Και οι ψήφοι της κυπριακής παροικίας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Μεγάλη Βρετανία: Ποιοι είναι υποψήφιοι στο βόρειο Λονδίνο

epa10105272 The UK parliament in London, Britain. EPA, ANDY RAIN




Η ψήφος της κυπριακής παροικίας είναι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη οι υποψήφιοι βουλευτές στη Βρετανία σε περιφέρειες με πολλούς Βρετανοκύπριους, πρωτίστως δηλαδή στο βόρειο Λονδίνο.

Η Τερέζα Βίλιερς επαναδιεκδικεί για λογαριασμό του Συντηρητικού Κόμματος την έδρα στην περιφέρεια Chipping Barnet (του δήμου Μπάρνετ), την οποία εκπροσωπεί στη Βουλή των Κοινοτήτων από το 2005.

Το ΚΥΠΕ τη συνάντησε σε μία από τις γειτονιές της περιφέρειάς της στην αρχή μίας ακόμα ημέρας επισκέψεων σε σπίτια και καταστήματα για να μιλήσει με ψηφοφόρους, να ακούσει τα προβλήματά τους και να ζητήσει την ψήφο τους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με το οικονομικό πλάνο μας και να συνεχίσουμε να μειώνουμε τους φόρους και να αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια, όπως γίνεται με την πτώση του πληθωρισμού. Είμαι επίσης σθεναρά προσηλωμένη στην προστασία των πράσινων χώρων στο Μπάρνετ και στην αποτροπή ανέγερσης πολυκατοικιών. Θέλω επίσης να δω περισσότερους αστυνομικούς στην περιοχή μας και να στηρίξουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αύξησης του εργατικού δυναμικού του συστήματος υγείας NHS, το οποίο αγαπάω πολύ», είπε αρχικά η κ. Βίλιερς απαριθμώντας τις προτεραιότητες της ιδίας και των ψηφοφόρων.

Η πρώην Υπουργός είναι γνωστή και στην παροικία και ευρύτερα ως από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κυπριακών δικαίων. «Υποστηρίζω τα κυπριακά αιτήματα διότι θεωρώ ότι πρόκειται για μία μεγάλη τραγωδία το ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη επί 50 χρόνια τώρα. Γνωρίζω ότι αυτή η διαίρεση προξενεί πραγματικό πόνο και για αυτό στηρίζω σθεναρα τις προσπάθειες για μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο με λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», απάντησε η κ. Βίλιερς στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να ταχθεί στο πλευρό των Κυπρίων.

Κληθείσα να στείλει απευθείας ένα μήνυμα προς τους Κύπριους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην περιφέρειά της, η Τερέζα Βίλιερς είπε: «Θα έλεγα ότι κανένας άλλος υποψήφιος δεν μπορεί να αντιπαραβάλει μεγαλύτερο ιστορικό δέσμευσης έναντι της Κύπρου από εμένα. Έχω εμπλακεί σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες υποστήριξης μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου. Έχω θέσει συναφή ερωτήματα στο κοινοβούλιο επανειλημμένως και ακόμα παλαιότερα, όταν ήμουν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα υποστηρίξει πολύ την κυπριακή διαδικασία ένταξης. Και φυσικά έχω υποστηρίξει πολλές άλλες εκστρατείες της κυπριακής παροικίας, έχω παραστεί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις της ομογένειας και θα είμαι πάντα δυνατή φίλη της Κύπρου και της κυπριακής παροικίας εάν επανεκλεγώ Βουλευτής του Chipping Barnet».

Η κυρία Βίλιερς σημείωσε, εξάλλου, την ικανοποίησή της για το γεγονός πως σε ένα ακόμα προεκλογικό πρόγραμμα-μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην πρόθεση στήριξης της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Σε μια άλλη περιφέρεια του βορείου Λονδίνου με πολυπληθή βρετανοκυπριακό πληθυσμό, το Southgate-Wood Green, που έχει δημιουργηθεί με αλλαγή συνόρων του εκλογικού χάρτη για τις φετινές εκλογές, ο κυπριακής καταγωγής Πάμπος Χαραλάμπους θέλει να διατηρήσει την έδρα για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος, την οποία πρωτοκέρδισε (ως περιφέρεια Enfield Southgate) το 2017.

Ως προς τις γενικότερες προτεραιότητες των ψηφοφόρων στην περιφέρεια αυτή, ο κ. Χαραλάμπους στάθηκε στην ανησυχία αναφορικά με το έγκλημα και την ασφάλεια στην καθημερινότητα, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στο NHS. «Έχουμε δώσει μια δέσμευση για μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού στα νοσοκομεία και στα κατά τόπους γενικά ιατρεία», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους. Συμπλήρωσε πως σημαντική θεωρεί επίσης την ανάγκη περισσότερων επενδύσεων για ανάπλαση της περιοχής και της τοπικής αγοράς, καθώς πολλά καταστήματα είναι κλειστά.

Ο υποψήφιος των Εργατικών θέλησε να υπενθυμίσει, εξάλλου, στους Κύπριους ψηφοφόρους πως έχει συμμετάσχει σε δράσεις και έχει υποβάλει ερωτήματα στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της Κύπρου.

«Κατ’ αρχάς νομίζω ότι το έργο μου ως βουλευτή, εκπροσωπώντας εδώ και επτά χρόνια την περιφέρεια, κρίνεται ως πολύ καλό. Επίσης το να υπάρχει κάποιος που καταλαβαίνει την κυπριακή κοινότητα κάνει μεγάλη διαφορά. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν εκλέγηκα βουλευτής ήταν να ρωτήσω την τότε Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το Κραν Μοντανά. Το να βρίσκομαι στη Βουλή και να έχω αυτή τη δυνατότητα κάνει μεγάλη διαφορά, ιδίως ως βουλευτής των Εργατικών, που θεωρώ ότι είναι το κόμμα με τις καλύτερες πολιτικές για την Κύπρο» ανέφερε.

Ερωτηθείς τι μπορούμε να περιμένουμε από το Εργατικό Κόμμα ως προς την Κύπρο είπε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει πολύ σαφές ότι αυτό που χρειάζεται στην Κύπρο είναι να προκύψει μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το Εργατικό Κόμμα θέλει να κάνει πολλά περισσότερα για να ενθαρρύνει τις συνομιλίες – είναι πολύς καιρός τώρα που αυτές οι συνομιλίες δεν διεξάγονται. Άρα το Ηνωμένο Βασίλειο υπό μία κυβέρνηση Εργατικών θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο την επιρροή του για να προσπαθήσει να επιφέρει μία διαρκή λύση για την Κύπρο», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Συμπλήρωσε ότι η ηγεσία της μέχρι τώρα σκιώδους ομάδας Υπουργών των Εργατικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – κατά κύριο λόγο οι Ντέιβιντ Λάμι και Στίβεν Ντάουτι – έχει προσφέρει «απίστευτη» στήριξη στην παροικία και εργάζεται σκληρά για να συμβάλει στην επίτευξη λύσης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των υποψηφίων για τις εκλογές της Πέμπτης που κατέρχονται με αξιώσεις είναι ακόμα ο κυπριακής καταγωγής Άντριου Αχιλλέως, που διεκδικεί έδρα στο Romford του ανατολικού Λονδίνου, αλλά και οι ελλαδικής καταγωγής Αγγελική Στόγια (Εργατική, περιφέρεια Chester South and Eddisbury) και Πολ Άθανς (Συντηρητικός, περιφέρεια Hazel Grove).

Με πλήροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ)
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Πρώτες συζητήσεις για το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου: Τι επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά την εκλογή της Φον ντερ Λάιεν οι εξελίξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: