήρη ανάρρωση όσων τραυματίστηκαν».

«Όπως είπα χθες το βράδυ δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία ή οποιαδήποτε βία για αυτό το θέμα».

«Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος. Τα παντα. Δεν είμαστε κάτι τέτοιο ως έθνος. Δεν είναι καθόλου αμερικάνικο. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

«Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος όλων, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτόν αυτή τη στιγμή. Ενότητα. Θα συζητήσουμε και θα διαφωνήσουμε, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί».

Είπε ότι μόλις ενημερώθηκε στο Situation Room και θα συνεχίσει να ενημερώνεται.

«Το FBI ηγείται αυτής της έρευνας, η οποία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες για το κίνητρο του δράστη. Ξέρουμε ποιος είναι. Προτρέπω όλους, όλους, παρακαλώ, να μην κάνουν υποθέσεις για τα κίνητρα ή τις σχέσεις του. Αφήστε το FBI να κάνει τη δουλειά του και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες τους να κάνουν τη δουλειά τους».

«Έχω δώσει οδηγίες αυτή η έρευνα να είναι ενδελεχής και γρήγορη».

«Καθώς αυτή η έρευνα συνεχίζεται, ορίστε τι πρόκειται να κάνουμε.

Πρώτον, ο κ. Τραμπ ως πρώην πρόεδρος και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος λαμβάνει ήδη ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας. Και υπήρξα συνεπής στην καθοδήγησή μου προς τη Μυστική Υπηρεσία για να του παρέχω κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλειά του.

Δεύτερον, έχω δώσει εντολή στον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας, όλα τα μέτρα ασφαλείας για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο.

Και τρίτον, διέταξα μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της εθνικής ασφάλειας στη χθεσινή συγκέντρωση για να αξιολογήσω ακριβώς τι συνέβη. Και θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεξάρτητης αναθεώρησης και με τον αμερικανικό λαό. Και τέλος, θα μιλήσω περισσότερα για αυτό απόψε εκτενώς από το Οβάλ Γραφείο».

«Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να δείξουμε ποιοι είμαστε».

  • Aνέβαλε το ταξίδι του στο Τέξας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το αυριανό ταξίδι του στο Τέξας, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, που αναμένεται σύντομα να κάνει μια δήλωση για την απόπειρα σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του, επρόκειτο να μεταβεί στο Όστιν του Τέξας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ψήφιση του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα.

Καταδίκασε ξανά την επίθεση εναντίον του Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του στην προεκλογική συγκέντρωση του Μπάτλερ, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Ο Στάρμερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Τραμπ και τους τραυματίες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Η Μελάνια έσπασε τη σιωπή της μετά την απόπειρα κατά Τραμπ: «Τέρας» ο δράστης* «Προσεύχομαι για τον Τραμπ και τα θύματα» λέει ο πρώην αντιπρόεδρος Πενς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: