Και άλλο σκάνδαλο στην Κύπρο με το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αναμένεται χείμαρρος αρνητικών εξελίξεων: “Εμείς τα λέγαμε”… “Δώστε πίσω τα λεφτά”…

Την επιστροφή ποσού €68.608.438,46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε σχέση με το έργο του τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Φωτογραφία από βίντεο, OmegaLive




Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά πίσω τα χρήματα που έριξε μέχρι σήμερα στο τερματικό Βασιλικού. Ποσό που πλησιάζει τα 69 εκατομμύρια, μέρος της συνολικής χορηγίας των 101 εκατομμυρίων που είχε εγκρίνει για το έργο.

Αναλόγως των ευρημάτων, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στήριξε το συγκεκριμένο έργο, αναφέρει η Χριστίνα Μαύρου στο Omega.

Η Κομισιόν δεν περίμενε την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, απαιτεί τα χρήματά της πίσω, καταγράφοντας μάλιστα σε επιστολή της προς το Υπουργείο Ενέργειας, παρατυπίες που προέκυψαν κατά την περίοδο αξιολόγησης του διαγωνισμού, και πιο συγκεκριμένα στα κριτήρια αξιολόγησης της κινεζικής κοινοπραξίας.

«Στην επιστολή διατυπώνεται ισχυρισμός για δύο ουσιαστικές παραβάσεις. Η πρώτη αφορά στα κριτήρια κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία (Δεκέμβριος 2019) και η δεύτερη αφορά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας κατά την έγκριση των επιπρόσθετων €25 εκατομμυρίων (Ιούνιος 2022)».

Κατόπιν αιτήματος της δημοκρατίας, η επιτροπή έδωσε διορία απάντησης 30 ημερών, δύσκολα ωστόσο θεωρείται ότι μπορεί η Κομισιόν να αναιρέσει την απαίτησή της για επιστροφή χρημάτων.

Εμείς τα λέγαμε… λέει εμμέσως πλην σαφώς η Ελεγκτική Υπηρεσία: «Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή Ελέγχου, ΜΟΝΟ η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε την άποψη ότι η κατακύρωση του έργου και η καταβολή των €25εκ. ήταν παράνομα. Η θέση της Κομισιόν μας δικαιώνει πλήρως. Παραμένει η ανάγκη για λογοδοσία».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διενεργεί, υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, η τριμελής ομάδα της υποδιεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

«Έχουν ήδη ληφθεί κάποια έγγραφα από την ελεγκτική υπηρεσία. Αν διαπιστωθεί από τον όγκο του ανακριτικού υλικού ότι απαιτείται ενίσχυση της ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», δήλωσε ο Χρίστος Ανδρέου, Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών ζητούν κόμματα.

«Ένα είναι το βέβαιο, ότι το έργο στο Βασιλικό προστίθεται ως σκάνδαλο στο μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που έχει φωτογραφίσει και έχει χαρακτηρίσει την διαδρομή της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ελπίζουμε και αυτό το σκάνδαλο να μην μπει στις ελληνικές καλένδες», είπε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Ως ΔΗ.ΚΟ αναμένουμε και απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του φιάσκου από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και άλλες ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Η κυβέρνηση, όφειλε να ενημερώσει νωρίτερα για τις έρευνες που άρχισαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, λέει το ΕΛΑΜ.

Δυνατό τεστ από τα Ηνωμένα Έθνη σε ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού: Το έγγραφο της Ολγκίν θα καθορίσει τη συνέχεια, τεστ κοπώσεως με κόκκινες γραμμές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: